Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Σταφιδόψωμο Νο.05 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από laalaria   
Τετάρτη, 14/11/12
Υλικά
  • Μισά πακετάκι μαγιά ή 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη (προτιμώ το πρώτο)
  • Μισή κούπα γάλα χλιαρό προς ζεστό
  • Μισή κούπα χλιαρό νερό
  • Τρεις κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά σούπας λιωμένο βούτυρο
  • Μία κούπα ζάχαρη - αν τα θες λιγότερο γλυκά μειώνεις την ποσότητα και αντιστρόφως
  • 200 γρ σταφίδες (αν θες βάζεις και περισσότερες) - εγώ τις βράζω σε νερό και κονιάκ για 5 λεπτά να φουσκώσουν και αφού κρυώσουν τις βάζω στο μείγμα.
  • Δύο κουταλάκια κοφτά μείγμα μπαχαρικών για γλυκά
  • 3-4 κουταλιές κονιάκ
Εκτέλεση
  • Διαλύουμε καλά τη μαγιά στο γάλα, και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά να αναμιχθούν καλά τα υλικά και η ζύμη να γίνει μέτρια και όχι πολύ σκληρή. Ίσως να χρειαστεί λίγο περισσότερο αλεύρι.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος - εγώ τη βάζω στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 30 λεπτά, για να αποφύγω κουβέρτες κλπ σενάρια... Εφόσον φουσκώσει - περίπου διπλασιαστεί- ετοιμάζω τα σταφιδόψωμα κάνοντας μπάλες όσο ένα μέτριο πατζάρι(!) και τα βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί και στο φούρνο στους 50 πάλι βαθμούς για να φουσκώσουν πάλι. Αυξάνω τη θερμοκρασία στους 170 και ψήνω για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδοκοκινίσουν.
  • Όταν τα βγάλω από το φούρνο τα αλείφω με ζαχαρόνερο - διαλύω 1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη σε 1 φλυτζάνι νερό.

Παραλλαγές (που δεν έχω δοκιμάσει)

  1. Μπορείς να βάλεις σταφιδίνη - δεν ξέρω ακριβώς πόσο ακριβώς, αλλά το έχω συναντήσει σε συνταγές για σταφιδόψωμα
  2. Μπορείς να χτυπήσεις στο μπλέντερ σταφίδες και να τις αναμίξεις έτσι λιωμένες στο υπόλοιπο μίγμα.
  3. Μπορείς αντί για ζάχαρη να βάλεις μελάσσα που δίνει και πιο σκούρο ΄χρώμα. Αυτή υπάρχει στα Σ/Μ στο τμήμα προϊόντων υγιεινής διατροφής. Αναλογία δεν ξέρω.

Καλή επιτυχία.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 4705
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 16/11/12 )