Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Σαπούνι σπιτικό (σε 5')
Σαπούνι σπιτικό (σε 5') Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Δευτέρα, 29/08/11
Ευρετήριο άρθρου
Σαπούνι σπιτικό (σε 5')
Σελίδα 2
Αναλογία υλικών :
  • 1,5 L ελαιόλαδο
  • 0.5 L χλιαρό νερό
  • 250 γρ. καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου)
    ή καυστική ποτάσα (υδροξείδιο του καλίου)

0392_425

0393_4250394_425
Εκτέλεση :
  • Σε ανοξείδωτο ή πλαστικό δοχείο βάζουμε πρώτα το νερό και διαλύουμε την καυστική σόδα ή ποτάσα ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
  • Ρίχνουμε το λάδι λίγο-λίγο ανακατεύοντας προς τα δεξιά. Αμέσως θα δούμε τη χημική αντίδραση των υλικών σχηματίζοντας ένα κρεμώδες πολτό.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρει όλο το λάδι και να γίνει ομοιογενές μείγμα.
  • Για καλούπι χρησιμοποιούμε ένα παλιό ταψάκι ή ένα συρτάρι ή ένα τετράγωνο τάπερ, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί, αδειάζουμε το μείγμα και το στρώνουμε.
  • Την άλλη μέρα το αναποδογυρίζουμε και το κόβουμε κομμάτια.
  • Το απλώνουμε σε αερινό μέρος (όχι στον ήλιο γιατί σκάει) να ωριμάσει.
  • Με την παραμονή του στον αέρα γίνεται άλλη μια χημική αντίδραση με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και την καυστική σόδα αποβάλλοντας το καυστικό οξύ  σε μορφή λευκής σκόνης.
  • Μετά από 1,5-2 μήνες είναι έτοιμο για χρήση και όσο ωριμάζει γίνεται καλύτερο.

Αρωματικό σαπούνι :

Αν θέλουμε να αρωματίσουμε το σαπούνι μας, μπορούμε απλά στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε να βράσουμε χαμομήλι ή μέντα ή λεβάντα ή φλοιό λεμονιού ή ό,τι άλλο θέλουμε.

Προφυλάξεις :

  • Κάνουμε την παρασκευή του σαπουνιού σε ανοιχτό χώρο για να μην εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις.
  • Προσέχουμε να μην έρθει σε επαφή το μείγμα με τα χέρια μας, άλλωστε δεν χρειάζεται, και αν γίνει ξεπλένουμε αμέσως με νερό και δεν παθαίνουμε τίποτα.
  • Δεν χρησιμοποιούμε σκεύη αλουμινίου γιατί το οξύ της ποτάσας τα διαβρώνει.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (15) | Εμφανίσεις: 27360
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (16)
1. 31-08-2011 12:10
 
Απο που μπορώ να προμηθευτώ καυστική σόδα ή καυστική ποτάσα;
 
dinakom
2. 31-08-2011 13:53
 
Από σούπερ ή μίνι μάρκετ ή σε παραδοσιακό παντοπωλείο στο ράφι με τα απορριπαντικά.
 
tsigkos59
3. 31-08-2011 17:53
 
Aυτή είναι η παρασκευή σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο. Βοηθάει να έχουμε ένα μπλεντεράκι χειρός για το ανακάτεμα.  
 
Καταλαβαίνουμε ότι το μείγμα είναι έτοιμο όταν αφήσουμε μια σταγόνα να πέσει μέσα στο μπολ μας, και αυτό δεν ομογενοποιηθεί κατευθείαν, αλλά, αντιθέτως, αφήνει ένα ίχνος, σαν "διαδρομή" πάνω στο υπόλοιπο υλικό. 
 
Αν θέλουμε, σε αυτή τη φάση, μπορούμε να προσθέσουμε αιθέρια έλαια, αλλά προσέχουμε η θερμοκρασία των αιθερίων ελαίων να είναι η ίδια με τη θερμοκρασία του σαπουνιού μας (εδώ χρειαζόμαστε θερμόμετρα κουζίνας). Προσοχή όμως στην επιλογή των αιθερίων ελαίων. Ψάχνουμε και διαβάζουμε πρώτα τις ιδιότητές τους (στυπτικό, ενυδατικό, αντιγηραντικό κ.λπ. κλπ.). Επίσης έχουμε υπόψη ότι ορισμένα αιθέρια έλαια αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη. 
 
Συγγνώμη που αλώνισα έτσι στο θέμα σας κ. Νίκο, αλλά λατρεύω τη δημιουργία καλλυντικών παρασκευασμάτων και σαπουνιών! Αν αντιλαμβανόταν ο κόσμος πόσο αθροιστικά λειτουργούν επάνω στο δέρμα μας τα χημικά στα καλλυντικά παρασκευάσματα του εμπορίου, όλα μόνοι τους θα τα έφτιαχναν...
 
Ranja
4. 31-08-2011 18:08
 
Σ’ ευχαριστούμε πολύ αγαπητή Ranja για τις χρήσιμες πληροφορίες .. εγώ μόνο απλό σαπούνι ξέρω να φτιάχνω και αυτό το έμαθα από την γιαγιά μου. Θα ήθελα να μας πεις, αν ξέρεις φυσικά, πώς να φτιάχνουμε υγρό σαπούνι για τα χέρια και για άλλες χρήσεις.
 
tsigkos59
5. 31-08-2011 18:41
 
Το υγρό σαπούνι και το σαμπουάν είναι μια μεγάλη και χρονοβόρα διαδικασία. Ίσως και ακριβή, καθώς δεν ξέρεις αν σου πετύχει με την πρώτη... Δεν έχω τολμήσει να το κάνω, προς ώρας το μελετάω ακόμα. 
 
