Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Άρθρα arrow Τεχνικές arrow Ντοματοπελτές σπιτικός
Ντοματοπελτές σπιτικός Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Δευτέρα, 04/07/11

Το καλοκαιράκι έφτασε και μαζί του η εποχή της ντομάτας. Καρπός νόστιμος, μυρωδάτος, πολύτιμος και απαραίτητος στα περισσότερα φαγητά και σαλάτες .

Τον κόβεις από το φυτό και μοσχομυρίσουν τα χέρια σου, τον δαγκώνεις και  πλημμυρίσει το στόμα σου από τη γλυκόξινη σάρκα του.

Οι παιδικές μου αναμνήσεις ζωντανεύουν καθώς γράφω αυτό το άρθρο. Τα καλοκαιρινά απογεύματα κάτω από τη γέρικη μουριά, ή γιαγιά με τα εγγόνια γύρω από το σοφρά  είχαμε στήσει μια μικρή βιοτεχνία ντοματοπολτού.

Πλέναμε τις ντομάτες, τις κόβαμε, τις αλέθαμε και βάζαμε τον πολτό στον ήλιο.
Το παίρναμε για παιχνίδι δημιουργικό και μας άρεσε να τσαλαβουτάμε και να πασαλειβόμαστε με τα ζουμιά της ντομάτας.
Ο παππούς μου είχε μποστάνι με όλα τα λαχανικά και ζαρζαβατικά.
Τα απογεύματα γύριζε καβάλα στο γαϊδουράκι, είχε την τραγιάσκα κατεβασμένη μέχρι τη μύτη να μην τον βαράει ο ήλιος και πιπιλούσε τη σβησμένη γόπα στα χείλια του.
Εμείς, τα πιτσιρίκια τον περιμέναμε και όταν τον βλέπαμε από μακριά τρέχαμε να τον υποδεχτούμε. Άλλος κρατούσε τα γκέμια του ζώου, άλλος τον βοηθούσε να ξεπεζέψει και άλλος ανασήκωνε το φόρτωμα να μην ξεσαμαρώσει για να ξεφορτώσουμε.
Έφερνε ένα-δυο κοφίνια ντομάτες κόκκινες και παραγινωμένες  απ’ αυτές που δεν πουλιούνται για να τις κάνουμε πελτέ.
Η γιαγιά μου είχε ένα μπακαλικάκι και πουλούσε τον πελτέ όλο το χρόνο, μια κουταλιά ένα πενηνταράκι, δυο κουταλιές ένα φράγκο. Το καλύτερο κολατσιό μας ήταν μια φέτα ζυμωτό ψωμί με λάδι και από πάνω απλωμένος ο νόστιμος και τριανταφυλλένιος πελτές της γιαγιάς.

Αλλά τα χρόνια πέρασαν, οι γέροι φύγανε, τα ξαδέρφια σκορπήσαμε και χαθήκαμε μαζί με όλες τις παραδόσεις και τα έθιμα που μας ένωναν.

Τώρα όλα ξεχαστήκανε και βολευόμαστε με τα ετοιματζίδικα, τις κονσέρβες, τα tetrapak και τις πραλίνες.

Εγώ θα προσπαθήσω να σας μεταδώσω ό,τι θυμάμαι από τον τρόπο παρασκευής του ντοματοπελτέ όπως τον φτιάχναμε με τη γιαγιά μου, παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν σαράντα χρόνια, και ελπίζω μερικοί από εσάς να μπείτε στον κόπο να τον φτιάξετε και να τον μεταδώσετε στις επόμενες γενιές.

abcd0003_425

Όταν έχουμε όρεξη και μεράκι όλα μπορούν να γίνουν, αν υπάρχει αυλή ή κήπος είναι καλύτερα, αλλά και στο διαμέρισμα και στο μπαλκόνι μπορούμε να φτιάξουμε 2-3 βάζα ντοματοπελτέ.

