Ενα νηστήσιμο γλυκακι παραδοσιακό που το φτιαχνουμε πολυ συχνά στη Κυπρο! Πρώτη φορά που τις έφτιαξα μόνη μου και δικαιώθηκα! Ελπίζω πως θα αρέσουν και σε σας! Υλικά Ζυμη: - 1και ½ κιλο αλευρι χωριατικο
- 1φλ χυμο πορτοκαλι
- 1φλ ελαιολαδο
- 1/2κ.γλ αλατι
- 2κ.γλ baking powder
- προσθεσα και περιπου 2φλ χλιαρο νερο
- ελαιολαδο για αλειμμα
| Γέμιση: - 1.700 γρ κολοκυθα (ολοκληρη)
- 1και 1/2 φλ σταφιδες (εβαλα ξανθες)
- 6 κ.σουπας πλιγουρι
- 3 κ.σουπας ζαχαρη
- 1κ.σουπας αλατι
- ½ φλ ελαιολαδο
- 1κ.γλ μοσχοκαρυδο
- 1κ.γλ γαρυφαλλο αλεσμενο
- 1κ.σουπας κανελα
|
Βήματα:
- Καθαριζουμε το κολοκυθι απο τα σπορια και κοβουμε ολη τη σαρκα του σε κυβακια. Το βαζουμε σε τρυπητο προσθετοντας τη ζαχαρη και το αλατι. Το αφηνουμε ολη τη νυχτα στο ψυγειο να βγαλει ολα του τα υγρα. Οσο ζουμι βγαλει το βαζουμε στη φωτια να παρει βραση μαζι με το πλιγουρι. Μολις αρχισει να πινει τα υγρα το κατεβαζουμε και σουρωνουμε. Το αφηνουμε λιγο να κρυωσει και το προσθετουμε στο κολοκυθι.
- Ζυμωνουμε ολα τα υλικα της ζυμης. Το αφησα να ξεκουραστει περιπου ενα μισαωρο.
- Βαζουμε ολα τα υλικα της γεμισης στο κολοκυθι και ανακατευουμε καλα. Εγω μουσκεψα τις σταφιδες σε λικερ αμαρετο (εβαλα και το λικερ στη γεμιση), αν θελετε μπορειτε να το κανετε και με κονιακ. Δεν υπαρχει προβλημα να το παραλειψετε.
- Προθερμαινουμε το φουρνο στους 170. Ανοιγουμε τη ζυμη σε φυλλο και κοβουμε με ενα πιατακι του καφε σε κυκλους. Μπορειτε να χρησιμοποιησετε οποιοδηποτε μεγεθος πιατου θελετε να γινουν οι πιτουλες. Βαζουμε τη γεμιση στο δεξι ημικυκλιο του κυκλου μας αφηνοντας λιγο χωρο ωστε να ενωθει η μια ακρη με την αλλη. Παταμε τις ακριες με το χερι μας και ακολουθως με τα δοντια ενος πιρουνιου. Στις φωτογραφιες θα δειτε 2 τροπους. Με τον δευτερο απλως κανουμε μικρες πτυχες οι οποιες η μια γερνει πανω στην αλλη.
- Λαδωνουμε τις πιτες και τις ψηνουμε στους 170 βαθμους για 25 λεπτα αναλογως με το ποσο μεγαλες θα τις κανετε!
Καλή όρεξη! Προσθήκη ως Αγαπημένο (9) | Εμφανίσεις: 15413 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |