Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Σιροπιαστά arrow Πορτοκαλόπιτα Νο.06 (της Αρετής Πιστιόλα)
Πορτοκαλόπιτα Νο.06 (της Αρετής Πιστιόλα) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Πέμπτη, 24/11/11

Η δική μου πορτοκαλόπιτα (Αρετής Πιστιόλα)!

dsc02544_425

Πάρα πολύ αρωματική και να μην είναι… λασπωμένη…!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε:       
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας  Βηρυττού η απλά κρούστας.
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
  • 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα πορτοκαλιού και την  ψύχα του (αυτό που τρώμε) πολτοποιημένο στο μουλτι

Για το σιρόπι:

  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (2 πορτοκαλιών)
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • τη φλούδα απο ένα πορτοκάλι κομένη σε λεπτά στίκς, και το ξύσμα  των δύο  πορτοκαλιων
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
  • Σε λαδωμένο πυρέξ στρώνω  σαν βεντάλια  τσαλακωμένα τα φύλλα αφού πρώτα ένα-ένα τα λαδώσω ελαφρά.
  • Τα βάζω να ψηθούν  να γίνου χρυσά, σε μέτριο φούρνο για 10 λεπτά. Και κατόπιν τα βγάζω να κρυώσουν.
  • Αφού κρυώσουν  σε ένα άλλο ταψί μέσα τα  αναποδογυρίζω και τα ξεχωρίζω ελαφρά σε μεγάλα κομμάτια….
  • Με τα μισά στρώνω  την επιφάνεια του  ταψιού που τα έψησα να καλυφθή…. Ελαφρώς αραιά… Τα άλλα  τα αφήνω να περιμένουν να έλθει η σειρά τους…
Κατόπιν 
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπώ το λάδι με την ζάχαρη και το γιαούρτι.
    Προσθέτω τα αυγά, το ξύσμα, τις βανίλιες και το μπέικιν. Ανακατεύω καλά.
  • Στο τέλος  έχω πολτοποιήσει την ψίχα του ενός πορτοκαλιού και την προσθέτω στο μείγμα  ανακατεύοντας  πολύ απαλά….
dsc02542_425dsc02543_425_01
  • Με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνω την μισή ποσότητα και την ρίχνω επάνω στα στρωμένα ψημένα φύλλα να πάει παντού…
  • Τοποθετώ επάνω σαυτό  τα υπόλοιπα ψημένα φύλλα που έχουν απομείνει  στο  δεύτερο ταψί και περιμένουν….
  • Από επάνω του μοιράζω το υπόλοιπο μείγμα της γέμισης που περισσεψε  να πάει παντού και να τα καλύψει…
Ετοιμη για ψήσιμο!
  • Ψήνω την πορτοκαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30΄περίπου, έως ότου πάρει ξανθό χρώμα….
  • Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο της πίτας,  φτιαχνω το σιρόπι μου,  δεν το  βράζω πολλή ώρα,   αλλά το σβήνω 3 λεπτά αφού αρχίσει να κοχλάσει……
  • Αφαιρώ μόνον την κανέλα και οχι τη φλούδα και αφήνω να κρυώσει ελαφρά.
  • Κόβω σε κομμάτια την πορτοκαλόπιτα και την περιχύνω με το σιρόπι. Η πίτα μας πρέπει να είναι ζεστή, σχεδόν μόλις βγει απο τον φούρνο και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.

Αφού πιεί όλο το σιρόπι, σερβίρω και  την απολαμβάνουμε……

Σερβίρεται αν θέλετε γαρνιρισμένη με ενα κομματι φλουδας γλυκό πορτοκάλι  και  με παγωτό.

Τα έψησα  πριν τα φύλλα  γιατι σκέφτηκα  να μην  μοιάζουν με ζυμάρι όταν σιροπιαστούν. Αυτό ποτέ δεν μου άρεσε…

Η πορτοκαλόπιτα αυτή δεν λασπωνει διότι  αν και σιροπιάζεται το φύλλο δεν γίνεται  ζυμάρι γιατί ψήνεται ελαφρά, και είναι πεντανόστιμη και πάααρα πολύ μυρωδάτη!!!

Μπορούμε με τα ίδια υλικά, να φτιάξουμε λεμονόπιτα αντικαθιστώντας το πορτοκάλι με λεμόνι η μανταρινόπιτα επίσης.

Καλή επιτυχία!!!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 11490
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 28-11-2011 22:28
 
Αγαπημένο μας γλυκό η πορτοκαλόπιτα. Μοσχοβολάει το σπίτι! Ωραία ιδέα Κα Αρετή μου το ψήσιμο των φύλλων. Σίγουρα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα
 
voula
2. 21-12-2011 16:20
 
Υπέροχη φαίνεται!!! Μια ερώτηση μονάχα, όταν πολτοποιούμε την ψίχα του πορτοκαλιού στο μούλτι, όταν την προσθέσουμε στο μείγμα, τη σουρώνουμε απ'το χυμό( για να μπει μόνο η ψίχα) ή το ρίχνουμε όπως είναι?
 
Constance
3. 22-12-2011 14:09
 
ολα οπως ειναι....Χρόνια Πολλά!
 
pastaflora
4. 09-03-2012 09:28
 
Τέλεια φαίνεται η συνταγή.απλά μια ερώτηση πριν την δοκιμάσω! τα υλικα τα χτυπάμε στο μιξερ ή απλά ανακατεύουμε? 
αφου εχουμε ψησει τα φυλλα, τα στρώνουμε στο ταψι παλι σαν βενταλια ή τα εχουμε κοψει?
 
giouli81
5. 09-03-2012 14:45
 
Σας το εγραψα πολυ ξεκαθαρα , τα ξεκολάω ελαφρα και τα ξεχωρίζω σέ ενα άλλο τψι, και απο αυτά παίρνω τα μισα και τα στρώνω στο ταψί που θα βαλω την μιση κρέμα και από επάνω από την μιση κρέμα βάζω και τα υπόλοιπα φύλλα τα ξεχωρισμενα και ρίχνω και την υπόλοιπη κρέμα να καλυφθούν ολα! 
Την κρεμα την ανακατεψα με το χεράκι μου, δεν επαθε τίποτα, έγινε παρα πολύ ομορφη....γιατι να βαλω μιξερ?
 
pastaflora

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 27/11/11 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός