Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Οι δημοσιεύσεις μου
Κουκιά ξερά Νο.02 (κουκόφαβα) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Τρίτη, 14/06/11

Τα κουκιά μαζί με τα άλλα όσπρια κατέχουν σημαντική θέση στην πυραμίδα της κρητικής διατροφής. Συμπεριλαμβάνονται δε στα μενού των παραδοσιακών ταβερνών και ουζερί ανάμεσα στα ορεκτικά.

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο, σίδηρο, νάτριο κ.α.

Απαγορεύεται όμως να καταναλώνονται από άτομα που έχουν έλλειψη ενζύμου G6PD. Υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης με τη γνωστή κυάμωση.

 Υλικά (για 4-5 μερίδες) :
  • 500 γρ. κουκιά ξερά
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι – λάδι
0350_425
Εκτέλεση :
  • Μουλιάζουμε τα κουκιά από βραδύς στο νερό.
  • Την άλλη μέρα τα ξεματίζουμε με ένα μαχαιράκι ή με τα δόντια μας σαν πασατέμπο.
  • Τα βράζουμε σε μπόλικο νερό 5' και τα τραβάμε από τη φωτιά. Τα αφήνουμε 10'-15', τους βάζουμε κρύο νερό να χλιαρείνουν και τα σουρώνουμε.
  • Σε αυτή τη φάση ξεφλουδίζουμε το 1/3 των κουκιών περίπου για να χυλώσουν και να γίνουν σαν φάβα, τα πιο μεγάλα, τα σκουρόχρωμα και αυτά που έχουν στίγματα.
  • Βάζουμε νερό να τα σκεπάζει 1-2 δάχτυλα, τα σκεπάζουμε και αφήνουμε 1-2 εκ. χαραμάδα και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά 20'-30' περίπου μέχρι να χυλώσουν. Όταν τα κουκιά είναι καλόψητα, μέσα σ’ αυτό το χρόνο πρέπει να έχουν ψηθεί.
  • Τα ανακατεύουμε απαλά 2-3 φορές με ξύλινη κουτάλα, κανονίζουμε κατά το τέλος το νερό να είναι ίσα-ίσα και να είναι ζουμερά, τα αλατίζουμε και βάζουμε το λεμόνι.

Τα αφήνουμε 20'-30' να πήξουν και τα σερβίρουμε στο πιάτο με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ελαιόλαδο.

 Τρώγονται ζεστά ή κρύα και στο ψυγείο διατηρούνται πολλές μέρες χωρίς λάδι.

Συνοδεύονται με όλα τα θαλασσινά και τα παστά, είναι δε άριστος μεζές για ούζο, ρακή και τσίπουρο.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 16208
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 18-06-2011 11:02
 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ :ΚΟΥΚΙΆ ΣΕ ΝΤΆΚΟ...!ΒΡΈΧΩ ΕΝΑΝ ΝΤΆΚΟ, ΤΟΝ ΑΛΑΤΊΖΩ ΤΟΝ ΠΙΠΕΡΟΡΙΓΑΝΙΖΩ ΚΑΙ ΡΊΧΝΩ ΜΕΡΙΚΈς ΣΤΑΓΌΝΕς ΞΥΔΙ... ΚΑΙ ΑΠΌ ΕΠΆΝΩ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΤΑ ΒΡΑΣΝΕΝΑ ΚΟΥΚΙΆ ΤΟΥ...ΤΣΙΓΚΟΥ...! ΑΠΛΆ ΥΠΈΡΟΧΟ...!!! ΔΟΚΙΜΆΣΤΕ ΤΟ!!!
 
pastaflora
2. 18-06-2011 11:07
 
Και λάδι... το ξέχασες
 
tsigkos59

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 18/06/11 )