Μια εύκολη, γρήγορη και νόστιμη συνταγή της σαρακατσάνας γιαγιάς μου που μου θυμίζει πολύ τα παιδικά μου χρόνια.Αν θυμάμαι καλά "μουτζωτή" την λένε.
Υλικά: - 4 κούπες αλεύρι
- 1 κούπα νερό
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 βιταμ
- λευκή φέτα (όση θέλετε)
- λίγο αλάτι (προαιρετικό)
Εκτέλεση: - Κάνουμε το ζυμάρι με το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά και το ελάχιστο αλάτι. Την χωρίζουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος της χούφτας.
- Σε ένα μέτριο σκεύος λιώνουμε το βιτάμ (να μην κάψει, μόνο να λιώσει).
- Σε ένα τάπερ θρυματίζουμε τη φέτα.
- Απλώνουμε λίγο βιταμ σε ένα ταψί.
- Χώνουμε τις χούφτες μας μέσα στο βιταμ και παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και προσπαθούμε να το ανοίξουμε φύλλο με τα χέρια μας.
- Το πρώτο φύλλο που θα στρωθεί στο πάτο του ταψιού, μας ενδιαφέρει να πιάσει καλά όλο το πάτο και να μην κάνει τρύπα. Και να κάνει δηλαδή μπαλώστε το.
- Αν χρειαστεί βάλτε και άλλο βιταμ στα χέρια σας.
- Το στρώνουμε λοιπόν στο ταψί και απο πάνω ρίχνουμε όσο τρίμμα φέτας θέλουμε.
- Ξαναβάζουμε μπόλικο βιταμ στα χέρια μας και παίρνουμε άλλο μπαλάκι ζύμης.
- Το ανοίγουμε όπως όπως και αυτό (δεν μας πολυενδιαφέρει αν βγει ατσούμπαλο ή πιο μικρό απο την διάμετρο του ταψιού) και το απλώνουμε πάνω στο τρίμα του τυριού.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία στρώσεων (πάντα με βουτυρωμένα χερια- όλο το βιταμ θα το σηκώσει η ζύμη)και τελειώνουμε με το τελευταίο μπαλάκι απο πάνω.
- Πιέζουμε με τις παλάμες πάνω στην πιτα να ισιώσει καλά και ψήνουμε στους 180 για 45' (μέχρι να ροδοκοκκινήσει).
Αν θέλουμε μέσα στο τυρί ανακατεύουμε και 1-2 αβγά.
Καλή επιτυχία! Προσθήκη ως Αγαπημένο (11) | Εμφανίσεις: 22668 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |