Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Ψωμί του τόστ Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Πέμπτη, 17/11/11
page_03

Φανταστικο ψωμι του τοστ! Αν φτιαξετε αυτο το ψωμακι θα το καθιερωσετε και δεν προκειται να ξαναγορασετε τα πλαστικα ψωμια, γεματα συντηρητικα, που κυκλοφορουν. Ειδικα οι μανουλες δοκιμαστε το για τα παιδια σας. Αξιζει τον κοπο!

Υλικά (για 2 μακρόστενες φόρμες 30 εκατοστών)
  • 475γρ.νερο
  • 135γρ.ζαχαρη
  • 2 φακελακια μαγια ξερη
  • 1 κ.γ αλατι
  • 60γρ.ελαιολαδο
  • 820γρ.αλευρι δυνατο (ιδανικα ειναι τα αλευρια για τσουρεκια που ειναι τα πιο πλουσια σε πρωτεινη).  
Εκτέλεση
  • Σε ενα μεγαλο μπωλ ή λεκανη διαλυουμε τη μαγια σε χλιαρο νερο (να μην καιει) και αφηνουμε 5 λεπτα να ενεργοποιηθει.
  • Διαλυουμε μεσα τη ζαχαρη και αφηνουμε αλλα 5 λεπτα (θα δουμε μικρες φουσκες στην επιφανεια).
  • Προσθετουμε το ελαιολαδο και το αλευρι και ζυμωνουμε μεχρι να εχουμε μια αφρατη ζυμη, την οποια βαζουμε σε μπαλα στο κεντρο της λεκανης μας.
  • Πασπαλιζουμε αλευρι, σκεπαζουμε  με μεβρανη και αφηνουμε τη ζυμη σε ζεστο μερος να φουσκωσει καλα και να διπλασιαστει σε ογκο.
  • Λαδωνουμε 2 φορμες μακροστενες.
  • Χωριζουμε τη ζυμη στη μεση.
  • Μπορουμε να βαλουμε το καθε ζυμαρι απευθειας μεσα στην καθε φορμα ή αν θελουμε να παρει τη χαραχτηριστικη μορφη του ψωμιου του τοστ (δλδ. η καθε φετα να ειναι σαν καρδουλα) κανουμε το εξης:
  • Κοβουμε τη ζυμη σε μπαλακια και βαζουμε το ενα μπαλακι διπλα στο αλλο μεχρι να γεμιση η φορμα.
  • Αφηνουμε να ξαναφουσκωσει μεχρι να γεμισει σχεδον εως πανω.
img_0433_425img_0434_425img_0436_425

 Να εχετε υπομονη να φουσκωσει πολυ καλα!!!!

  • Προθερμαινουμε τον φουρνο στους 220 βαθμους και λιγο πριν βαλουμε μεσα το ψωμι κατεβαζουμε στους 180.
  • Ψηνουμε στις αντιστασεις για 30 λεπτα ή μεχρι να ροδισει καλα.
  • Ξεφορμαρουμε αμεσως για να μην ιδρωσει και αφηνουμε σε σχαρα να κρυωσει εντελως πριν το κοψουμε σε  λεπτες φετες.
Το ψωμί μας ειναι έτοιμο !!!
 
dsc_0490_425

Διατηρειται τυλιγμενο σε μεβρανη στο ψυγειο για περιπου μια εβδομαδα και στην καταψυξη για ενα μήνα. Οποτε αν σας φτανει ενα ψωμι τη βδομαδα κανωντας τη διαδικασια 2 φορες το μηνα εχετε παντα ετοιμο δικο σας ψωμι!!!

Για να εχετε το σωστο αποτελεσμα η καθε φορμα πρεπει να ειναι 30 εκατοστα και οχι μεγαλυτερη.

Η συνταγη ειναι του Ακη με καποιες προσθηκες ως προς την εκτελεση και το ψησιμο.

