Φανταστικο ψωμι του τοστ! Αν φτιαξετε αυτο το ψωμακι θα το καθιερωσετε και δεν προκειται να ξαναγορασετε τα πλαστικα ψωμια, γεματα συντηρητικα, που κυκλοφορουν. Ειδικα οι μανουλες δοκιμαστε το για τα παιδια σας. Αξιζει τον κοπο! Υλικά (για 2 μακρόστενες φόρμες 30 εκατοστών) - 475γρ.νερο
- 135γρ.ζαχαρη
- 2 φακελακια μαγια ξερη
- 1 κ.γ αλατι
- 60γρ.ελαιολαδο
- 820γρ.αλευρι δυνατο (ιδανικα ειναι τα αλευρια για τσουρεκια που ειναι τα πιο πλουσια σε πρωτεινη).
Εκτέλεση - Σε ενα μεγαλο μπωλ ή λεκανη διαλυουμε τη μαγια σε χλιαρο νερο (να μην καιει) και αφηνουμε 5 λεπτα να ενεργοποιηθει.
- Διαλυουμε μεσα τη ζαχαρη και αφηνουμε αλλα 5 λεπτα (θα δουμε μικρες φουσκες στην επιφανεια).
- Προσθετουμε το ελαιολαδο και το αλευρι και ζυμωνουμε μεχρι να εχουμε μια αφρατη ζυμη, την οποια βαζουμε σε μπαλα στο κεντρο της λεκανης μας.
- Πασπαλιζουμε αλευρι, σκεπαζουμε με μεβρανη και αφηνουμε τη ζυμη σε ζεστο μερος να φουσκωσει καλα και να διπλασιαστει σε ογκο.
- Λαδωνουμε 2 φορμες μακροστενες.
- Χωριζουμε τη ζυμη στη μεση.
- Μπορουμε να βαλουμε το καθε ζυμαρι απευθειας μεσα στην καθε φορμα ή αν θελουμε να παρει τη χαραχτηριστικη μορφη του ψωμιου του τοστ (δλδ. η καθε φετα να ειναι σαν καρδουλα) κανουμε το εξης:
- Κοβουμε τη ζυμη σε μπαλακια και βαζουμε το ενα μπαλακι διπλα στο αλλο μεχρι να γεμιση η φορμα.
- Αφηνουμε να ξαναφουσκωσει μεχρι να γεμισει σχεδον εως πανω.
Να εχετε υπομονη να φουσκωσει πολυ καλα!!!! - Προθερμαινουμε τον φουρνο στους 220 βαθμους και λιγο πριν βαλουμε μεσα το ψωμι κατεβαζουμε στους 180.
- Ψηνουμε στις αντιστασεις για 30 λεπτα ή μεχρι να ροδισει καλα.
- Ξεφορμαρουμε αμεσως για να μην ιδρωσει και αφηνουμε σε σχαρα να κρυωσει εντελως πριν το κοψουμε σε λεπτες φετες.
Το ψωμί μας ειναι έτοιμο !!!
Διατηρειται τυλιγμενο σε μεβρανη στο ψυγειο για περιπου μια εβδομαδα και στην καταψυξη για ενα μήνα. Οποτε αν σας φτανει ενα ψωμι τη βδομαδα κανωντας τη διαδικασια 2 φορες το μηνα εχετε παντα ετοιμο δικο σας ψωμι!!! Για να εχετε το σωστο αποτελεσμα η καθε φορμα πρεπει να ειναι 30 εκατοστα και οχι μεγαλυτερη.
Η συνταγη ειναι του Ακη με καποιες προσθηκες ως προς την εκτελεση και το ψησιμο. Η συνταγη ειναι ακριβεστατη,ζυγιστε τα υλικα σας πριν ξεκινησετε και μην προσθεσετε ή αφαιρεσετε αλευρι. Αν θελετε, ενα μονο ψωμι, διαιρεστε τα υλικα δια 2. Προσθήκη ως Αγαπημένο (29) | Εμφανίσεις: 20315 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |