Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Πίτες και Ψωμιά arrow Σπανακόπιτα Νο.06 (θρίαμβος! Το παιδί τρώει σπανάκι!)
Σπανακόπιτα Νο.06 (θρίαμβος! Το παιδί τρώει σπανάκι!) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από arhontia   
Σάββατο, 02/03/13

Εδώ και καιρό η Δήμητρα, έχει κόψει όλα τα λαχανικά. Δεν τρώει ούτε την ντομάτα καλά καλά. Ευτυχώς τρώει πολλά φρούτα, αλλά και πάλι τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά για την διατροφή για να τα παραβλέψεις. Άσε που δεν ξέρω πια τι να μαγειρέψω - όλο τα ίδια και τα ίδια κάνω.

Σπανακόπιτα Νο.06 (θρίαμβος! Το παιδί τρώει σπανάκι!)

Κι αν έχω δοκιμάσει συνταγές και κόλπα: τριμμένα, αλεσμένα, κρυμμένα, στολισμένα, λουλουδάκια καρότου, κοτσιδάκια αγγουριού, καλτσάκια μαρουλιού. Μπιφτέκια με λαχανικά, πίτες, μπουρεκάκια... Αποτυχία όλα, η αντίδραση πάντα ίδια:

- Μπλιάξ, λαχανικά!

Σήμερα όμως αυτοσχεδίασα και έφτιαξα μια σπανακόπιτα δικής μου έμπνευσης, και με υπερηφάνεια σας ανακοινώνω ότι η Δήμητρα έφαγε ένα ολόκληρο κομμάτι μέσα-έξω! Δηλαδή και το φύλλο και τη γέμιση. (Συνήθως τρώει μόνο το φύλλο ότι και να 'ναι, είτε σπιτικό είτε έτοιμο)

Και το πιο ωραίο είναι ότι της άρεσε πολύ:

- Μμμμ... νόστιμο!

Παραθέτω λοιπόν τη συνταγή.

Υλικά (για στρογγυλό ταψί 36cm):
  • Φύλλο σπιτικό ή έτοιμο, ότι μπορείτε.
  • Σπανάκι μαζέψαμε από τον κήπο μας - καθαρισμένο θα ήτανε πολύ λιγότερο από κιλό.
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κλαδάκια άνιθο και 5-6 μαϊντανό επίσης από τον κήπο μας
  • 1/2 φλυτζ. τραχανά γλυκό
  • 1/2 φλυτζ. ρεγκάτο τριμμένο
  • 1 φλυτζ. γάλα εβαπορέ
  • 250 γρ φέτα τριμμένη
  • 2 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι, λάδι
Εκτέλεση:

Σωτάρισα τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά σε λάδι, και πρόσθεσα το σπανάκι. Μόλις μαλάκωσε και έβγαλε υγρά, έριξα τον τραχανά. Ο τραχανάς τράβηξε τα υγρά που είχε βγάλει το σπανάκι, και χρειάστηκε να προσθέσω και σχεδόν άλλο ένα φλυτζάνι νερό για να μαλακώσει αρκετά, αν και δεν τον άφησα να βράσει τελείως. Κατέβασα την κατσαρόλα και άφησα να κρυώνει όσο ετοίμαζα τα υπόλοιπα.

Ετοίμασα τη ζύμη για το φύλλο και την άφησα να ξεκουράζεται. (έβαλα 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και κίτρινο για ψωμί μισό-μισό, 1 σφηνάκι ούζο, λίγο λάδι, αλάτι και νερό χλιαρό)

Έτριψα τα τυριά, χτύπησα τα αυγά με το γάλα.

Άναψα το φούρνο να προθερμαίνεται στους 175 βαθμούς.

Άνοιξα τα 2 φύλλα για από κάτω - ταψί λαδωμένο ελαφρά, ελαφρύ λάδωμα και το κάθε φύλλο.

Στο μεταξύ, το σπανάκι είχε κρυώσει αρκετά ώστε να μπορέσω να του προσθέσω τα αυγά και τα τυριά, έριξα τη γέμιση, άνοιξα και τα από πάνω φύλλα, έκλεισα την πίτα, έψησα 1 ώρα στην κάτω σχάρα του φούρνου.

Σπανακόπιτα Νο.06 (θρίαμβος! Το παιδί τρώει σπανάκι!)

Ο.κ. δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολο και γρήγορο - αν και θα μπορούσα να έχω χρησιμοποιήσει έτοιμο φύλλο - αλλά το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο!

Εσάς τα παιδιά σας τί σχέση έχουν με τα λαχανικά; Έχετε κανένα μυστικό ή καμιά συνταγή που θα βοηθούσε να εντάξουμε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή του παιδιού; Κάθε συμβουλή θα ήταν ευπρόσδεκτη!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 6975
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (8)
1. 06-03-2013 12:06
 
