Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Διατροφή arrow 10 τρικ για να ελέχχεις τις μερίδες και τις θερμίδες που τρως
10 τρικ για να ελέχχεις τις μερίδες και τις θερμίδες που τρως Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από nutritastic   
Τετάρτη, 14/03/12
b9cf84cf83Όταν καθόμαστε να φάμε, οι περισσότεροι από μας δεν σκέφτονται πιά είναι η μερίδα που πραγματικά τους αναλογεί. Κι όμως, αυτό ακριβώς θα έπρεπε να σκέφτεται οποιοσδήποτε επιθυμεί να χάσει ή να διατηρήσει το επιθυμητό του βάρος. Αυτή είναι πραγματικά η λύση και όχι να ακολουθούμε δίαιτες αστραπή προσπαθώντας να χάσουμε σε ένα μήνα όσα κιλά πήραμε σε 6! Σίγουρα η ποιότητα των τροφών που τρώμε είναι σημαντική αλλά και η ποσότητα παίζει κυρίαρχο ρόλο στο εα η ενέργεια που λαμβάνουμε απο την τροφή είναι αυτή που χρειαζόμαστε ή αρκετή παραπάνω και τελικά θα αποθηκευτεί ως λίπος.
 

Από την Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Κωνσταντίνα Μπακλώρη MSc, RD nutritastic.wordpress.com

Τρόποι για να μειώσεις αποτελεσματικά τις μερίδες σου!

Τα καλά νέα είναι ότι με λίγη εξάσκηση, ο καθένας απο μας μπορεί να ελένξει εύκολα τις μερίδες του, έχοντας έτσι το σημαντικότερο εργαλείο για αποκτήσει ευκολότερα το βάρος που επιθυμεί

Οι επόμενοι 10 απλοί τρόποι θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις τις μερίδες σου υπο έλεγχο:

1. Μέτρησε με ακρίβεια

Για τροφές & ροφήματα: Επένδυσε σε κάποια γκάτζετ της κουζίνας όπως μετρικά φλυτζάνια, κουτάλες, κουταλάκια, ζυγαριά τροφίμων.

2. Μάθε να υπολογίζεις κατά προσέγγιση τις μερίδες σου

Αφού εξασκηθείς με τα μετρικά σκεύη, μάθε να υπολογίζεις «με το μάτι» ότι θα μετρούσες με αυτά.

Π χ. ½ μετρικό φλιτζάνι χωράει όμοια ποσότητα με ένα κουτάλι σερβιρίσματος παγωτού
1 μετρικό φλιτζάνι χωράει τον ίδιο όγκο όσο μια μπάλα του τέννις
30 γρ (μια μικρομερίδα*) τυριού είναι ίση σε μέγεθος με ένα σπιρτόκουτο

3. Χρησιμοποίησε τα σωστά πιάτα

Ναι, τα μεγαλύτερα πιάτα είναι εντυπωσιακά και κοσμούν όλες τις μοδάτες βιτρίνες με είδη σπιτιού αλλά δεν θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις πόσο τρως. Το αντίθετο μάλιστα. Επέλεξε λοιπόν μικρότερα πιάτα, μπολ, κούπες και ποτήρια για καθημερινή χρήση στην κουζίνα σου και μέτρησε με μια ζυγαριά πόσο όγκο φαγητού χωράνε. Για παράδειγμα ενώ νομίζεις ότι το αγαπημένο σου βαθύ πιάτο χωράει 250 ml σούπα, στην πραγματικότητα ίσως χωράει 500 ml, το οποίο σημαίνει ότι τρως το διπλάσιο απ ότι υπολόγιζες

4. Σέρβιρε τις μερίδες κατευθείαν στο πιάτο

Σέρβιρε την μερίδα του καθενός στο πιάτο του και απέφυγε την τοποθέτηση όλης της κατσαρόλας/πιατέλας με το μαγειρεμένο φαγητό στην μέση του τραπεζιού. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεις ευκολότερα τον πειρασμό να ξαναγεμίσεις το πιάτο σου με δεύτερη μερίδα.

5. Φτιάξε τα δικά σου έτοιμα πακετάκια/μερίδες για σνακ στη δουλειά ή για γρήγορο μαγείρεμα

Επειδή όταν είσαι αγχωμένος-η/ βιαστικός-ή/πεινασμένος-η ή στο δρόμο τείνεις να μην υπολογίζεις σωστά τις μερίδες σου και καταλήγεις να τρως πολύ μεγαλύτερη ποσότητα και χειρότερη ποιότητα τροφών, φρόντισε να είσαι προετοιμασμένος-η. Εξοπλίσου με σακουλάκια & πακετάκια μιας χρήσης και χρησιμοποίησε τα για να χωρίσεις εξ αρχής τις αγαπημένες σου τροφές σε μερίδες.

Πχ για σνάκ : μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης, ξερά φρούτα, ξηροί καρποί, κάστανα, κρύο τοστ, κομμάτια φρούτων ή λαχανικών, μερίδες γαλακτοκομικών κλπ

έτοιμα για μαγείρεμα : μερίδες ρυζιού (1 φλιτζάνι ελληνικού καφέ αμαγείρευτο≈ 1 μέση μερίδα), μακαρόνια (1/4 ενός μισόκιλου πακέτου≈ 1 μέση μερίδα), ½ φλιτζάνι πλιγούρι ή βρώμη, χωρισμένες μερίδες κρεατικών, ψαριών, λαχανικά σε αεροστεγή σκεύη κλπ

6. Πρόσεξε πόσο γάλα & ζάχαρη μπαίνει στον καφέ σου

Μην προσθέτεις πλήρες γάλα στα ροφήματα σου και χρησιμοποίησε την ζάχαρη με μέτρο. Όταν είναι δυνατό ρίξε πρώτα το άπαχο/ημίπαχο γάλα στο φλιτζάνι/ποτήρι σου και μετά τον καφέ για να μπορείς να ελέγξεις καλύτερα την ποσότητα.

7. Μέτρησε προσεκτικά το λάδι που προσθέτεις στα φαγητά σου

Μπορεί το ελαιόλαδο να είναι ένα απο τα υγειινότερα είδη λίπους που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, δεν παύει όμως να είναι λίπος και να σε φορτώνει με τις ίδιες θερμίδες όπως και τα άλλα είδη- Θυμήσου ότι μια κουταλιά της σούπας έχει περίπου 90 θερμίδες! – Μέτρησε το και μην το ρίχνεις κατευθείαν από το μπουκάλι πάνω στο φαγητό που μαγειρεύεται ή τη σαλάτα σου.

8. Έλεγξε τις μερίδες σου όταν τρώς στο εστιατόριο/ταβέρνα

Φάε τη μισή μερίδα ή μοιράσου τη με ένα φίλο, ειδικά εάν πρόκειται για κάτι αρκετά λιπαρό. Ζήτησε να σου σερβίρουν τις σαλάτες με το λάδι ή το ντρέσινγκ ξεχωριστά έτσι ώστε να μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα που θα προσθέσεις.

9. Πρόσθεσε λαχανικά

Σε κάθε κυρίως γεύμα το 1/3 του πιάτου σου πρέπει να αποτελείται απο μη αμυλώδη λαχανικά. Πρόσθεσε επιπλέον λαχανικά στα μαγειρευτά σου, τα σάντουιτς και τα σνακ σου έτσι ώστε να αυξηθεί ο όγκος του φαγητού χωρίς να αυξηθούν σημαντικά οι θερμίδες.

10. Άκου την πείνα σου

Φάε μόνο όταν πεινάς και σταμάτα όταν νιώσεις κατά 80% πλήρης. Δεν υπάρχει λόγος να παραφουσκώσεις τον εαυτό σου εφ όσον στις 3-4 επόμενες ώρες θα ακολουθήσει το επόμενο γεύμα ή σνακ.

* μικρομερίδα = σε γενικές γραμμές, το μισό απο μια κανονική μερίδα εστιατορίου


Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 13982
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (3)
1. 27-03-2012 23:22
 
χρησιμο επισης να προσεχουμε και της ποσοτητες του αλατιου
 
pcmedical
2. 06-04-2012 20:53
 
"Αυτή είναι πραγματικά η λύση" 
Epeidh leei "prepei" ypotithetai oti douleuei kiolas! 
 
Apotelesmata episima yparxoun me tis thermides? Na sas dei3w merika... 
 
 
 
istoria tis diatrofis 3erete? 3erete poios efere sti diatrofi ti le3i thermida, pote, pws kai giati? etsi apo periergia pws 3ekinise i thermidothewria...
 
cmd353
3. 08-04-2012 03:06
 
πολύ ενδιαφέρον :eek
 
ArXoS

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 14/03/12 )