Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αλισίβα ή κατασταλαγή Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από YAMI   
Τετάρτη, 02/11/11

Αντιγραφω το κείμενο από τη wikipedia . Η συνταγή είναι της μαμάς μου, δλδ πως να φτιάξουμε αλισίβα.

Η αλυσίβα είναι ένα αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από καμένα ξύλα. Συνίσταται δε να χρησιμοποιείται βρόχινο νερό. Στα παλαιότερα χρόνια τη χρησιμοποιούσαν για τη λεύκανση των ρούχων, αλλά και αντί για σαπούνι και για το λούσιμο (ειδικά για λιπαρά μαλλιά).
Η αλυσίβα έχει καθαριστικές ιδιότητες λόγω του ανθρακικού καλίου που προσλαμβάνει από τη στάχτη και το οποίο έχει την ικανότητα αυτό να διαλύει τα έλαια και τα λίπη γενικά όχι όμως και ορυκτέλαια (γράσο, παραφίνες, βαζελίνη κλπ.). Επίσης και σήμερα ακόμη την αλισίβα την χρησιμοποιούν στη μαγειρική (και ιδιαίτερα σε συνταγές για μερικά είδη κουλουριών, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες

Υλικά και εκτέλεση

  • Βρίσκω στάχτη από το μπάμπεκιου, δικό μου ή φίλων, όλο και κάποιος έχει. 

Προσοχή: στάχτη ΜΟΝΟ από ξύλο,  όχι συνθετικά καρβουνάκια κτλ

  • Περνάω τη σταχτη από ένα αραιό τούλι ή μια σίτα. θα χρειαστώ 2-3 κουταλιές της σούπας.
  • Τη ρίχνω σε ένα μεγάλο μπρίκικαι ρίχνω ως τη μεση νερό
  • Αφήνω να κοχλάσει λίγο και κατεβάζω από τη φωτιά.
  • Ρίχνω λίγο κρύο νερό και αφήνω να κατακάτσει.
  • Τη σουρώνω με ένα ψιλό σουρωτήρι και έχω την αλισίβα μου.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 7742
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 06-11-2011 18:01
 
Αυτο ειναι παρα πολυ χρησιμο και σε ευχαριστουμε.Παντα μια απορια την ειχα για το πως ερχεται σε μορφη για να χρησιμοποιηθει αυτη η σταχτη.
 
margarita79
2. 06-11-2011 18:57
 
Ξέρω ότι οι παλιές παραδοσιακές συνταγές για μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτα κ.α. πάντα περιέχουν 1 ποτήρι ‘αλουσά’ όπως την λέμε στην Κρήτη. 
Λένε πως γίνονται πιο αφράτα, τραγανά και κόβει τη λαδίλα.  
Επίσης θυμάμαι τη 10ετία του 70’ που ήμουνα πιτσιρικάς, τον Αύγουστο που πηγαίναμε στα αμπέλια να τα τρυγήσουμε, είχαν ένα βαρέλι με στάχτη που την μάζευαν όλο το χρόνο. Έριχναν ζεματιστό νερό από πάνω κι από κάτω έτρεχε η ‘αλουσά’. 
Στην ‘αλουσά’ βουτούσαμε τα σταφύλια για να γίνουν σταφίδα.
 
tsigkos59
3. 09-11-2011 20:17
 
Πολύ χρήσιμη η αναρτησή σου και κατατοπιστική. Αν δεν έχουμε αλισίβα ξέρει κανείς πως μπορεί ν΄αντικατασταθεί? Κάτι μου είχαν πει αλλά το έχω ξεχάσει.
 
voula
4. 10-11-2011 11:46
 
σε site που συμμετεχουν φίλοι, βρήκα το εξής: 
 
"Η αλισίβα είναι ένα ισχυρό αλκαλικό διάλυμα. Δηλαδή με λίγα λόγια μαλακώνει το νερό. Αλλάζει το PH.. 
 
Σε περίπτωση που δεν έχετε τα πιο πάνω και χρειάζεστε την αλισίβα, η κρυσταλλική σόδα είναι η αντικατάσταση." 
 
επίσης βρήκα με: αλουμινόνερο, μπύρα... 
έχουμε κανένα χημικό εδώ;
 
yami

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 06/11/11 )