Το μοναδικό link στα ελληνικά που έχω βρει είναι αυτό: 
 
http://aromacooking.blogspot.com/2009/01/liquid-castile-soap-gel.html 
 
 
Γενικώς όλο αυτό το blog είναι γεμάτο με χρήσιμες πληροφορίες. Αν το δοκιμάσετε εσείς, ενημερώστε γιατί μ' ενδιαφέρει πολύ!
 
Ranja
6. 02-09-2011 17:38
 
Η καυστική σόδα είναι το *σπίρτο*?? Με έστελνε η γιαγιά μου και της αγόραζα για να κάνει σαπούνι αλλά πάνε χρόνια αρκετά και ούτε που θυμάμαι πως ήταν αυτό!! Θυμάμαι έβαζε και κάτι λάδια παλιά που ήγαν στο τέλος των κουβάδων. δεν ξέρω αν μιλάμε για την ίδια συνταγή, αλλά έβγαινε όπως της φωτογραφίας.  
Ευχαριστούμε κε Νίκο που μας ξυπνάτε μνήμες του παρελθόντος με κάποιες από τις συνταγές σας :)
 
voula
7. 02-09-2011 19:52
 
Μπορούμε να βάλουμε και τηγανόλαδα ή φετσόλαδα αλλά εγώ δεν το ρισκάρω, φοβάμαι να μη μυρίζει μετά το σαπούνι και τα χέρια μου ταγκίλα ή τηγανίλα . 
Λάδι έχουμε μπόλικο δόξα τω Θεό από τις ελιές μας, μπορεί να κουραζόμαστε και να το πληρώνουμε με αίμα και ιδρώτα αλλά η αξία του είναι ανεκτίμητη
 
tsigkos59
8. 29-09-2011 15:00
 
Πρόσφατα μου χάρισε μια φίλη 3 σαπουνάκια που έφτιαξε μόνη της: με σοκολάτα, με αμύγδαλο τριμένο (για απολέπιση) και με κανέλα. Είναι καταπληκτικά! Δεν έχουν τόσο έντονο άρωμα (όπως αυτά του εμπορίου) αλλά από αφρό, σκίζουν. Η φίλη μου μάλιστα μου είπε ότι δεν είναι τόσο έντονο το άρωμα γιατί δεν περιέχουν γλυκερίνη και χημικά αλλά μόνο φυσικά αρωματικά. Αμυγδαλέλαιο κ.ά. Μπράβο! Δεν το φανταζόμουν ότι είναι τελικά σχετικά απλό! Είναι μια υπέροχη ιδέα για δωράκι στους καιρούς της κρίσης που ζούμε!
 
apollonia1965
9. 29-09-2011 21:02
 
Θα ήθελα να ρωτήσω με τί εμπορική ονομασία βρίσκουμε αυτά τα υλικά στα απορρυπαντικά; Δεν τα έχω δει ποτέ μου :?
 
arhontia
10. 30-09-2011 09:48
 
Η ονομασία τους είναι καυστική σόδα ή καυστική ποτάσα και είναι σε σακουλάκια του ενός κιλού. Συνήθως τα χρησιμοποιούμε για αποφράξεις των αποχετεύσεων. 
Τα παράγουν εταιρείες που φτιάχνουν χημικά και απορρυπαντικά, όπως χλωρίνες, άκουα-φόρτε, οινοπνεύματα, απιονισμένο νερό κ.α. 
Αν δεν τα βρίσκεις στα S/M, ρώτα σε παραδοσιακό παντοπωλείο ή σε μαγαζί με είδη επαγγελματικού καθαρισμού.
 
tsigkos59
11. 01-10-2011 12:58
 
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!!
 
arhontia
12. 03-10-2011 11:12
 
Καλημερα, 
Ειπα να φτιαξω το σαπουνι αυτο ,γιατι μου φαινεται αρκετα ευκολο.Σκεφτηκα να ριξω για αρωμα, αιθεριο ελαιο λεβαντας.Επειδη δεν εχω χρησιμοποιησει αλλη φορα κατι τετοιο,ξερετε περιπου ποσες σταγονες να εβαζα ; 
Ευχαριστω
 
caramela
13. 03-10-2011 13:38
 
Ο αδερφός μου μου είπε να ανακατέψεις 3 κ.σ. με το λάδι και να συνεχίσεις ...
 
tsigkos59
14. 04-10-2011 16:10
 
λοιπον, εκανα ακριβως οτι λετε,αλλα δεν... 
το λαδι δεν πηζει καθολου ομως ... 
φανταζεστε τι μπορει να φταiει,μπορω να κανω κατι ,η παει για φουντο; :sigh
 
caramela
15. 05-10-2011 08:42
 
Μόλις ρίξεις το λάδι στο διάλυμα της ποτάσας αυτό κόβει και γίνεται κρέμα… παράξενο μου φαίνεται… το έχουμε κάνει άπειρες φορές. 
Αν θέλεις πάρε με στο 2810/244-745 να μου δώσεις το τηλέφωνο σου να σε πάρω να μου πεις τι έκανες, έχω απεριόριστα σταθερά και δεν χρεώνομαι.
 
tsigkos59


Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 30/08/11 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός