Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Λαμπρόψωμο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από lovestars   
Τρίτη, 10/04/12

Η κοσόνα ή το Λαμπρόψωμο είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού το οποίο ετοιμάζεται και προσφέρεται το βράδυ της Ανάστασης!
Επίσης τα παλιά τα χρόνια αντικαθιστούσε το σημερινό τσουρέκι, στα βαφτιστήρια δηλαδή οι νονοί πήγαιναν την κοσόνα, αυτή η λέξη όπως λένε διαχωρίζει το "κοινό" τσουρέκι από το ξεχωριστό λαμπριάτικο δώρο-υποχρέωση των πνευματικών γονιών!

Η συνταγή είναι η κλασσική και η προσθήκη των μυρωδικών είναι αυτό που το διαχωρίζει από το κοινό ψωμί!

labropsomo500x375_425
Τα υλικά

Για την παραδοσιακή ζύμη με προζύμι

  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο λευκό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλυτζάνια νερό χλιαρό
  • 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι
  • 3-4 κρυσταλλάκια μαστίχα
  • 4-5 σπόρους μαχλέπι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη

Για την ζύμη με μαγιά

  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο λευκό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλυτζάνια νερό χλιαρό
  • 50 gr. μαγιά νωπή
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι
  • 3-4 κρυσταλλάκια μαστίχα
  • 4-5 σπόρους μαχλέπι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη

Θα χρειαστείτε επίσης

  • 1 κρόκο αυγού
  • Σουσάμι
  • 2 αυγά κόκκινα
Εκτέλεση Συνταγής

Η ζύμη με προζύμι 

Την Μεγάλη Πέμπτη "πιάνουμε" το προζύμι ως εξής:

  • Σε ένα μπωλ βάζουμε 1 φλυτζάνι αλεύρι κοσκινισμένο, προσθέτουμε 3/4 φλυτζανιού νερό χλιαρό και τον χυμό λεμονιού.
  • Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί και να γίνει ένας ρευστός χυλός.
  • Κλείνουμε το μπωλ με μεμβράνη, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το κρατάμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Το Μεγάλο Σάββατο το προζύμι πλέον έχει γίνει και είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί.

  • Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι, τα ξύσματα, κοπανισμένα μαστίχα και μαχλέπι, τους σπόρους του γλυκάνισου, το αλάτι και το χλιαρό νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε την ζάχαρη.
  • Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας, άν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλέυρι ή λίγο νερό, πάντα χλιαρό.
  • Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ισόποσα κομμάτια, αφού κρατήσουμε πρώτα περίπου 100 gr. ζύμη για να στολίσουμε τα καρβελάκια μας.
  • Πλάθουμε 2 καρβελάκια στρογγυλά και τα τοποθετούμε μέσα σε ταψάκια, που έχουμε αλείψει με την μαργαρίνη.
  • Τοποθετούμε το κόκκινο αυγό στο κέντρο και με το ζυμάρι που κρατήσαμε πλάθουμε κορδόνια και στολίζουμε κάνοντας έναν σταυρό και ότι άλλα σχέδια θέλουμε.
  • Αφήνουμε για 30' λεπτά σκεπασμένα σε ζεστό σημείο τα ταψάκια μας.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο, τον οποίο χτυπαμε ελαφρά με 2-3 κουταλιές της σούπας νερό και πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς Κελσίου για περίπου 40-45 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.

Η ζύμη με μαγιά

Άν εφαρμόσουμε την ζύμη με την νωπή μαγιά η διαδικασία είναι η εξής:

  • Διαλύουμε την μαγιά με 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό σε ένα μπωλ και προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και περίπου 1 φλυτζάνι αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί και να γίνει ένας ρευστός χυλός.
  • Κλείνουμε το μπωλ με μεμβράνη, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το κρατάμε σε ζεστό μέρος να "γίνει" περίπου 1 ώρα, μπορούμε να προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 40°C βαθμούς Κελσίου, να κλείσουμε την θερμοκρασία και να το φυλάξουμε εκεί.

Αφού περάσει η 1 ώρα ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με τις παραπάνω οδηγίες.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 3799
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 13/04/12 )