Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγολόγιο arrow Πίτες-Ψωμιά arrow Λαχανόπιτα με τσιγαρίδες
Λαχανόπιτα με τσιγαρίδες Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει γραφτεί από ArXoS   
Δευτέρα, 18/06/07
Υλικά:
ΓΙΑ
1/2 κιλό Αλεύρι
2 κουταλιές Λάδι
1 κουταλιά Ξύδι
2 κουταλάκια Αλάτι
2 κουταλάκια Μπέικιν Πάουντερ
1 κούπα Νερό
ΓΙΑ
1 κιλό Λάχανο τουρσί
1 κούπα Χοιρινό Λίπος
1/2 κούπας Κρεμμύδι(α)
3/4 κιλό Χοιρινό κρέας
3 κουταλιές Φρυγανιά τριμμένη

Τρόπος παρασκευής
Τα παλιά τα χρόνια στην Φλώρινα, έβαζαν τον παρά της Πρωτοχρονιάς στην λαχανόπιτα. Επειδή δεν θα βρείτε τσιγαρίδες, αν δε σφάξετε το δικό σας γουρουνάκι, αντικαταστήστε τες με χοιρινό κρέας κομμένο σε μικρούς κύβους. Μπορείτε, αν θέλετε, αντί λάχανο τουρσί να βάλετε νωπό λάχανο.
Ετοιμάστε το φύλλο. Κοσκινίστε το αλεύρι σε λεκανίτσα κι ανοίξτε στο κέντρο μια λακούβα. Βάλτε μέσα το λάδι, το ξύδι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το νερό. Ανακατέψτε το μίγμα παίρνοντας μέσα λίγο λίγο το αλεύρι. Μαζέψτε τη ζύμη σε μπάλα και ζυμώστε την προσθέτοντας όσο ακόμη νερό χρειασθεί για να γίνει λεία και απαλή. Χωρίστε την σε 10 μπαλάκια. Βάλτε τα σε ταψί αλευρωμένο, το ένα πλάι στο άλλο και σκεπάστε τα με υγρή πετσέτα. Αφήστε τα να σταθούν 1-2 ώρες.
Ανοίξτε τα μπαλάκια σε μικρά φυλλαράκια και αλείφοντας τα ενδιάμεσα με μπόλικο λάδι ή λαρδί (χοιρινό λίπος) στιβάξτε τα πέντε πέντε. Αφήστε τα να σταθούν σκεπασμένα 15' και κατόπιν ανοίξτε δύο μεγάλα χοντρά φύλλα 5-6 εκ. μεγαλύτερα από το ταψί που θα τα στρώσετε.
Ετοιμάστε τη γέμιση. Κόψτε το λάχανο σε κομμάτια κι αφαιρέστε όλα τα σκληρά μέρη. Πλύντε το με άφθονο, τρεχούμενο νερό κι αν είναι πολύ αλμυρό, αφήστε το να σταθεί μια νύχτα μέσα σε κατσαρόλα με νερό, που να το σκεπάζει. Στραγγίστε το και πιέστε το μέσα στις παλάμες σας, να φύγει η περίσεια του νερού. Βάλτε το 1/4 του λίπους σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά. Ρίξτε μέσα και σοτάρετε τα κομματάκια του χοιρινού ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέστε το κρεμμύδι και συνεχίστε το ανακάτεμα επάνω στη φωτιά, ώσπου να μαραθεί. Προσθέστε το λάχανο, σκεπάστε και σιγοβράστε 5'.
Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να κρυώσει ελαφρά. Προσθέστε την τριμμένη φρυγανιά, την πάπρικα και το κεφαλοτύρι, τ' αυγά, αλάτι αν χρειάζεται και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βουτυρώστε ένα ταψί πίτας με διάμετρο 40 εκ. και στρώστε το 1 φύλλο, σουρώνοντας το ελαφρά. Απλώστε επάνω τη γέμιση και σκεπάστε τη με το δεύτερο φύλλο, σουρώνοντας το, να κάνει χοντρές πτυχές στην επιφάνεια. Αλείψτε το με λίπος και ψήστε την πίτα στους 200 βαθμούς 1 ώρα περίπου.
Σερβίρετε την ζεστή. Αν χρησιμοποιήσετε νωπό λάχανο θα το ζεματίσετε μέσα σε νερό με 1/4 κούπας ξύδι.
Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα φύλλα κρούστας, θα προτιμήσετε τα ειδικά για πίτα και θα στρώσετε τα μισά κάτω και τα υπόλοιπα επάνω από τη γέμιση.
Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 19/12/79 )