Μια παλιά Κρητική συνταγή που για ένα περίεργο λόγο, δεν έχω βρει ακόμα κάποιον Κρητικό που να τη γνωρίζει. Εγώ τη βρήκα στο βιβλίο του Ψιλάκη "Παραδοσιακή Κρητική Κουζίνα" και δε χρειάστηκε ιδιαίτερη προσαρμογή για να έρθει στα μέτρα του Ντουκάν. ΥΛΙΚΑ - 1 μεγάλο ψάρι (συναγρίδα, ροφός ή ό,τι άλλο βρείτε)
- 1 κιλό μπάμιες κατεψυγμένες (και φρέσκες ακόμα καλύτερα, αλλά ποιος τις καθαρίζει)
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
- Άνιθο όσο θέλετε
- 1 κονσέρβα τοματάκια (400 γραμμάρια)
- Λίγο λάδι
- Αλάτι, νερό
| |
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - Καθαρίζετε το ψάρι, το αλατίζετε και το χαράσσετε σε 2 σημεία για να εισχωρήσουν οι γεύσεις. Το τοποθετείτε στο κέντρο ενός μακρόστενου ταψιού.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σωτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τον άνιθο. Προσωπικά βάζω πολύ περισσότερο κρεμμύδι από αυτό που γράφω στα υλικά γιατί μου αρέσει που κάνει το ζουμί να χυλώνει.
- Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι ρίχνετε τις μπάμιες και τις φέρνετε μερικές στροφές μέχρι να πάρουν να πρασινίζουν. Επειδή είναι κατεψυγμένες δε θα προλάβουν να σωταριστούν, ίσα να αρχίσουν να ξεπαγώνουν.
- Ρίχνετε τα τοματάκια και το αλάτι και τα ανακατεύετε. Αδειάζετε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στο ταψί, γύρω από το ψάρι. Μπορεί να το καλύψει, δε μας πειράζει αυτό.
- Προσθέτετε νερό, τόσο ώστε να κοντεύει να καλύψει τις μπάμιες. Μην το κάνετε σούπα όμως.
- Βάζετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς, πάνω-κάτω αντίσταση και ψήνετε για περίπου 1,5 ώρα ή μέχρι να αρχίσουν οι μπάμιες που είναι έξω από το ζουμί να γίνονται τραγανές.
Δεν ανακατεύετε, δε γυρίζετε το ψάρι. Οι μπάμιες δεν αναφέρονται στις 100 επιτρεπόμενες τροφές του Ντουκάν. Τις αναζήτησα στο αγγλικό φόρουμ αλλά η μόνη αναφορά που βρήκα είναι το σχόλια κάποιας συντονίστριας που έλεγε απλά "Αν δεν αναφέρονται στα επιτρεπόμενα, δεν επιτρέπονται". Σε αντίστοιχο αμερικάνικο φόρουμ λένε ότι επιτρέπονται. Προσωπικά δεν βρίσκω κάποιο λόγο να μη μπορούμε να τις φάμε. Είναι λαχανικά με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, δεν είναι γλυκές (όπως τα καρότα) και φυσικά δεν έχουν λιπαρά. Υποψιάζομαι ότι δεν κάνει ειδική μνεία σε αυτές ο Ντουκάν επειδή μπορεί να μην τις τρώνε τόσο φανατικά στη Γαλλία. Όπως και να έχει, αποφασίστε εσείς αν θέλετε να τις φάτε ή όχι. Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 4746 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |