Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Άρθρα arrow Τεχνικές arrow Σαπούνι σπιτικό (σε 5')
Σαπούνι σπιτικό (σε 5') Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Δευτέρα, 29/08/11
Ευρετήριο άρθρου
Σαπούνι σπιτικό (σε 5')
Σελίδα 2
Αναλογία υλικών :
  • 1,5 L ελαιόλαδο
  • 0.5 L χλιαρό νερό
  • 250 γρ. καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου)
    ή καυστική ποτάσα (υδροξείδιο του καλίου)

0392_425

0393_4250394_425
Εκτέλεση :
  • Σε ανοξείδωτο ή πλαστικό δοχείο βάζουμε πρώτα το νερό και διαλύουμε την καυστική σόδα ή ποτάσα ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
  • Ρίχνουμε το λάδι λίγο-λίγο ανακατεύοντας προς τα δεξιά. Αμέσως θα δούμε τη χημική αντίδραση των υλικών σχηματίζοντας ένα κρεμώδες πολτό.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρει όλο το λάδι και να γίνει ομοιογενές μείγμα.
  • Για καλούπι χρησιμοποιούμε ένα παλιό ταψάκι ή ένα συρτάρι ή ένα τετράγωνο τάπερ, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί, αδειάζουμε το μείγμα και το στρώνουμε.
  • Την άλλη μέρα το αναποδογυρίζουμε και το κόβουμε κομμάτια.
  • Το απλώνουμε σε αερινό μέρος (όχι στον ήλιο γιατί σκάει) να ωριμάσει.
  • Με την παραμονή του στον αέρα γίνεται άλλη μια χημική αντίδραση με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και την καυστική σόδα αποβάλλοντας το καυστικό οξύ  σε μορφή λευκής σκόνης.
  • Μετά από 1,5-2 μήνες είναι έτοιμο για χρήση και όσο ωριμάζει γίνεται καλύτερο.

Αρωματικό σαπούνι :

Αν θέλουμε να αρωματίσουμε το σαπούνι μας, μπορούμε απλά στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε να βράσουμε χαμομήλι ή μέντα ή λεβάντα ή φλοιό λεμονιού ή ό,τι άλλο θέλουμε.

Προφυλάξεις :

  • Κάνουμε την παρασκευή του σαπουνιού σε ανοιχτό χώρο για να μην εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις.
  • Προσέχουμε να μην έρθει σε επαφή το μείγμα με τα χέρια μας, άλλωστε δεν χρειάζεται, και αν γίνει ξεπλένουμε αμέσως με νερό και δεν παθαίνουμε τίποτα.
  • Δεν χρησιμοποιούμε σκεύη αλουμινίου γιατί το οξύ της ποτάσας τα διαβρώνει.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (15) | Εμφανίσεις: 33915
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (16)
16. 11-10-2011 13:43
 
Tsigko59, η γιαγια μου μαζευε ολα τα τηγανολαδα και τα περναγε απο ψιλο σουρωτηρι. Το σαπουνι γινοταν εξαιρετικο!!!  
Δες το και σαν ανακυκλωση ξερεις ποσο κακο κανουμε στη θαλασσα με τα λαδια που ριχνουμε στο νεροχυτη μας;
 
despoinasanta

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.



Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 30/08/11 )