Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Ψωμί στο ταψί (της Δώρας) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από dolly   
Σάββατο, 29/09/12

Με 10' ζύμωμα (όσο η ζύμη της πίτσας) και λίγη υπομονή στο ψήσιμο, θα έχετε 1.400 γρ ψωμάρα!!!... σαν της γιαγιάκας σας

Ζύμωμα 10’-15’, προθέρμανση 30’ και ψήσιμο 60’ (σύνολο 115’ ~ περίπου 1:30 ώρα)

Υλικά:
  • _1_02_011 φακελάκι μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό ελαφρώς χλιαρό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 χούφτα ελαιόλαδο
  • 1 κιλό αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις (όχι φαρίνα!!!)

Παραλλαγές:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιπλέον ½ φακελάκι μαγιά και:

  • Μισό μπολ ψιλοκομμένη ψίχα ελιάς για υπέροχο ελιόψωμο.
  • Μισό μπολ ψιλοκομμένη φέτα για υπέροχο τυρόψωμο.
  • Επιπλέον λάδι και θα γίνει υπέροχο λαδόψωμο.

Σκεύη:

  • Χρησιμοποιώ λαδωμένο ταψί διαμέτρου φ-25 εκ.
    Προσοχή! Σε ανοξείδωτο ταψί φουσκώνει καλύτερα  παρά σε φόρμα σκούρου χρώματος.

Σ.Ο.Σ. κανονίζω έτσι να μην χρειαστώ περισσότερο αλεύρι ή νερό. Προτιμώ να μείνει ένα δακτυλάκι αλεύρι ή νερό παρά να προσθέσω κάτι από τα δύο!!!

Εκτέλεση:
  • Ρίχνω σε λεκάνη ½ ποτήρι νερό, την μαγιά, την ζάχαρη και λίγο αλεύρι και ανακατεύω για να διαλυθεί καλά (φωτ.1) μέχρι να γίνει χυλός.
  • Επαναλαμβάνω τα παρακάτω μέχρι να τελειώσει το νερό και το αλεύρι:
       ρίχνω ½ ποτήρι νερό (φωτ.2)….  Προσοχή στο 2ο ποτήρι νερό ρίχνω το αλάτι!!!
       ανακατεύω
       ρίχνω αντίστοιχο αλεύρι (φωτ.3).
  • Στο τέλος έχω ένα ωραίο ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια (φωτ.4) ή κολλάει πολύ λίγο όπως της πίτσας.
  • Ρίχνω το ελαιόλαδο (φωτ.4) και πλάθω απαλά το ζυμάρι ώστε να λαδωθεί παντού.
  • Το τοποθετώ στο λαδωμένο ταψί (φωτ.5).

Ψήσιμο:

  • Βάζω το ταψί στον φούρνο στους 20οC για 30’ για να φουσκώσει και στη συνέχεια στους 180οC για να ψηθεί.
  • Μετά το ψήσιμο, το τοποθετώ σε μεταλλική σχάρα ή σε τρία μικρά ποτηράκια προκειμένου να φύγουν οι υδρατμοί και να μην λασπώσει αλλά, να διατηρηθεί τραγανό.
  • Συντηρείται εκτός ψυγείου 3 ημέρες.
  • Για περισσότερες ημέρες: Μόλις κρυώσει το κόβουμε κομμάτια, το βάζουμε στην κατάψυξη και βγάζουμε από βραδύς όσα κομμάτια θέλουμε να φάμε την επόμενη ημέρα. Το πρωί θα είναι σαν φρέσκο.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 4434
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 03-10-2012 18:20
 
ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 2Η ΚΑΙ ΤΗΝ 3Η ΜΕΡΑ ΕΞ ΙΣΟΥ ΜΑΛΑΚΟ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ.......ΜΥΡΙΖΕ...ΨΩΜΑΚΙ!.....
 
pastaflora
2. 04-10-2012 00:43
 
Το δοκίμασα κι εγώ κι ήταν πολύ καλό αν και έκανα κάποια λαθάκια, αλλα ήταν η πρώτη φορα οπότε δεν πειράζει :)
 
nefelhanastas
3. 04-10-2012 12:15
 
το εφτιαξα και εγω και μου βγηκε πολυ καλο για πρωτη φορα ,αλλα εχω μια απορια αν θελουμε ελιόψωμο τις ελιες ποτε τις βαζουμε;
 
gigas2011
4. 04-10-2012 20:15
 
ΣΤΟ ΤΕΛΟς ΦΥΣΙΚΑ!
 
pastaflora
5. 07-10-2012 13:24
 
Πολύ ωράια συνταγή θα την δοκιμάσω και εγώ. Εγώ δεν βλέπω τις φωτογραφίες στις οποίες αναφέρεστε.
 
natasoula

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 03/10/12 )