Τη συνταγή την έμαθε η μητέρα μου από την αγαπημένη μου θεία Λίλιαν που είναι από το Λίβανο. Δεν λείπει ποτέ από τα γιορτινά μας τραπέζια γιατί είναι πεντανόστιμη και εξαιρετικά ευπαρουσίαστη, σαν «τουρτίτσα» όπως γράφω και στον τίτλο. Υλικά - 1 κ. μοσχάρι για κατσαρόλα κομμένο σε πολύ μικρές μερίδες
- 150 γρ. βιτάμ
- Κύμινο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο
- Αλάτι. πιπέρι
- ½ κ. αρακάς (εναλλακτικά φουντίτσες κουνουπίδι ή μελιτζάνες σε φέτες)
- ½ κ. ρύζι κίτρινο
- Νερό ή ζωμό λαχανικών ή κρέατος
- 50 γρ. αμύγδαλα ξασπρισμένα και καβουρντισμένα κομμένα στη μέση ή σε τέταρτα
- Κουκουνάρι καβουρντισμένο
- Λίγο βούτυρο
Εκτέλεση - Πλένουμε το μοσχαράκι, το στραγγίζουμε ελαφριά και το ρίχνουμε σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ώστε να καλύψει τον πάτο της. Προσθέτουμε το βιτάμ σε κομματάκια πάνω από το κρέας, αρκετό κύμινο και μπαχάρι, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε με κλειστό το καπάκι για ½ ώρα να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία (περίπου στο 4 ½ στο δικό μου μάτι που φτάνει μέχρι το 9). Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ή ζωμό ζεστό σ΄αυτό το διάστημα.
- Προσθέτουμε τον αρακά σκορπίζοντας τον παντού πάνω από το κρέας χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου και προσθέτοντας τόσο νερό ή ζωμό ζεστό ώστε να καλύπτεται ο αρακάς και ελέγχουμε αν θέλει να προσθέσουμε λίγο αλάτι. Αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.
| |
- Τέλος, προσθέτουμε το ρύζι σκορπίζοντας το παντού πάνω από τον αρακά πάλι χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου και προσθέτοντας τόσο νερό ή ζωμό ζεστό και αλατισμένο ώστε να καλύπτεται το ρύζι κατά ένα δάκτυλο. Το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά ή μέχρι να πιει τα υγρά του. Ίσως χρειαστεί με ένα κουτάλι της σούπας να αναποδογυρίσουμε με πολύ προσεκτικές κινήσεις το πάνω πάνω μέρος του ρυζιού για να ψηθεί καλύτερα χωρίς όμως να το ανακατέψουμε με τον αρακά.
- Όταν είναι έτοιμο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 20 με 30 λεπτά ώστε να κρυώσει για να μπορούμε να το αναποδογυρίσουμε. Στο μεταξύ καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα με λίγο βούτυρο και προς το τέλος προσθέτουμε το κουκουνάρι γιατί καίγεται πολύ εύκολα.
- Αφού κρυώσει λίγο το φαγητό μας για να σταθεροποιηθεί, παίρνουμε μία στρογγυλή πιατέλα με διάμετρο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της κατσαρόλας μας, την τοποθετούμε πάνω από τη κατσαρόλα και αναποδογυρίζουμε με μία γρήγορη κίνηση χτυπώντας τη λίγο από πάνω ώστε να πέσουν όλα τα υλικά σε τρεις στρώσεις: ρύζι, αρακάς και μοσχάρι. Περιχύνουμε την τούρτα μας με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα, το κουκουνάρι και το βούτυρο τους και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με τζατζίκι και σαλάτα καρότο-λάχανο τα οποία του πηγαίνουν πάρα πολύ. Εναλλακτικά, αντί για αρακά, μπορούμε να στρώσουμε φέτες από μελιτζάνες ψητές ή τηγανητές ή φουντίτσες κουνουπίδι ελαφρά τηγανισμένες, αλλά έτσι το φαγητό γίνεται αρκετά πιο βαρύ. Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 7572 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |