Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Ψωμί ολικής αλέσεως Νο.02 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από maria73   
Παρασκευή, 16/11/12
Ψωμί Ολικής Αλέσεως
Υλικά
  • 30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 κουταλιά ξερή
  • 500 γρ. αλεύρι λευκό σκληρό
  • 500 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
    (μπορείτε να βάλετε και περισσότερο σε αναλογία ολικής, εμένα μου αρέσει έτσι, γίνεται πιο αφράτο)
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 2 κουταλιές κοφτές ζάχαρη
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • Νερό χλιαρό όσο πάρει
Εκτέλεση
  • Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, βάζουμε μια πρέζα ζάχαρη και λίγο λευκό αλεύρι και το ανακατεύουμε να γίνει χυλός. Το σκεπάζουμε με με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες (περίπου 15 λεπτά).
  • Σε λεκάνη βάζουμε τα αλεύρια ανακατεμένα και κάνουμε μια λακούβα. Ρίχνουμε αλάτι, ζάχαρη, μαγιά, λάδι και νερό και αρχίζουμε να ζυμώνω. Θέλει πολύ καλό ζύμωμα (περίπου 8 λεπτά) να γίνει ζύμη μαλακιά, ελαστική που δεν κολάει στα χέρια.
  • Βάζουμε τη ζύμη στην λεκάνη, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και πάνω άλλη μια λίγο νωπή και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε ζεστό μέρος (περίπου 1 1/2 ώρα).
  • Όταν διπλασιασθεί σε όγκο την πατάμε να ξεφουσκώσει, την ζυμώνουμε πάλι λίγα λεπτά και κάνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό καρβέλι ή 2 μακρουλά φατζολάκια. Τα αλευρώνουμε ελαφρά στην επιφάνεια και τα καλύπτουμε με τις πετσέτες. Τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν και να διπλασιασθούν. Τα χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι και τα ψήνουμε 20'-30' σε προθερμασμένο φούρνο στους 240 βαθμούς.
  • Μετά από μισή ώρα χαμηλώνουμε στους 190-200 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 25 με 30 λεπτά. 

Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το τυλίγουμε σε πετσέτα και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει. Όταν κρυώσει εντελώς αν δεν σκοπεύουμε να το καταναλώσω όλο σύντομα, το κόβουμε σε φέτες και το φυλάμε στην κατάψυξη.

Καλή επιτυχία.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 4084
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 16/03/13 )