Υλικά (για 1 1/2 κιλό): - 1 κιλό κάστανα ακαθάριστα
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 500γρ. νερό + αρκετό ακόμη για το βράσιμο των κάστανων
- 750γρ. ζάχαρη
- 1 λοβός βανίλιας σχισμένος κάθετα στη μέση (ή 1 βανιλίνη)
- 1 σφηνάκι μαύρο ρούμι ή κονιάκ (30 - 40γρ.)
Εκτέλεση: - Χαράζουμε τα κάστανα με ένα μαχαίρι από την κορυφή προς τη βάση και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει (όχι τα 500γρ. της συνταγής). Προσθέτουμε το αλάτι και τα βράζουμε για 30 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε λίγα-λίγα και τα καθαρίζουμε από την εξωτερική και την εσωτερική φλούδα.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τα 500γρ. νερό, τη ζάχαρη, τους σπόρους από το εσωτερικό της βανίλιας ή τη βανιλίνη, καθώς και ολόκληρο το λοβό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το σιρόπι να γίνει διάφανο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα 3/4 του σιροπιού στο μπλέντερ, προσθέτουμε τα καθαρισμένα κάστανα και τα πολοτποιούμε πολύ καλά. Ενσωματώνουμε αυτόν τον πολτό στο υπόλοιπο σιρόπι που έχει μείνει στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ποτό, ανακατεύουμε, πετάμε τον λοβό βανίλιας και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα. Σφραγίζουμε καλά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Η κρέμα διατηρείται πολύ καιρό στο ψυγείο.
Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου. Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 6390 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |