Αντιγραφω το κείμενο από τη wikipedia . Η συνταγή είναι της μαμάς μου, δλδ πως να φτιάξουμε αλισίβα. Η αλυσίβα είναι ένα αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από καμένα ξύλα. Συνίσταται δε να χρησιμοποιείται βρόχινο νερό. Στα παλαιότερα χρόνια τη χρησιμοποιούσαν για τη λεύκανση των ρούχων, αλλά και αντί για σαπούνι και για το λούσιμο (ειδικά για λιπαρά μαλλιά). Η αλυσίβα έχει καθαριστικές ιδιότητες λόγω του ανθρακικού καλίου που προσλαμβάνει από τη στάχτη και το οποίο έχει την ικανότητα αυτό να διαλύει τα έλαια και τα λίπη γενικά όχι όμως και ορυκτέλαια (γράσο, παραφίνες, βαζελίνη κλπ.). Επίσης και σήμερα ακόμη την αλισίβα την χρησιμοποιούν στη μαγειρική (και ιδιαίτερα σε συνταγές για μερικά είδη κουλουριών, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες
Υλικά και εκτέλεση - Βρίσκω στάχτη από το μπάμπεκιου, δικό μου ή φίλων, όλο και κάποιος έχει.
Προσοχή: στάχτη ΜΟΝΟ από ξύλο, όχι συνθετικά καρβουνάκια κτλ - Περνάω τη σταχτη από ένα αραιό τούλι ή μια σίτα. θα χρειαστώ 2-3 κουταλιές της σούπας.
- Τη ρίχνω σε ένα μεγάλο μπρίκικαι ρίχνω ως τη μεση νερό
- Αφήνω να κοχλάσει λίγο και κατεβάζω από τη φωτιά.
- Ρίχνω λίγο κρύο νερό και αφήνω να κατακάτσει.
- Τη σουρώνω με ένα ψιλό σουρωτήρι και έχω την αλισίβα μου.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 14565 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |