Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Κουταλίδες ή τηγανίτες Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από voula   
Τετάρτη, 01/06/11
P1020470

Αγαπητό  είδος γλυκίσματος όλων των εποχών στη Μάνη (αλλά και στη ευρύτερη περιοχή), ήταν οι πρόχειρες τηγανίτες οι λεγόμενες "κουταλίδες". Μεγάλη χαρά για μικρούς και μεγάλους ,  όταν ακουγόταν από τη  μαμά ή τη γιαγιά η φράση "θα σας φτιάξω κουταλίδες". Περίμεναν με αληθινή λαχτάρα να τις γευθούν, διότι τα γλυκίσματα ήταν δυσεύρετα και η στέρηση αυτών μεγάλη, κυρίως για τα παιδιά.

Εμείς όταν πηγαίναμε στο χωριό της μαμάς μου μαζευόμασταν πολλά παιδιά και πηγαίναμε σε μια γιαγιά και της ζητούσαμε *κουταλίδες*. Ηταν η αγάπη που τις έκανε, το ό,τι ήμουν μικρή πάντως ακόμα έχω τη γλύκα τους στο στόμα μου. Πάντως και σήμερα ακόμα και τα παιδιά μου με την ίδια λαχτάρα τις περιμένουν όταν δουν πως ετοιμάζω το τηγάνι.

Υλικά
  • 2 κούπες αλέυρι γ.ο.χ
  • 1 ½ κούπας νερό
  • ¼ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
  • Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό ενώ ανακατεύουμε με σύρμα (οι παλιότερες με κουτάλι).
  • Ανακατεύουμε έως να έχουμε ένα αρκετά πηχτό χυλό που να κάνει απαλές κορυφές όταν σηκώνουμε το κουτάλι και αφήνουμε το χυλό να τρέξει μέσα στη λεκάνη μας.
  •  Αφήνουμε να σταθεί για κανένα μισάωρο.
  • Σε τηγάνι βάζουμε λάδι και αφού κάψει ρίχνουμε κουταλιές από το χυλό μας. Όταν ροδίσουν από τη μια γυρνάμε και από την άλλη.
  • Βγάζουμε και βάζουμε σε πιατέλα που κάτω έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας για να φύγει η περίσσια του λαδιού.
  • Βάζουμε σε πιάτο και σερβίρουμε ρίχνοντας μέλι και κανέλα. 

Αν θέλουμε βάζουμε άχνη και κανέλα ή ζάχαρη κρυσταλλική
Μπορούμε να τις φάμε και σκέτες με τυράκι ή να ρίξουμε λίγη τριμμένη φέτα μέσα στο μίγμα μας.
Ακόμα σε με περιχυμένες με ζαχαρούχο τις σέρβιραν.

Εγώ επειδή τις έχω φάει σε πολλές παραλλαγές έχω προχωρήσει και σε κάποιες δικές μου, έτσι για ν΄ αλλάζουμε λίγο.  Κάποιες φορές  τους ρίχνω 1 κ.γ. μπέικιν να γίνουν λίγο πιο φουσκωτές , άλλες προσθέτω μια βανίλια για άρωμα ή μια κ.σ ζάχαρη να είναι πιο γλυκές. Γενικά είναι  μια συνταγή που σηκώνει πολλές παραλλαγές. 

Με κάτι τέτοιες συνταγές καταλαβαίνουμε πως η μαγειρική είναι αγάπη, είναι μεράκι και με ελάχιστα υλικά μπορείς να κάνεις πολύ ωραία πράγματα.

Οπου κούτα η κούπα τους νες καφέ


Προσθήκη ως Αγαπημένο (10) | Εμφανίσεις: 10276
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 06-06-2011 09:05
 
ΚΑΛΗΜΕΡΑ,ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙς ΕΤΣΙ ΤΙς ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΨΑΡΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ) ΚΑΙ ΣΕ ΜΑς ΤΙΣ ΕΦΤΙΑΧΝΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΟ ΓΛΥΚΑΚΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΤΙΑΧΝΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΑΔΙ. 
ΣΟΥ ΕΧΩ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΠΕΙΚΙΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΛΕΜΟΝΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ.
 
annakouki
2. 06-06-2011 12:45
 
Βούλα με γύρισες τόσα χρόνια πίσω... 
Τις κουταλίδες μας τις έφτιαχνε η προγιαγιά μας για πρωινό τα καλοκαίρια που παραθερίζαμε παρέα...ακόμα έχω στα ρουθούνια μου τη μυρωδιά τους...με αυτή ξυπνούσαμε... 
Θα τις φτιάξω αμέσως :zzz :zzz :zzz  
Σ΄ευχαριστώ πολύ!
 
Flora
3. 06-06-2011 17:04
 
Δηλαδή το λεμόνι κάνει την ίδια δουλειά με το μπέικιν?
 
voula
4. 07-06-2011 00:18
 
Καταπληκτικές, και εμεις έτσι τις φτιάχνουμε, μόνο που τις λέμε "ΛΑΛΑΓΓΙΤΕΣ"
 
MARIETT
5. 07-06-2011 10:02
 
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΤΙΣ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ
 
annakouki
6. 08-06-2011 11:50
 
Πεντανόστιμες! Εμείς βάζουμε και ένα αυγό μέσα στο χυλό, και τις τρωμε με ζάχαρη κρυσταλική. Είπατε τίποτα για θερμίδες???? :zzz
 
KATERINA71

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 06/06/11 )