Χρειαζόμαστε :
  1. κόκκινες και παραγινωμένες ντομάτες.
  2. αλάτι Νο 1 τυροκομικό (υπάρχει στα S/M σε συσκευασία 5 κιλών)
  3. ξύλινα ή πλαστικά καφάσια από φρούτα (στις λαϊκές και στα μανάβικα
    υπάρχουν άφθονα και πάνε για πέταμα)                          
  4. τρίφτη ή πλαστικό σουρωτό ζυμαρικών που έχει πολλές τρύπες.
  5. σακούλα υφασμάτινη ή μαξιλαροθήκη
  6. λεκάνες πλαστικές ή ταψιά ανοξείδωτα (όχι αλουμινίου) για το λιάσιμο.
  7. βάζα για να φυλάξουμε τον πελτέ
Και αρχίζουμε …

Βήμα Α’

  • Πλένουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν 2-3 ώρες ή κι από βραδύς.

Βήμα Β’

  • Τις καθαρίζουμε από τυχών μαύρα στίγματα, τραύματα και ουλές για να μην μεταφερθούν στον πελτέ, τις κόβουμε στη μέση, τις τινάζουμε ζουλώντας τις ελαφρά να φύγουν οι πολλοί σπόροι, και κάνουμε 2-3 μαχαιριές από κάτω για να στραγγίζουν τα ζουμιά.
  • Τις στρώνουμε στο τελάρο κοντά-κοντά με την τομή προς τα πάνω και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι, συνεχίζουμε 2-3-4  στρώσεις πάνω στην άλλη.
  • Τις σκεπάζουμε με ένα πανί και τις αφήνουμε 2-3 μέρες στον ίσκιο να τις ‘’ψήσει’’ το αλάτι και να μαλακώσουν.

0250_425

0357_425

Βήμα Γ’

  • Ρίχνουμε λίγες-λίγες ντομάτες στο σουρωτό και τις λιώνουμε με τα χέρια μας ή τις τρίβουμε στον τρίφτη, παίρνουμε όλο το χυμό και πετάμε φλοιό και ίνες.

Βήμα Δ’

  • Όταν τελειώσουμε με το άλεσμα, βράζουμε το ντοματοχυμό 5’-10’ να παστεριωθεί και τον αφήνουμε να κρυώσει ξεσκέπαστος.

Βήμα Ε’

  • Μετά τον βάζουμε στη σακούλα και τον κρεμάμε 1-2 μέρες σε αερινό μέρος (όχι στον ήλιο), να στραγγίζουν τα πολλά-πολλά ζουμιά..
0358_4250361_425

Βήμα ΣΤ’

  • Τον αδειάζουμε σε ταψιά ή λεκάνες 3-4 δάχτυλα στο πάχος και τον αφήνουμε 1-2 μέρες στον ήλιο σε σημείο που να λιάζεται όλη μέρα. Παρακολουθούμε τον καιρό αν τυχών βρέξει να τον μαζέψουμε.
  • Τον ανακατεύουμε κάθε μέρα και όταν φτάσει στην πυκνότητα λίγο πιο πηχτός από τον εμπορικό είναι εντάξει.
  • Το χρώμα του πρέπει να είναι έντονο κόκκινο, όχι μπορντό ή πορφυρό, γιαυτό δεν πρέπει να ξεραθεί πολύ γιατί θα μαυρίσει !!!

Βήμα Ζ’

  • Τον βάζουμε στα βάζα κι από πάνω βάζουμε ένα δάχτυλο λάδι και τα σφραγίζουμε.
abcd0003_425

Φυλάμε τα βάζα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και όποιο ανοίγουμε το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τελειώσει.

