Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Πίτες και Ψωμιά arrow Σπανακοτυρόπιτα Νο.04 (της Καίτης)
Σπανακοτυρόπιτα Νο.04 (της Καίτης) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από vasou123   
Σάββατο, 10/11/12
Σπανακοτυρόπιτα Νο.04 (της Καίτης) 
Την συνταγή αυτή την έμαθα απο τη μητέρα μου και βγαίνει ένα ταψι φούρνου (45x40) ζουμερή και νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.
Υλικά
Για το φύλλο
  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • λίγο αλάτι
  • λίγο ξύδι
  • νερό όσο πάρει για να γίνει μια ωραία ζύμη
Για την γέμιση
  • 1 κιλό σπανάκι καλά πλυμμένο
  • 3-4 κρεμμύδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 4-5 αυγά
  • 1/2 κιλό φέτα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση

Σπανακοτυρόπιτα

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Σπανακοτυρόπιτα Όσο ξεκουράζεται η ζύμη μας ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τα κρεμμύδάκια και τον άνηθο και τα βάζουμε όλα μαζί σε μια μεγάλη λεκάνη.
Σπανακοτυρόπιτα Ρίχνουμε αλάτι (2 κουταλιές περίπου) και τρίβουμε τα λαχανικά με τα χέρια μας στη λεκάνη να βγουν τα υγρά τους, τα οποία πετάμε.

Σπανακοτυρόπιτα

Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα αβγά, την φέτα χοντροκομμένη με τα χέρια μας, το ρυζάκι και το ελαιόλαδο (λίγο πιπέρι αν θέλετε) 

Σπανακοτυρόπιτα

...και αφήνουμε στην άκρη όσο θα ανοίγουμε τα φύλλα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρια μπαλάκια. Χρειαζόμαστε τρία φύλλα. Τα δύο πρέπει να είναι χοντρά και λίγο μεγαλύτερα απο το ταψί και το τρίτο βγαίνει μικρότερο ώστε να καλύπτει ίσα ίσα το ταψι και να μπει ανάμεσα απο τη γέμιση μας :)  

Σπανακοτυρόπιτα

Λαδώνουμε το ταψί μας και βάζουμε το πρώτο φύλλο.Αφού ανοίξουμε και το μικρότερο μπαλάκι μας βάζουμε τη μισή γέμιση

Σκεπάζουμε με το δεύτερο μικρότερο και λεπτότερο φύλλο και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση 

Σπανακοτυρόπιτα

Σκεπάζουμε με το δεύτερο μικρότερο και λεπτότερο φύλλο αι ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση 

και σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο.

Σπανακοτυρόπιτα Πλέκουμε τις άκρες να μη μας βγεί έξω η γέμιση και ρίχνουμε περίπου  μισο φλιτζάνι του τσαγιού έξτρα ελαιόλαδο. Τρυπάμε την πίτα εδώ και εκεί για να μην φουσκώσει και σκάσει το φύλλο.

Σπανακοτυρόπιτα

Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω για μια ώρα περίπου (ανάλογα τον φούρνο ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει).

Στο τέλος αν δούμε οτι έχει μείνει πολύ λάδι στο ταψί, σκεπάστε με μια λαμαρίνα την πίτα και χύστε το λάδι που μένει.

(ο πάτος της λαμαρίνας να ακουμπάει στην πίτα) αναποδογυρίστε την πίτα μέσα στο ταψί και ξαναβάλτε για 5-10 λετπάκια ακόμα. 

Αλάτι εγω δεν βάζω καθόλου γιατί τρίβουμε τα λαχανικά με αυτό και θα μπει κ η φέτα. Δοκιμάστε την φέτα πριν αποφασίσετε να βάλετε αλατάκι.

Η μαμά μου πάντα μου έλεγε οτι το μυστικό για να ανοίξει καλά το φύλλο και να μην κάνει τρύπες ειναι να ρίχνουμε πολυ αλέυρι στον πάγκο και επάνω του οσο το δουλεουμε.

Καλη επιτυχία και καλη όρεξη 


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 5287
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 14-11-2012 14:01
 
μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω. έχω σπανάκι στην κατάψυξη ελαφρώς βρασμένο (ήταν φρέσκο από τον κήπο!!!) ποια διαδικασία ακολουθώ και πως είναι καλύτερα να το ξεπαγώσω;
 
GogoBC
2. 14-11-2012 21:16
 
Θυμάμαι τη μητέρα μου να βάζει όλα τα λαχανικά έτοιμα ψιλοκομενα στην κατάψυξη αλλά ωμά και οταν ήθελε να κάνει την πίτα 
τα αφηνε να ξεπαγώσουν λίγο και τα ετριβε με λιγο χοντρο αλάτι να βγάλουν τα υγρά τους.  
Δεν θέλω να σου πω κατι λάθος και να χαλάσεις το σπανάκι σου.. Υποθέτω όμως πως δεν θα έχεις πρόβλημα επειδή είναι λίγο βρασμένο..
 
vasou123
3. 14-11-2012 23:23
 
Πολύ ωραία η πίτα σου , μπράβο σε σένα και στη μητέρα σου. Οι οδηγίες σου αναλυτικότατες
 
voula
4. 15-11-2012 12:23
 
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Voula. :zzz
 
vasou123

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 13/11/12 )