Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Ελιόψωμο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει γραφτεί από ArXoS   
Δευτέρα, 18/06/07
Υλικά:
1 1/4 φλυτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
1/2 κουταλιά της σούπας μαγιά σκόνη
1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3 1/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/8 φλυτζάνι βούτυρο
1/2 φλυτζάνι ελιές χωρίς τα κουκούτσια και κομμένες

Τρόπος παρασκευής
Βάζετε σε μία λεκάνη 1/2 φλυτζάνι από το νερό, διαλύετε την μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνετε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά
Προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και το μισό αλεύρι και ζυμώνετε
Συνεχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι
Προσθέτετε το αλάτι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη
Προσθέτετε το βούτυρο λίγο λίγο τη φορά και εξακολουθείτε το ζύμωμα
Εαν η ζύμη διαλυθεί με το βούτυρο μην ανυσηχήσετε, θα επανέλθει με το ζύμωμα ξανά στην κανονική της κατάσταση
Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο μπωλ και την φέρνετε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζετε σφιχτά το μπωλ με πλαστική μεμβράνη
Αφήνετε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου μία ώρα
Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζετε και την ζυμώνετε ελαφρά να ξεφουσκώσει
Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψάκι
Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα παραλληλόγραμμο, ρίξτε τις ελιές και διπλώστε το ως εξής: Φέρτε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φέρτε το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο. Κλείστε το με τσιμπήματα
Βάλτε τη ζύμη στο ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω
Απλώστε το μαλακά να απλωθεί στο ταψί
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C
Σκεπάζετε το ταψί με μία βουτυρωμένη μεμβράνη και αφήστε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα
Ξεσκεπάστε το και ψήστε το για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει
Μόλις είναι έτοιμο βγάλτε τα από τον φούρνο και αμέσως και από το ταψί και αφήστε το να κρυώσει
Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 19/12/79 )