Έχει υποβληθεί από abba
|
Τετάρτη, 30/01/13 |
Υλικά: - 1 κιλό αλεύρι δυνατό
- 60 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή
- 2 κουτ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. πιπέρι λευκό
- 2 κουτ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. βούτυρο φρέσκο πολύ καλής ποιότητας λιωμένο
- ½ φλ. γάλα ζεστό 40 C (είναι η θερμοκρασία που εργάζονται οι μύκητες της μαγιάς)
- 2 αβγά
- 2½ φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Για το άλειμμα:- 1 αβγό χτυπημένο
- λίγο σουσάμι
Εκτέλεση: - Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί -τουλάχιστον- ο όγκος της..
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι, και το κάνουμε σαν βουναλάκι. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση. Ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά και προσθέτουμε τη μαγιά. Παίρνουμε αλεύρι από τα πλάγια και ρίχνοντας προς τα μέσα ανακατεύουμε με τα υλικά. Προσθέτουμε και λίγο νερό, αν χρειαστεί, για να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Την ζυμώνουμε καλά και την αφήνουμε να φουσκώσει για μία ώρα σε ζεστό μέρος. Αν θέλουμε να τη βοηθήσουμε τη σκεπάζουμε με κουβέρτα και βάζουμε από κάτω και ένα μπολ με καυτό νερό.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα φύλλο χοντρό διαστάσεων 60Χ60 περίπου και το κόβουμε σε τρία κομμάτια, πλάτους 20 εκ.
- Βάζουμε στη μέση και κατά μήκος μπόλικο κεφαλοτύρι τριμμένο και τυλίγουμε σε ρολό πολύ χαλαρά. Βρέχουμε στην άκρη να κολλήσει.
- Βάζουμε τα 3 ρολά παράλληλα, κολλάμε τις άκρες και πλέκουμε πλεξούδα χαλαρή γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσει και θα κολλήσουν μεταξύ τους. Όπως δηλαδή κάνουμε για τα τσουρέκια.
- Βάζουμε την πλεξούδα σε στρόγγυλο ταψί και την κάνουμε κουλούρα, όπως το τσουρέκι.
- Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για περίπου 30' να φουσκώσει. Την αλείφουμε με λίγο αβγό χτυπημένο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 C για 10΄, και μετά στους 200 C για 20΄-25΄
Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 5939 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |
Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 03/02/13 )
|