Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Κακαβιά Νο.02 (του ψαρά) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Παρασκευή, 22/04/11

 Αυτή τη συνταγή μου την ορμήνεψε ένας γέρος ψαράς που είχε ''φάει'' τη ζωή του στη θάλασσα.

-Άκου να δεις παιδί μου, μου έλεγε, ή γνήσια κακαβιά είναι απλή, όλα τα άλλα είναι ψαρόσουπες…
…Εμείς οι ψαράδες, από τα παλιά χρόνια, όταν φεύγαμε για ψάρεμα , φροντίζαμε να έχουμε τα στο καΐκι μας τα απαραίτητα, ένα τσικάλι, λάδι, πατάτες, κρεμμύδια, λεμόνια, ψωμί, ελιές και κρασί!!!
…Σε όποιο όρμο αράζαμε, βάζαμε δυο πέτρες και στήναμε το τσικάλι, ανάβαμε φωτιά με κλαδιά από τριγύρω και ψήναμε την κακαβιά.
…Ξεψαρίζαμε τα δίχτυα και διαλέγαμε τα καλά και μεγάλα ψάρια για πούλημα και με τα μικρά που δεν πουλιούνται φτιάχναμε την κακαβιά...
…σκορπίνες, μπακαλιαράκια, χάνους, σκάρους, γύλους, καπόνια άντε και κά’να δυο καβουρομάνες που μπερδεύανε στα δίχτυα.

Έτσι κι εγώ την έψησα μια φορά που πήγαμε 5-6 φίλοι για ψάρεμα στο απέναντι νησί την Ντία. Δεν είχα πρόχειρο τσικάλι να βάλω στη φωτιά και πήρα μαζί ένα ντενεκέ της φέτας, και αντί αλάτι έβαλα θαλασσινό νερό, όπως μου είχε πει ο γέρος ψαράς. Η νοστιμιά της έμεινε αξέχαστη !!! Και φάγαμε ένα μεγάλο ψωμί στις βούτες!!! Αλλά μην ξεχνάτε ότι και η θάλασσα ανοίγει την όρεξη.

Τελικά το μυστικό της καλής κακαβιάς είναι η μεγάλη ποικιλία με φρέσκα σπαρταριστά ψάρια, τα μικρά είναι και πιο νόστιμα και όλη η νοστιμιά είναι στο ζουμί.

Υλικά :
  • Διάφορα βραστόψαρα από την ψαροκασέλα, υπάρχουν στα ψαράδικα ανακατεμένα σε μεγάλη ποικιλία και είναι φθηνά.
  • 1-2 καβούρια ή καραβιδάκια (προαιρετικά για περισσότερη νοστιμιά)
  • 3-4 πατάτες
  • 1-2 κρεμμύδια
  • λάδι-λεμόνι-πιπέρι
  • αλάτι ή 1-2 ποτήρια θαλασσινό νερό (αν είναι εφικτό)
    (Τις ποσότητες των υλικών θα τις κανονίσετε ανάλογα με το γούστο σας και τις μερίδες)
Εκτέλεση :
  • Καθαρίζουμε τα ψάρια και χοντροκόβουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια.
  • Βάζουμε στον πάτο του τσικαλιού πρώτα τις πατάτες, από πάνω τα κρεμμύδια, το λάδι, το πιπέρι και νερό να τα σκεπάζει.
  • Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά 15'-20'  περίπου, όταν οι πατάτες είναι μισοψημένες, βάζουμε από πάνω τα ψάρια και συμπληρώνουμε με 1-2 ποτήρια θαλασσινό νερό αν υπάρχει δίχως να τα αλατίσουμε, αλλιώς με κανονικό και τα αλατίζουμε.
  • Πάνω από τα ψάρια ακουμπάμε τα καβούρια ή τα καραβιδάκια και ας μην τα καλοσκεπάζει το ζουμί, θα ψηθούν με τον ατμό.
  • Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 δάχτυλο χαραμάδα, τα βράζουμε άλλα 15' κανονίζοντας το ζουμί να είναι πάντα ίσα-ίσα με τα ψάρια.
  • Τα αναχουμίζουμε 1-2 φορές και όταν τα ψάρια αρχίζουν να σκάνε στα ραχιαία πτερύγια είναι ψημένα, τότε ρίχνουμε το λεμόνι να πάρει μια βράση και το κατεβάζουμε.
  • Το αφήνουμε 10'-15' να μαρουβίσει και μετά σερβίρουμε.

Θέλει προσοχή στο ψήσιμο, καλύτερα να παραψηθούν οι πατάτες και να χυλώσουν, παρά να λιώσουν τα ψάρια, γιατί όταν κατεβάσουμε το φαϊ και το αφήσουμε λίγη ώρα η πατάτα σφίγγει, ενώ όταν λιώσουν τα ψάρια θα γεμίσει το τσικάλι κόκαλα.

Καλοκαιράκι έρχεται… όλο και καμιά καλή ψαριά θα πετύχουμε….

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΚΑΙ
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 9088
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 28-04-2011 13:32
 
Μέχρι την Αθήνα ...μοσχοβόλησε!!......
 
dolly

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 26/08/15 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός