Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Μπαμπαδάκια με ρούμι Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Πέμπτη, 03/11/11
dsc_0291_425_01

Αυθεντική οικογενειακή συνταγή της γιαγιάς μου. Δηλαδή συνταγή 100 ετων και παραπανω την οποια απλοποιησα λιγο στο ψησιμο χαρην ευκολιας μιας και δεν ειχα ειδικες φορμες για μπαμπαδακια!! Ειναι πολυ ελαφρια και αρωματικά σε γευση!

Υλικά (για 12 μπαμπαδάκια ή 1 μεγάλο μπαμπά)
  • 250γρ αλευρι για ολες τις χρησεις
  • 80γρ.βουτυρο τυπου λουρπακ
  • 15γρ μαγια νωπη
  • 2 αυγα
  • 1/2 κ.γ αλατι
  • 1 κ.σ ζαχαρη
  • 1-2 βανιλιες
  • 1/2 ποτηρι γαλα χλιαρο
Σιρόπι
  • 1 λιτρο νερο
  • 1 και 1/4 ποτηρι ζαχαρη
  • 1 ποτηρακι κρασιου ρουμι
  • 1 ξυλο κανελας
  • φλουδα απο λεμονι ή πορτοκαλι
Γαρνίρισμα
  • 200γρ.μαρμελαδα βερυκοκο
  • 250γρ σαντιγυ
Εκτέλεση
  • Λιωνεις τη μαγια στο χλιαρο γαλα και σε ενα μπωλακι  βαζεις τη ζαχαρη, το αλατι και 100γρ απο το αλευρι ανακατευεις και αφηνεις σκεπασμενο να φουσκωσει λιγο. Αυτο ειναι το προζυμι.
  • Σε αλλο μπωλ ή στο μιξερ βαζεις ολα μαζι το αλευρι τα αυγα, τη βανιλια και το προζυμι που εχει ανεβει.
  • Βαζεις  και το βουτυρο  που πρεπει να ειναι μαλακωμενο και ζυμωνεις ελαφρα μεχρι να εχεις ελαστικη και αρκετα μαλακια ζυμη που δεν πλαθετε (σαν πυκνη ζυμη κεικ).
  • Βουτυρωνεις και αλευρωνεις μια μεγαλη φορμα του κεικ με τρυπα στη μεση ή φορμακια ή μαφινοταψάκι οπως εκανα εγω και βαζεις τη ζυμη τοση ωστε να μην ξεπερναει τη μεση.
  • Αφηνεις σε ζεστο μερος τη φορμα σκεπασμενη μεχρι να ανεβει η ζυμη και να τη γεμισει.Χρειαζεται περιπου μια ωρα.
dsc_0296_425dsc_0297_425dsc_0298_425
  • Ψηνεις σε προθερμασμενο φουρνο στους 200 βαθμους στις αντιστασεις μεχρι να ροδισουν.
Ξεφορμαρεις και αφου κρυωσει σιροπιαζεις ως εξης:
  • Σε μεγαλουτσικη κατσαρολα εχεις βαλει τα υλικα για το σιροπι.
  • Μεσα στην κατσαρολα βαζεις μια σχαρα και ακουμπας πανω το ψωμακι ή τα ψωμακια.
  • Οσο σιγοβραζει το σιροπι το ρουφανε μεσα στην κατσαρολα και διπλασιαζονται σε ογκο.
  • Που και που ριχνεις και απο πανω να σιροπιαστουν καλα.
  • Βγαζεις τα γλυκα οταν πιουν το σιροπι και δεις οτι εχουν σιροπιαστει καλα και τα ακουμπας σε πιατελα να κρυωσουν.
  • Το καταβρεχεις με ρουμι και γεμιζεις με τη σαντιγυ στην τρυπα αν προκειται για μεγαλο μπαμπά ή χωριζεις με ενα μαχαιρι τα μπαμπαδακια και βαζεις τη σαντιγυ με κορνε.
  • Ολο το υπολοιπα γυρω -γυρω το αλοιφεις με τη μαρμελαδα (αν ειναι πολυ πηχτη την ζεσταινεις λιγο για να αραιωσει) και αν θες πασπαλιζεις τριμμενο καρυδι!!

 Αν κρατησετε τη συνταγη μονο για τη ζυμη χωρις να προχωρησετε πιο κατω στο σιροπιασμα κτλ θα εχετε τα πιο νοστιμα και αφρατα ψωμακια που εχετε φτιαξει ποτέ!

 Καλή επιτυχία!!!
dsc_0289_425_01

Προσθήκη ως Αγαπημένο (13) | Εμφανίσεις: 10522
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 07-11-2011 20:48
 
Τι όμορφα που είναι αυτά τα μπαμπαδάκια? Όταν ήμουν στη Θεσ/κη είχα ανακαλύψει ένα μαγαζί που έκανε ωραίους μπαμπάδες και είχα κολλήσει. Αν η ζύμη είναι ελαφριά και σωστά σιροπιασμένη είναι φοβερό γλυκό. Την τεχνική του μελώματος με τη σχάρα δεν την ήξερα.  
Μαργαρίτα θησαυρός αυτή η γιαγιά σου. :zzz :zzz :zzz
 
voula
2. 20-11-2011 22:01
 
Τα έφτιαξα και εγώ. Όχι μπαμπαδάκια, αλλά μεγάλο μπαμπά. Ξετρελάθηκαν όλοι. Μπράβο χρυσοχέρα Μαργαρίτα που κράτησες τις συνταγές της γιαγιάς. :) :) :) Το μήλο τελικά κάτω από τη μηλιά θα πέσει 
 
 
GIOVANNA
3. 20-11-2011 22:29
 
Μπραβο Γιοβαννα!Χαιρομαι πολυ που σας αρεσε!Σου εγινε πολυ αφρατος!Καλοφαγωτος!!!
 
margarita79
4. 24-11-2011 18:45
 
Λοιπον ειναι απο τα αγαπημενα μου γλυκα ο μπαμπας και επειδη ξερω οτι οι συνταγες εχουν επιτυχια θα το δοκιμασω παροτι μου φαινεται λιγο χρονοβορο.Θα το κανω για τα Χριστουγεννα σαν κυριο γλυκο :upset
 
guzelina
5. 24-11-2011 23:31
 
Να σου πω guzelina μου συνταγες για ''μπαμπα'' κυκλοφορουν πολλες ομως ο σωστος μπαμπας ειναι με μαγια και οπως καθετι με μαγια θελει το χρονο του.Ειναι και το σιροπιασμα στη μεση οποτε δεν το λες και το πιο γρηγορο γλυκο που υπαρχει ομως ειναι ευκολο και θα το διαπιστωσεις.Καλή επιτυχία!
 
margarita79
6. 14-04-2012 13:22
 
Tα εκανα σημερα και ηταν φανταστικα!!!Μονο που δεν εχω φορμα με θηκες και εβαλα κατι ατομικα αλουνινενια κουτακια που ειναι ανοιχτα επανω και στενευουν προς τα κατω και τα εβαλα σε ενα ταψι.Το μονο σημειο που με δυσκολεψε ηταν η σαντυγι που ετρεχε εξω.Αλλα μαλλον θελει λιγη ποσοτητα και δεν βοηθουσε και το σχημα.Τα καθαρισα ομως και ολα τελεια!!Μπραβο Μαργαριτα και μπραβο στη γιαγια!!
 
guzelina
7. 18-04-2012 20:26
 
Μαργαριτα θελω να σε ρωτησω μηπως πρεπει να ανοιξω το μπαμπα και να βαλω και μεσα γεμιση?Γιατι οσοι δοκιμασαν μου ειπαν πολυ ωραιο αλλα με παραπανω σαντυγι θα ηταν τελειο.Δηλαδη αν ηταν γεμισμενο μεσα με σαντυγι εγω απλα τα εκοβα και τα γεμισα στην επιφανεια :roll
 
guzelina
8. 20-04-2012 11:45
 
Χαιρομαι που σας αρεσαν!!!Τωρα για τη σαντυγι που λες,δε ξερω και ποση εβαλες ουτε ποσο μεγαλα ηταν τα μπαμπαδακια σου τελικα.Εγω βαζω τη σαντυγι με κορνε και ειναι αρκετη.Εξαλλου και στα ζαχαροπλαστεια αν παρατηρησεις τους ατομικους μπαμπαδες ενα καπελακι κοβουν στο πανω μερος και βαζουν τη σαντυγι,δε γεμιζουν μεσα τον μπαμπα.Τωρα αν θες παραπανω την επομενη φορα βαζεις περισσοτερη,κανενα προβλημα.
 
margarita79
9. 22-04-2012 16:36
 
εγω δεν εβαλα με κορνε παρα μια κουταλια της σουπας γεματη σαντυγι στο καθενα...Μαλλον ειναι λιγο.Θα βαλω παραπανω αλλα το φοβηθηκα γιατι ετρεχε λιγο εξω η σαντυγι και μετα σκεφτηκα να βαλω λιγοτερη η να τον ανοιξω και να βαλω μεσα.Παντως τελεια ειναι τα ατιμα τα μπαμπαδακια σου!!!
 
guzelina

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 07/11/11 )