Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Εκμέκ πολίτικο Νο.02 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από lovestars   
Παρασκευή, 06/01/12
politikoekmeks_425

Το πολίτικο σιροπιαστό, δεν φτιάχνεται με φύλλο καταϊφιού, αλλά με μία ζύμη που θυμίζει τσουρέκι!
Αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ του εκμέκ κανταϊφι... που οι περισσότεροι γνωρίζουμε!

Τα υλικά
  • 160 gr. αλεύρι για τσουρέκια
  • 12 gr. νωπή μαγιά
  • 50 gr. βούτυρο
  • 20 gr. ζάχαρη
  • 1 μικρό αυγό
  • 50 gr. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 1 βανίλια
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη

για το σιρόπι

  • 500 gr. ζάχαρη
  • 350 gr. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

για το σερβίρισμα

  • Σαντυγί
  • Φυστίκι Αιγίνης
  • Κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής

το προζύμι

  • Διαλύουμε την μαγιά σε 4 κουταλιές της σούπας νερό χλιαρό.
  • Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε την μαγιά με 2-3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι.
  • Σκεπάζουμε το προζύμι και το αφήνουμε 25' λεπτά να φουσκώσει.

η ζύμη

  • Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, την ζάχαρη, το αυγό, το γάλα, το γιαούρτι και την βανίλια.
  • Βάζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι, το μείγμα που ετοιμάσαμε, το αλάτι και τα μυρωδικά.
  • Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μία ελαστική, λεία και μαλακή ζύμη.
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  • Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα την ζύμη, σε ζεστό μέρος.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι στρογγυλό, περίπου 24 εκατοστών.
  • Απλώνουμε την ζύμη ομοιόμορφα.
  • Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 20' λεπτά.
  • Ψήνουμε για 20' λεπτά στους 160° C βαθμούς στο αερόθερμο.
  • Κατόπιν στρώνουμε μία λαδόκολλα στην σχάρα του φούρνου, αναποδογυρίζουμε ψήνουμε για 30' λεπτά στους 120° C βαθμούς στο αερόθερμο.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και ξαναβάζουμε την ζύμη στο ταψί για να την σιροπιάσουμε.

το σιρόπι

  • Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5' λεπτά.

το σιρόπιασμα

  • Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες στην ζύμη και σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά.
  • Αφήνουμε να απορροφηθεί καλά το σιρόπι περίπου 2 ώρες.
  • Βάζουμε το εκμέκ στο ψυγείο.

Σερβίρουμε με σαντυγί, τριμμένο φυστίκι και κανέλα!

Tips:

  • Στο εκμέκ ταιριάζει πολύ και το παγωτό καϊμάκι!
  • Άν θέλετε μπορείτε να βάλετε στο πολίτικο εκμέκ και μία στρώση κρέμα ζαχαροπλάστικής.

 www.funkycook.gr


Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 5948
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 10-01-2012 00:33
 
θΕΙΚΟ!!! ποσο ηθελα ενα κομματακι :p :grin πολυ ομορφη φωτογραφια!
 
miaourose

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 09/01/12 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός