Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Πίτες και Ψωμιά arrow Κολοκοτές (παραδοσιακές κυπριακές γλυκές κολοκυθόπιτες)
Κολοκοτές (παραδοσιακές κυπριακές γλυκές κολοκυθόπιτες) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από miaourose   
Πέμπτη, 21/04/11
.9_425
Ενα νηστήσιμο γλυκακι παραδοσιακό που το φτιαχνουμε πολυ συχνά στη Κυπρο!

Πρώτη φορά που τις έφτιαξα μόνη μου και δικαιώθηκα! Ελπίζω πως θα αρέσουν και σε σας!

Υλικά
Ζυμη:
  • 1και ½ κιλο αλευρι χωριατικο
  • 1φλ χυμο πορτοκαλι
  • 1φλ ελαιολαδο
  • 1/2κ.γλ αλατι
  • 2κ.γλ baking powder
  • προσθεσα και περιπου 2φλ χλιαρο νερο
  • ελαιολαδο για αλειμμα
Γέμιση:
  • 1.700 γρ κολοκυθα (ολοκληρη)
  • 1και 1/2 φλ σταφιδες (εβαλα ξανθες)
  • 6 κ.σουπας πλιγουρι
  • 3 κ.σουπας ζαχαρη
  • 1κ.σουπας αλατι
  • ½ φλ ελαιολαδο
  • 1κ.γλ μοσχοκαρυδο
  • 1κ.γλ γαρυφαλλο αλεσμενο
  • 1κ.σουπας κανελα
Βήματα:
  • Καθαριζουμε το κολοκυθι απο τα σπορια και κοβουμε ολη τη σαρκα του σε κυβακια. Το βαζουμε σε τρυπητο προσθετοντας τη ζαχαρη και το αλατι. Το αφηνουμε ολη τη νυχτα στο ψυγειο να βγαλει ολα του τα υγρα. Οσο ζουμι βγαλει το βαζουμε στη φωτια να παρει βραση μαζι με το πλιγουρι. Μολις αρχισει να πινει τα υγρα το κατεβαζουμε και σουρωνουμε. Το αφηνουμε λιγο να κρυωσει και το προσθετουμε στο κολοκυθι.
kokolet2_425
kokolet3_425
kokolet4_425
  • Ζυμωνουμε ολα τα υλικα της ζυμης. Το αφησα να ξεκουραστει περιπου ενα μισαωρο.
  • Βαζουμε ολα τα υλικα της γεμισης στο κολοκυθι και ανακατευουμε καλα. Εγω μουσκεψα τις σταφιδες σε λικερ αμαρετο (εβαλα και το λικερ στη γεμιση), αν θελετε μπορειτε να το κανετε και με κονιακ. Δεν υπαρχει προβλημα να το παραλειψετε.

kokolet5_425

kokolet6_425kokolet7_425
  • Προθερμαινουμε το φουρνο στους 170. Ανοιγουμε τη ζυμη σε φυλλο και κοβουμε με ενα πιατακι του καφε σε κυκλους. Μπορειτε να χρησιμοποιησετε οποιοδηποτε μεγεθος πιατου θελετε να γινουν οι πιτουλες. Βαζουμε τη γεμιση στο δεξι ημικυκλιο του κυκλου μας αφηνοντας λιγο χωρο ωστε να ενωθει η μια ακρη με την αλλη. Παταμε τις ακριες με το χερι μας και ακολουθως με τα δοντια ενος πιρουνιου. Στις φωτογραφιες θα δειτε 2 τροπους. Με τον δευτερο απλως κανουμε μικρες πτυχες οι οποιες η μια γερνει πανω στην αλλη.
  • Λαδωνουμε τις πιτες και τις ψηνουμε στους 170 βαθμους για 25 λεπτα αναλογως με το ποσο μεγαλες θα τις κανετε! 
kokolet8_425
Καλή όρεξη! 

Προσθήκη ως Αγαπημένο (9) | Εμφανίσεις: 15413
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 27-04-2011 08:26
 
Τέλειες μακαρι να είχα τώρα μία με τον καφέ μου !!!
 
christia
2. 27-04-2011 16:42
 
:) κοπιασε!!!
 
miaourose
3. 30-04-2011 12:54
 
πολύ ωραία συνταγή και ωραία ανάρτηση. Θα τις δοκιμάσω φαίνονται πολύ ωραίες.
 
voula
4. 30-04-2011 13:35
 
ναι ειναι, δοκιμαστε και θα χαρω να μου πειτε σχολια :) 
η γιαγια μου, ειπε κατι που δεν το ηξερα σαν μικρη παραλλαγη. Προσθετει στη γεμιση τηγανισμενο ξερο κρεμμυδι (αφου το στραγγιξει), φανταζομαι κανει πιο γλυκια τη γεμιση!
 
miaourose

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 27/04/11 )