Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγολόγιο arrow Πίτες-Ψωμιά arrow Λαδόπιτα Λευκαδίτικη
Λαδόπιτα Λευκαδίτικη Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει γραφτεί από ArXoS   
Δευτέρα, 18/06/07

Υλικά:
8 ποτήρια του νερού νερό
7 ποτήρια του νερού λάδι
4 ποτήρια του νερού ζάχαρη
σουσάμι
κανέλα
Αλεύρι καλής ποιότητας από το φούρνο, όσο χρειαστεί (περίπου 2 κιλά)

 

Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε όλο το λάδι σε μια κατσαρόλα στην φωτιά να κάψει. Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνέχεια, με την ξύλινη κουτάλα μας, μέχρι να πάρει ξανθοκόκκινο χρώμα.
Σε άλλη κατσαρόλα έχουμε βάλει το νερό με τη ζάχαρη να βράζει κι έχουμε έτοιμο το σιρόπι ζεστό. Σιγά σιγά με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε το σιρόπι μέσα στην άλλη κατσαρόλα που έχουμε τη ζύμη της πίτας. Ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε σουσάμι και κανέλα.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι ομοιόμορφη και μαλακή. Να μην είναι ούτε πολύ σφιχτή ούτε μαλακή και να έχει ελαφρώς σκούρο χρώμα, δείγμα του ότι το αλεύρι έχει ψηθεί καλά. Στρώνουμε το υλικό στο ταψί μας, αφού το πασπαλίσουμε με σουσάμι και φροντίζουμε η απλωμένη ζύμη να μην είναι ούτε πολύ λεπτή ούτε πολύ παχιά. Στρώνουμε λαδόκολλα από πάνω και πατάμε να την στρώσουμε για να είναι ευπαρουσίαστη. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, κανέλα και λίγη ζάχαρη. Κόβουμε την πίτα μέχρι κάτω σε ρόμβους και σε κάθε ρόμβο βάζουμε ένα ασπρισμένο αμύγδαλο. Την ψήνουμε σε 200 βαθμούς Κελσίου περίπου μια ώρα. Με το μαχαίρι δοκιμάζουμε τη ζύμη αν κολλάει και όταν δεν κολλάει σημαίνει ότι η πίτα είναι έτοιμη. Τη βγάζουμε από το φούρνο.
Η λαδόπιτα γίνεται επίσης και με μέλι στη θέση της ζάχαρης. Η συνταγή είναι απλή και με αγνά και φθηνά υλικά. Διατηρείται πολύ καιρό χωρίς να χρειάζεται ψυγείο.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 19/12/79 )