Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Μπακλαβάς Πολίτικος Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από thefoodteller   
Κυριακή, 27/01/13

Προτού ξεκινήσω την περιγραφή να επισημάνω ότι το μυστικό του γλυκού αυτού βασίζεται στο άφθονο φρέσκο βούτυρο και γι’αυτόν τον λόγο φροντίζω να αξιοποιήσω όλη την ποσότητα (και τα 250 γρ.) και στο αργό και καλό ψήσιμο ωσότου γίνει τραγανός ο μπακλαβάς.

Υλικά

Για τον μπακλαβά (για μία δόση):

  • 1 πακέτο (ή ½ κιλό) φύλλο κρούστας (π.χ. Κανάκης),
  • 1 πακέτο (ή 250 γρ.) φρέσκο βούτυρο (π.χ. Lurpak),
  • 200 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (ανάλατα κι άψητα),
  • 150 γρ. καρυδόψιχα,
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα,
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη,
  • ένα ορθογώνιο pyrex.

Για το σιρόπι:

  • 250γρ. ζάχαρη,
  • 200 γρ. νερό,
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού ή 1 κουτ. σούπας γλυκόζη,
  • φλοιός από ½ λεμόνι.
Εκτέλεση:
  • Ξεκινάω με το σιρόπι πρώτα για να κρυώνει μέχρι να ετοιμαστεί κι ο μπακλαβάς. Βάζω σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά (ζάχαρη,νερό, λεμόνι και φλοιό) και βράζω μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  • Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν «κάθεται στον κόμπο»δηλαδή, όταν ρίχνοντας ένα –δύο σταγόνες στην άκρη ενός μικρού πιάτου αυτές δεν κυλάνε αμέσως, αλλά μένουν στο ίδιο σημείο για 1-2 δευτερόλεπτα. Σε αυτήν την περίπτωση το σιρόπι είναι έτοιμο και το αποσύρω από την φωτιά για να κρυώσει.
  • Τοποθετώ στο blender τους ξηρούς καρπούς και τους αλέθω τόσο όσο να είναι al dente(να τους νιώθω στο δόντι). Προσθέτω την κανέλα και την ζάχαρη κι ανακατεύω καλά.
  • Λιώνω το βούτυρο σε ένα μικρό σκεύος.
  • Αρχίζω και στρώνω τα φύλλα, τα οποία χωρίζω σε δύο μέρη. Στρώνω το πρώτο φύλλο με τέτοιο τρόπο που να είναι το μισό έξω από τοpyrex και το άλλο μισό να καλύπτει την επιφάνεια του pyrex. Αλείφω γενναιόδωρα το λιωμένο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια και στρώνω ένα άλλο φύλλο από την άλλη πλευρά του pyrex, αναλόγως. Τα υπόλοιπα φύλλα (του πρώτου μέρους) τα τοποθετώ διπλωμένα στα δύο, όλα εντός της επιφάνειας του pyrex και τα αλείφω με το λιωμένο βούτυρο. 
  • Μόλις τελειώσουν τα φύλλα της πρώτης δόσης, ρίχνω τα αλεσμένα αμύγδαλα και καρύδια και τα απλώνω ομοιόμορφα.Τα φύλλα που εξείχαν τα φέρνω πάνω στην γέμιση (για να σφραγιστεί) κι αλείφω (πάντα γενναιόδωρα!) με το βούτυρο. Συνεχίζω να προσθέτω τα φύλλα του δεύτερου μέρους διπλωμένα πάντα στα δύο.
  • Τοποθετώ και το τελευταίο φύλλο κι αλείφω με το βούτυρο όλη την επιφάνεια. Μ’ ένα μυτερό μαχαίρι κόβω τον μπακλαβά σε διαγώνιες μικρές φέτες.Σε περίπτωση που έχει περισσέψει ακόμα λίγο βούτυρο μπορώ να το ρίξω από πάνω να πάει παντού. Ο μπακλαβάς είναι έτοιμος να μπει στον φούρνο. 
  • Ζεσταίνω τον φούρνο στους 140°C στον αέρα και ψήνω για 90’. Στα πρώτα 30’ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο καλύπτει την επιφάνεια για να μην πάρει χρώμα ο μπακλαβάς από την αρχή. Μόλις περάσουν 90’, κατεβάζω την θερμοκρασία στους 120°C(στον αέρα πάντα) και ψήνω για ακόμα 60’ και πάλι με το αλουμινόχαρτο από πάνω.
  • Βγάζω τον μπακλαβά από τον φούρνο και όσο ακόμα είναι ζεστός ρίχνω το σιρόπι από πάνω να πάει παντού. Σχετικά με το σιρόπι, είναι σημαντικό να είναι κρύο ενώ ο μπακλαβάς πρέπει να είναι βγαλμένος μόλις από τον φούρνο. Ο μπακλαβάς είναι έτοιμος! Τον αφήνω όμως να κρυώσει προτού τον κόψω,ενώ προσέχω να μην ζαχαρώσει.

Η γεύση του και το άρωμα του είναι μοναδικά, καλή όρεξη!  


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 5036
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 03-02-2013 02:37
 
Για να βρείτε κι άλλες γρήγορες, νόστιμες και απλές συνταγές επισκεφτείτε το www.foodie1973.blogspot.com, διότι με τις κατάλληλες οδηγίες όλοι μπορούμε να μαγειρέψουμε.
 
thefoodteller

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 30/01/13 )