Η συνταγη ειναι ακριβεστατη,ζυγιστε τα υλικα σας πριν ξεκινησετε και μην προσθεσετε ή αφαιρεσετε αλευρι. Αν θελετε, ενα μονο ψωμι, διαιρεστε τα υλικα δια 2.

dsc_0488_425_01

Προσθήκη ως Αγαπημένο (29) | Εμφανίσεις: 20347
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (13)
1. 21-11-2011 10:54
 
Τρωμε αρκετο τοστ στην οικογενεια και η συνταγη ειναι πολυ χρησιμη γιατι του εμποριου ειναι με συντηρητικα αλλα και ακριβα :roll .Θα την κανω σιγουρα αλλα με μαυρο αλευρι και θα επανελθω
 
guzelina
2. 21-11-2011 12:04
 
ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΟΛΥ ΑΦΡΑΤΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ
 
annakouki
3. 21-11-2011 16:30
 
Αυτό το ψωμί το έχει κάνει μια φίλη μου και μ΄έχει τρελάνει. Βγαίνει καταπληκτικό απ΄ότι μου έλεγε. Θα το κάνω γιατί έχω περιέργεια να δω αν είναι έτσι όπως τα λέει!!
 
voula
4. 22-11-2011 01:19
 
Το έκανα τελικά.  
Είναι πολύ εύκολο και πραγματικά πολύ νόστιμο. Προτείνω να το δοκιμάσετε :)  
 
 
voula
5. 23-11-2011 13:37
 
Πολυ ωραιο Βουλα και εγω εχω ικανοποιηθει πληρως και ομικρος μου ξετρελαθηκε ποτε δεν εχω λογο πια να αγοραζω.2 φορες το μηνα θα κανω αυτο.
 
margarita79
6. 28-11-2011 09:05
 
Το έφτιαξα κι εγώ το ψωμάκι σου και ο γιος μου ενθουσιάστηκε τόσο που μας έφερε πρωϊνό στο κρεβάτι. Θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω, επειδή μου φάνηκε λίγο γλυκό για τα δικά μας γούστα, αν περιόριζα τη ζάχαρη λες να επηρέαζε αρνητικά τη συνταγή; :)
 
doraki
7. 28-11-2011 09:18
 
:grin Ο δικος μοπυ ειναι μικρος ακομα για να μας φερει πρωινο αλλα εχθες με ρωτουσε αν ξαναφτιξα αψωμια απο το δικο μου...χαχα!Χιαρομαι που σας αρεσε!Για τη ζαχαρη καιεγω τις επομενες φορες εκοψα 1μιση κουταλια της σουπας και δεν αλλαξε κατι ως πρις το αποτελεσμα.Θεωρω οτι μεχρι εκει μπορεις να την αφαιρεσεις αν βγαλεις ομως περισστερη φοβαμαι οτι θα γνει ενα κοινο ψωμι και οχι ψωμι τετοιου τυπου..
 
margarita79
8. 02-12-2011 09:48
 
Ευχαριστώ :) Θα δοκιμάσω να το φτιάξω με λιγότερη ζάχαρη και θα σε ενημερώσω.
 
doraki
9. 08-12-2011 07:37
 
Πραγματικά φανταστικό, εύκολο, πολύ νόστιμο, βγαίνει ακριβώς όπως στη φωτογραφία σου το αποτέλεσμα και όντως θέλει ακρίβεια στο ζύγισμα. Εγώ έκανα τη 1/2 δόση, έβγαλα λίγο ζάχαρη και οι φίλες μου εδώ στη δουλειά μου έιπαν ότι τους θύμιζε μπριός. Ο μικρός μου ξετρελλάθηκε φυσικά, το τρώει και σκέτο. Μπράβο σου μαργαρίτα, σε ευχαριστώ πραγματικά για τη συνταγή.
 
mal
10. 08-12-2011 10:06
 
Μπραβο Mal χαιρομαι που σου αρεσε και που αρεσε ιδιαιτερως στον μικρο σου!!!
 
margarita79
11. 10-12-2011 21:25
 
το καλυτερο ψωμακι που εχω φτιαξει ποτε! πεντανοστιμο και πανευκολο!!ευχαριστούμε για την συνταγή!!! :)
 
vasou123
12. 11-12-2011 16:48
 
Μπραβο vasou123!
 
margarita79
13. 20-12-2011 13:35
 
Λοιπόν το Σαββατοκύριακο το ξαναέφτιαξα μειώνοντας τη ζάχαρη στα 80 γρ. και δεν υπήρξε καμία διαφορά ως προς το αποτέλεσμα. Και πάλι σ΄ ευχαριστώ για την τέλεια συνταγή.
 
doraki

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 21/11/11 )