Τα ίδια και ο μεγάλος μου γιός.Το σπανάκι δεν θέλει ούτε να το δει στα μάτια του, όπως και να το φτιάξω, οτι και να κάνω και έτσι για το συγκεκριμένο δεν επιμένω καθόλου. 
Γενικότερα όμως δεν σηκώνω πολλά πολλά με το φαγητό, τα παιδιά πρέπει να τρώνε λαχανικά και δεν είναι δυνατόν η διατροφή μας να αποτελείται μόνο απο ρύζι και ζυμαρικά , όπως ιδανικά θα ήθελε ο γιός μου. 
Μια φορά με είχε φέρει στο αμήν με την αναποδιά και την γκρίνια και με βαριά καρδιά του είπα να μείνει νηστικός αν δεν θέλει να φάει λίγο απο το φαγητό του.Μετά απο καμία ώρα,κάθησε στο τραπέζι και έφαγε ένα ολόκληρο πιάτο μπριάμ, μέχρι και το πιάτο του μετά δεν ήθελε πλύσιμο. Έτσι ένα πιατάκι φαγητό θα το φάνε.Συνήθως κάνω καμιά ψευτόπιτα απο δίπλα ή κανένα ψευτοκεφτέ, απλά για να χρυσώσω το χάπι, αλλά με την προϋπόθεση οτι θα φάνε το φαγητό τους.Και τα έχω μάθει απο μικρά να τρώνε σαλάτα.Επέμενα πολύ σε αυτό και κουτσά στραβά το κατάφερα.Με την κόρη μου δεν έχω πρόβλημα, τα τρώει όλα, ελπίζω και ο μπέμπης μου όταν μεγαλώσει να είναι το ίδιο καλόβολος. 
Τώρα να έρθω στο κυρίως θέμα μας, την πίτα.Μπορείς να μου πεις περίπου πόσο καλαμποκάλευρο χρησιμοποίησες, γιατί μάλλον δεν κατάλαβα την αναλογία και επίσης αν μπορείς διευκρίνησε μου αν και απο πάνω έστρωσες δυο φύλλα.Φαίνεται ωραίο το φύλλο σου, τραγανό και φυσικά μπράβο που την κατάφερες να φάει λαχανικά.
 
karina
2. 06-03-2013 23:41
 
Καλώς ήλθες στο club Αρχοντία, περίμενε να δεις τη συνέχεια.... αυτό θα είναι το λατρεμένο φαγητό και το ρύζι ξαφνικά.... εγώ δεν τρώω ρύζι και πατάτες φούρνου...  
Μεγάλωσε η Δήμητρα... όπως όλα τα παιδιά, αγνώριστη, να τη χαίρεσαι και.. υπομονή καλή μου, τα δύσκολα είναι μετά, θυμήσου με. Φιλάκια
 
sgr
3. 06-03-2013 23:42
 
Η πίτα σου φυσικά, απλά θεϊκή :)
 
sgr
4. 10-03-2013 19:07
 
Γεια σας και συγνώμη που άργησα να απαντήσω! Για το φύλλο έβαλα συνολικά 1/2 κιλό αλεύρι: 1/4 για όλες τις χρήσεις και 1/4 κίτρινο σταρένιο για ψωμί. Έστρωσα 2 φύλλα κάτω και 2 πάνω. Τα ανοίγω όσο πιο πολύ μπορώ, και βγαίνουν πολύ μεγαλύτερα από το ταψί. Τα στρώνω ζαρωτά με πολλές πτυχώσεις και ψήνω χωρίς να χαράξω την πίτα.
 
Arhontia
5. 12-03-2013 09:45
 
Σε ευχαριστώ πολύ, θα σου πω εντυπώσεις μετά την Κυριακή που θα φτιάξω πίτες.
 
karina
6. 22-03-2013 12:35
 
Την δοκιμάσαμε την πίτα και έγινε πολύ καλή.Με το ίδιο φύλλο, φτιάξαμε και τυρόπιτα που επίσης μας άρεσε πάρα πολύ, γενικά το φύλλο καθιερώθηκε γιατί είναι πολύ τραγανό και νόστιμο.Βέβαια δεν θα πω ψέματα, δεν το άνοιξα εγώ, αλλά η αδερφή μου, εγώ απλά ετοίμαζα την γέμιση. 
Την επόμενη φορά όμως θα το κάνω μόνη μου, γιατί τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νόμιζα.
 
karina
7. 13-04-2013 14:07
 
κατ ΄αχήν Αρχοντία, η πίτα σου φαινεται απλά τέλεια. 
Επείσης θέλω να σου πώ, πως είσαι απο τους τυχερούς, γιατί έχεις κήπο δικό σου.  
Ισως άν δοκίμαζες να μαζευεις λαχανικά απο τον κήπο σου μαζί με την Δημητρα και να την έλεγες να σε βοηθήσει σα κάποιες δουλειές που κάνεις στον κήπο, να της έρθει περισότερη όρεξη
 
PANELE
8. 13-04-2013 22:39
 
Αχχχ... το δοκίμασα κι αυτό! Μαζέψαμε λαχανικά του κήπου, μέχρι καροτάκια είχα φυτέψει (μίνι μου βγήκανε, κουκλίστικα) Τα μαζέψαμε τα καμαρώσαμε, έγλειψε λίγο την ακρούλα και ούτε που δάγκωσε μια μπουκιά. Μόνο για παιχνίδι τα ήθελε, να μαζεύει στο καλαθάκι και να παριστάνει τη βασιλοπούλα και χωριατοπούλα. Μαγειρεύει στο σπιτάκι της του κήπου πετρόπιτες και λασπόσουπες με φρέσκα λαχανικά!
 
Arhontia

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 05/03/13 )