Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Κρεμμυδόπιτα Νο.05 (τσακαρμάς) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Δευτέρα, 23/05/11

Αυτή η κρεμμυδόπιτα είναι μια παλιά Μικρασιάτικη συνταγή που την έφτιαχνε η γιαγιά μου. Τον παλιό καλό καιρό που όλα σχεδόν τα σπίτια είχαν τον κήπο τους, δεν πετούσαν τίποτα. Την άνοιξη λοιπόν που τα κρεμμύδια βγάζανε καρόνους, φτιάχνανε τον ‘’τσακαρμά’’. (Ο κάρονας είναι το στέλεχος του κρεμμυδοανθού, έτσι τον λέμε στην Κρήτη.)

Η συνταγή ήταν ξεχασμένη και χαμένη εδώ και 30-40 χρόνια. Ρώτησα μια παλιά γειτόνισσα της γιαγιάς μου, την κα Χρύσα Γκοργκόλη που είναι 85 χρονών, και μου είπε τα βασικά υλικά. Άλλωστε και οι παλιές νοικοκυρές δεν μετρούσαν τα υλικά, όλα κουτουρού τα βάζανε και είχανε καλύτερο αποτέλεσμα.

Έβγαλα τις αναλογίες και σας τις παραδίδω.

0276_425_02
Οι καρόνοι
Υλικά
  • 1 φαριν-απ 500 γρ.
  • 1  κιλό δροσερούς και τρυφερούς καρόνους
    (γίνεται το ίδιο νόστιμη και με χοντρά δροσερά κρεμμύδια)
  • ½ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 4 αυγά 
  • 300 γρ. φέτα σκληρή και πικάντικη λιωμένη με το πιρούνι
    (παλιά αντί φέτα έβαζαν κατσικίσιο τυροζούλι που είχαν όλοι στα σπίτια τους.)     
  • 1 φλ. λάδι
  • 2 φλ. γάλα
  • 2 κ.σ. λεμόνι
  • 2-3  πρέζες αλάτι
  • Πιπέρι
 0289_425_01
Εκτέλεση :
  • 0284_425_02

    Πλένουμε τους καρόνους, τους κόβουμε μπαστουνάκια 4-5 εκ. και πετάμε τα μπουμπούκια. Τους αφήνουμε 5’-10’ στο σουρωτό να στραγγίξουν.
  • Τους σοτάρουμε με το λάδι 10’-15’ να μαραθούν και τους αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε τα αυγά, το γάλα, το λεμόνι, το αλάτι και τα χτυπάμε λίγο με το μίξερ χειρός. Ρίχνουμε το φαριν-απ και τα χτυπάμε 1’ να γίνει ένα παχύρρευστο κουρκούτι λίγο πιο πηχτό από του κέικ.
  • Βάζουμε μέσα τους καρόνους, τη φέτα, τον άνηθο, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
  • Λαδώνουμε ένα ευρύχωρο αντικολλητικό ταψί, τα αδειάζουμε και τα στρώνουμε 2-3 εκ. στο πάχος.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 1 ώρα περίπου (αναλόγως το πάχος ;;;)

Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 4873
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 30-05-2011 15:48
 
ωραιος ο ...τσακαρμας σου Νικολακη, σαν την κασσάτα την τυρόπιτα αλλά με κρεμμύδι και πανεύκολη!
 
pastaflora
2. 05-05-2012 11:16
 
Νομιζω οτι θα την κανω σημερα μιας και εχω μπολικα κρεμμυδακια θα βαλω και λιγα πρασα που εχω και θα σας πω.Μου αρεσουν οι ευκολες συνταγες πολυ!!!
 
guzelina

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 28/05/11 )