Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Πίτες και Ψωμιά arrow Τυρόψωμο Νο.07 Βλάχικο (πολύ εύκολο και νόστιμο)
Τυρόψωμο Νο.07 Βλάχικο (πολύ εύκολο και νόστιμο) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από GINA1   
Κυριακή, 08/05/11
dsc04218_425
Μια εύκολη, γρήγορη και νόστιμη συνταγή της σαρακατσάνας γιαγιάς μου που μου θυμίζει πολύ τα παιδικά μου χρόνια.Αν θυμάμαι καλά "μουτζωτή" την λένε.
Υλικά:
  • 4 κούπες αλεύρι
  • 1 κούπα νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 βιταμ
  • λευκή φέτα (όση θέλετε)
  • λίγο αλάτι (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
  • Κάνουμε το ζυμάρι με το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά και το ελάχιστο αλάτι. Την χωρίζουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος της χούφτας. 
  • Σε ένα μέτριο σκεύος λιώνουμε το βιτάμ (να μην κάψει, μόνο να λιώσει).
  • Σε ένα τάπερ θρυματίζουμε τη φέτα.
  • Απλώνουμε λίγο βιταμ σε ένα ταψί.
  • Χώνουμε τις χούφτες  μας μέσα στο βιταμ και παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και προσπαθούμε να το ανοίξουμε φύλλο με τα χέρια μας.
  • Το πρώτο φύλλο που θα στρωθεί στο πάτο του ταψιού, μας ενδιαφέρει να πιάσει καλά όλο το πάτο και να μην κάνει τρύπα. Και να κάνει δηλαδή μπαλώστε το.
  • Αν χρειαστεί βάλτε και άλλο βιταμ στα χέρια σας.
  • Το στρώνουμε λοιπόν στο ταψί και απο πάνω ρίχνουμε όσο τρίμμα φέτας θέλουμε.
  • Ξαναβάζουμε μπόλικο βιταμ στα χέρια μας και παίρνουμε  άλλο μπαλάκι ζύμης.
  • Το ανοίγουμε όπως όπως και αυτό (δεν μας πολυενδιαφέρει αν βγει ατσούμπαλο ή πιο μικρό απο την διάμετρο του ταψιού) και το απλώνουμε πάνω στο τρίμα του τυριού.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία στρώσεων (πάντα με βουτυρωμένα χερια- όλο το βιταμ θα το σηκώσει η ζύμη)και τελειώνουμε με το τελευταίο μπαλάκι απο πάνω.
  • Πιέζουμε με τις παλάμες πάνω στην πιτα να ισιώσει καλά και ψήνουμε στους 180 για 45'  (μέχρι να ροδοκοκκινήσει).

Αν θέλουμε  μέσα στο τυρί ανακατεύουμε και 1-2 αβγά.

Καλή επιτυχία!
Προσθήκη ως Αγαπημένο (11) | Εμφανίσεις: 22668
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 16-05-2011 09:41
 
Πολύ ωραία συνταγή...Είμαι βλάχα στην καταγωγή και μου θυμίζει τη \"στριφτή \" (σ΄τσιτι λέγεται στα βλάχικα) που έκανε η γιαγιά μου....Μόνο που εκεί έστριβε κάθε ζυμάρι με τα χέρια σαν να έστιβε σφουγγαρόπανο...Και πραγματικά θέλει μπόλικο βιτάμ.. 
 
Ωραία...Μπράβο... 
 
Σημ: άλλο είναι σαρακατσάνα άλλο βλάχα...
 
litba
2. 16-05-2011 17:46
 
litba μου έχεις δίκιο, άλλο σαρακατσάνα, άλλο βλάχα και πάντα το είχα απορία πως αυτό το τυρόψωμο ονομάζεται βλάχικο αλλά η γιαγιά ήταν σαρακατσάνα :) Και μάλλον με την απορία θα μείνω. Το πέρασα όπως το είχα γραμμένο προ 20ετίας, απο το τετραδιάκι συνταγών των φοιτητικών μου χρόνων. 
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου.
 
GINA1
3. 03-06-2011 18:54
 
Ωραία η πίττα κορίτσια. 
Λύστε μου όμως μια απορία: 
Ποιά είναι η Σαρακατσάνα και ποιά η Βλάχα?????????? 
(Μη βαράτε ρε παιδιά!)
 
REBEKKA
4. 07-06-2011 07:21
 
Ετσι κανουμε εμεις τη στριφτοπτα η μουντζωτη,δε βαζουμε ομως μαγια στο ζυμαρι και γινεται τραγανη τραγανη,ολοι νομιζουν οτι εχουμε ανοιξει φυλλα με τον πλαστη,ειναι ομως ανοιγμενα με τα χερια.τωρα που μου το θυμησες θα το φτιαξω. 
(κι εγω βλαχα :grin )
 
steka

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 20/05/11 )