Κρεμμυδόπιτα Νο.05 (τσακαρμάς) |
|
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59
|
Δευτέρα, 23/05/11 |
Αυτή η κρεμμυδόπιτα είναι μια παλιά Μικρασιάτικη συνταγή που την έφτιαχνε η γιαγιά μου. Τον παλιό καλό καιρό που όλα σχεδόν τα σπίτια είχαν τον κήπο τους, δεν πετούσαν τίποτα. Την άνοιξη λοιπόν που τα κρεμμύδια βγάζανε καρόνους, φτιάχνανε τον ‘’τσακαρμά’’. (Ο κάρονας είναι το στέλεχος του κρεμμυδοανθού, έτσι τον λέμε στην Κρήτη.) Η συνταγή ήταν ξεχασμένη και χαμένη εδώ και 30-40 χρόνια. Ρώτησα μια παλιά γειτόνισσα της γιαγιάς μου, την κα Χρύσα Γκοργκόλη που είναι 85 χρονών, και μου είπε τα βασικά υλικά. Άλλωστε και οι παλιές νοικοκυρές δεν μετρούσαν τα υλικά, όλα κουτουρού τα βάζανε και είχανε καλύτερο αποτέλεσμα. Έβγαλα τις αναλογίες και σας τις παραδίδω. | Οι καρόνοι | Υλικά
- 1 φαριν-απ 500 γρ.
- 1 κιλό δροσερούς και τρυφερούς καρόνους
(γίνεται το ίδιο νόστιμη και με χοντρά δροσερά κρεμμύδια) - ½ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
- 4 αυγά
- 300 γρ. φέτα σκληρή και πικάντικη λιωμένη με το πιρούνι
(παλιά αντί φέτα έβαζαν κατσικίσιο τυροζούλι που είχαν όλοι στα σπίτια τους.) - 1 φλ. λάδι
- 2 φλ. γάλα
- 2 κ.σ. λεμόνι
- 2-3 πρέζες αλάτι
- Πιπέρι
| |
Εκτέλεση : Πλένουμε τους καρόνους, τους κόβουμε μπαστουνάκια 4-5 εκ. και πετάμε τα μπουμπούκια. Τους αφήνουμε 5’-10’ στο σουρωτό να στραγγίξουν. - Τους σοτάρουμε με το λάδι 10’-15’ να μαραθούν και τους αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε τα αυγά, το γάλα, το λεμόνι, το αλάτι και τα χτυπάμε λίγο με το μίξερ χειρός. Ρίχνουμε το φαριν-απ και τα χτυπάμε 1’ να γίνει ένα παχύρρευστο κουρκούτι λίγο πιο πηχτό από του κέικ.
- Βάζουμε μέσα τους καρόνους, τη φέτα, τον άνηθο, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
- Λαδώνουμε ένα ευρύχωρο αντικολλητικό ταψί, τα αδειάζουμε και τα στρώνουμε 2-3 εκ. στο πάχος.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 1 ώρα περίπου (αναλόγως το πάχος ;;;)
Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 6388 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |
Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 28/05/11 )
|