Δεν ξεχνάμε ότι σπιτικός πελτές έχει μπόλικο αλάτι, άλλωστε αυτό είναι και το φυσικό συντηρητικό του,  γιαυτό αλατίζουμε τα φαγητά με φειδώ και πάντα αφού βάλουμε τον πελτέ.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (20) | Εμφανίσεις: 35249
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (13)
1. 05-07-2011 12:08
 
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο καιρό έψαχνα για αυτήν την συνταγή!! Ευχαριστούμε πολύ κ.TSIGKOS59 για την δημοσιευσή της. Μόνο που θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση: 
Μπορούμε στο Βήμα ΣΤ’ αντί να τον αδειάσουμε σε ταψιά ή λεκάνες και να τον αφήσουμε 1-2 μέρες στον ήλιο σε σημείο που να λιάζεται όλη μέρα, να κάνουμε αυτήν την διαδικασία στον φούρνο μέχρι να φτάσει την πυκνότητα που θέλουμε; 
Ευχαριστώ
 
dinakom
2. 05-07-2011 12:36
 
Εγώ τον άφησα 1 μέρα στο σακούλι κι άλλη 1 στον ήλιο και ήταν εντάξυ. 
Για το φούρνο δεν ξέρω, φοβάμαι να μη μαυρίσει
 
tsigkos59
3. 05-07-2011 14:13
 
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, θα το κάνω όπως εσάς!!
 
dinakom
4. 05-07-2011 15:28
 
Απίθανη συνταγή!Καλοκαιρινή και πολύ νοσταλγική.....
 
karina
5. 07-07-2011 23:27
 
Μια παραδοσιακή συνταγή, μια άρτια ανάρτηση που τα έχει όλα. Χαίρεσαι να τη διαβάζεις. Ευχαριστούμε Νίκο!!!!
 
voula
6. 11-07-2011 00:50
 
Συγχαρητηρια κ.Τσιγκο!Εξαιρετικη και χρησιμη αναρτηση για να μαθαινουμε τετοιες τεχνικες!!Ετσι περιπου εφτιαχνε και η γιαγια μου τον σπιτικο πελτε!
 
margarita79
7. 13-07-2011 15:40
 
καλησπερα!!!πολυ ενδιαφερουσα συνταγη!!!θα ηθελα να σας ρωτησω αν δεν βρουμε αυτο το αλατι τι αλατι βαζουμε???ευχαριστω πολυ!!!
 
panathas
8. 13-07-2011 18:01
 
Φίλε panatha χαίρομαι που θα μπεις στον κόπο να φτιάξεις ντοματοπελτέ. 
Αλάτι να ‘ναι κι ό,τι να ‘ναι, αλλά άμα είναι λίγο χοντρό λιώνει σιγά-σιγά και ποτίζει. 
 
Γιαυτό και στις ελιές, και στα παστά ψάρια βάζουμε χοντρό αλάτι, θα το βρεις σίγουρα, υπάρχουν το ΗΡΑ το ΡΕΑ το ΧΙΩΝ κ.α.
 
tsigkos59
9. 28-07-2011 21:49
 
Θυμάμαι τα καλοκαίρια να τρίβουμε ντομάτες στον παραδοσιακό μύλο των λαχανικών και να γίνονται τα χέρια κατακόκκινα. Αλλά τι απερίγραπτη χαρα να ανοίγεις το χειμώνα το βάζο και αν μυρίζει καλοκαίρι!!!
 
yami
10. 29-07-2011 23:21
 
χιλια μπραβο για τη συνταγη!θα προσπαθησω να φτιαξω και εγω! 8)
 
BARBIE1974
11. 06-08-2011 02:04
 
Πάντα υπέροχος Νικολάκη θερμά συγχαρητήρια από Κάλαμο!
 
pastaflora
12. 23-08-2011 10:09
 
Συγχαρητήρια και από εμένα. Έψαχνα κι εγώ μια καλή συνταγή για πελτέ γιατί έχω φέρει από την Καλαμάτα 20 κιλά ντομάτες.
 
sgr
13. 24-08-2011 08:40
 
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και περιμένω εντυπώσεις :)
 
tsigkos59

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 05/07/11 )