Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Βασιλόπιτα Νο.11 (Γαλλική!) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από miaourose   
Σάββατο, 31/12/11
imag0014_425

Αυτη τη βασιλοπιτα τη φτιαχνουν στη Γαλλια στη γιορτη των Φωτων, στις 6 Ιανουαρίου. Λενε οτι οποιος βρει το φλουρι γινεται βασιλιας !!! Σας παραθέτω την κλασσικη της εκδοχη ειναι παρα πολυ νοστιμη, φτιαξτε την! Εμεις την καναμε με σπιτικη σφολιάτα.

Υλικά:
  • 2 φυλλα σφολιάτα
  • 200 γρ σκόνη αμυγδαλου
  • 150 γρ ζαχαρη
  • 1 αυγο
  • 100 γρ βουτυρο
  • Βανιλια
  • 1 κροκο για αλειμμα
  • 1 φλουρι
Βηματα:
  • Βαζετε ολα τα υλικα στο μιξερ να ομογενοποιηθουν!
  • Ανοιγετε τη σφολιατα σε 2 κύκλους με διαστασεις 20cm. Καλο ειναι η βαση να ειναι λιγο μεγαλυτερη απο τον κυκλο στην επιφανεια.
  • Βαζουμε τη ζυμη στο κεντρο και απλωνουμε αφηνοντας 1cm κενό για να τυλιξετε τα 2 φυλλα. Μην ξεχασετε το φλουρι !!!
  • Αλειφετε το κενο που αφησαμε με τον κροκο αυγου (προσθετετε λιγο νερακι να αραιωσει), ακολουθως βαζετε απο πανω τον δευτερο κυκλο και τυλιγετε μεταξυ τους  τις 2 ζυμες. Κλεινετε καλα για να μην ανοιξει κατα το ψησιμο. Αλειφετε ολη την πιτα με τον κροκο.
  • Αν θελετε κανετε ενα ανεμομυλο με την μυτη ενος μαχαιριου και στη μεση τρυπατε με ενα πιρουνι για να φευγει ο ατμος και να μη φουσκώσει (οπως στη φωτο).
  • Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους  170 για 35-40 λεπτα.
imag0012_425
imag0013_425

Ειναι σημαντικο να ελεξετε με ενα μαχαιρι αν εχει ψηθει!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 8229
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 04-01-2012 10:28
 
Είναι μια ωραία παραλλαγή της galettes de rois,μιας παραδοσιακής πίτας που κόβεται ανήμερα των Φώτων ή την πρώτη Κυριακή του Γενάρη για να γιορτάσουν ουσιαστικά την προσφορά την τριών μάγων στο Θείο Βρέφος. 
Μέσα στην πίτα δε βάζουν φλουρί, αλλά μια μικρή πορσελάνινη φιγούρα και όντως, όποιος την κερδίζει ονομάζεται βασιλιάς.Επίσης η κοπή έχει και ένα πολύ ωραίο εθιμοτυπικο, ο γηραιότερος κόβει την πίτα και ο νεότερος κρύβεται κάτω απο το τραπέζι και όταν κόβονται τα κομμάτια, λέει σε ποιον θα δοθούν.Είναι πολύ ωραία η galettes de rois, δεν έχω επιχειρήσει ποτέ να τη φτιάξω, πάντα την παίρναμε έτοιμη, αλλά έχω φάει σπτιτική και εχω ζήσει όλο αυτό το ωραίο έθιμο.Η συνταγή σου μου έφερε πολύ ωραίες αναμνήσεις και εικόνες στο μυαλό και σκέφτομαι να τη φτιάξω έκπληξη στη γιορτή του άντρα μου που γιορτάζει ανήμερα των Φώτων, να δουν και τα παιδιά μου το έθιμο.
 
karina
2. 04-01-2012 16:16
 
ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΑΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ...ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΛΙΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ... 
 
Το γλυκό φτιάχνεται με το γνωστό μας φύλλο σφολιάτας, πλούσια βουτυρωμένο και με μια γέμιση που αποτελείται από τρία ισόποσα υλικά καλά ζυμωμένα μεταξύ τους : Γάλα, ζάχαρη και αμυγδαλόπαστα. 
 
Κατά την παράδοση το γλυκό κόβεται την ημέρα των Θεοφανείων, μέσα σε αυτό υπάρχει κρυμμένο ένα φασόλι ή μια μινιατούρα κουκλίτσα ενός μωρού που συμβολίζουν τη γονιμότητα. Κατά άλλους το φασόλι προέρχεται από τους Ρωμαίους και η κουκλίτσα συμβολίζει το μικρό Χριστό. Το γλυκό συμβολίζει τα δώρα των μάγων στο μικρό Χριστό. 
 
Αυτός που θα βρει το φασόλι στέφεται βασιλιάς για μια μέρα και φοράει μια χρυσή (χάρτινη) κορώνα! 
 
Ο \"Βασιλιάς \" αυτή τη μέρα μπορεί να δίνει διαταγές στα μέλη της οικογένειας ή της παρέας, για παράδειγμα όταν πίνει το ποτό του όλοι πρέπει να πιούν μαζί του και να φωνάζουν : \"Le roi boit\" δηλαδή ο Βασιλιάς πίνει! 
 
Το έθιμο διατηρείται, ειδικά σε οικογένειες με παιδιά, στα σχολεία αλλά και στους χώρους εργασίας ανάμεσα στους συναδέλφους. 
 
Μετά το ψήσιμο, τοποθετώ μέσα της αντί για νόμισμα μια  
κοκάλινη Παναγία. Ο μύθος λέει πως αυτός που θα πάρει το κομμάτι με την Παναγία θα είναι ο Βασιλιάς και πως του χρόνου θα πρέπει να φτιάξει αυτός πίτα στο σπίτι του.Και να φυλάξει το στέμμα που θα το δώσει του χρόνου στον επόμενο τυχερό…. 
 
 
Διακόσμηση: 
 
 
Πριν τη ψήσω διακοσμώ την πίτα μου κάνοντας σχέδια με το  
μαχαίρι κάνοντας αυτό το παραδοσιακό σχέδιο. Ή σαν ανεμόμυλο. 
 
 
 
 
 
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΑΤΡΟΝ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ  
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ GALETTE…. 
 
pastaflora
3. 04-01-2012 19:06
 
Πολύ ωραια παρουσίαση και ωραία συνταγή. Σ΄ευχαριστούμε πολύ που τη μοιράστηκες μαζί μας.  
Πολύ ενδιαφέρουσες και όλες οι πληροφορίες που μας δώσατε
 
voula
4. 04-01-2012 21:50
 
κοριτσια σας ευχαριστω παρα πολυ! karina εχεις απολυτο δικαιο, και γω την εφτιαξα γιατι γιορταζω τα Φωτα και το θεωρω ως το γλυκο μου (τι τιμη :grin ), βρηκα και την fêve (η πορσελανη που βαζουνε μεσα). Φαγαμε και στη σχολη σημερα! αγαπημενο γλυκο!!! :)
 
miaourose

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 03/01/12 )