Επιδόρπιο πορτοκαλιού με ζελέ και καβουρδισμένα αμύγδαλα |
|
Έχει υποβληθεί από thefoodteller
|
Κυριακή, 12/01/14 |
Αυτό το επιδόρπιο είναι μία πανδαισία. Ελαφρύ (έχει κυρίως φρούτο), δροσερό (είναι του ψυγείου), χωνευτικό κι αρωματικό (λόγω της φλούδας του πορτοκαλιού) αλλά και νηστίσιμο (με το κατάλληλο ζελέ)! Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα γλύκισμα μετά το φαγητό;
Υλικά (για 8-10 άτομα): - 5 πορτοκάλια μεγάλα, χονδρόφλουδα και ζουμερά (τύπου Μέρλιν),
- 1 φλ. ζάχαρη,
- 1 φακελάκι ζελέ με γεύση πορτοκάλι (υπάρχει και νηστίσιμο, για χορτοφάγους),
- 1 φλ. νερό βραστό,
- 1 φλ. νερό κρύο,
- 100 γρ. αποφλοιωμένα αμύγδαλα.
Τρόπος παρασκευής:
| Τοποθετώ τα αμύγδαλα σε ένα σκεύος και τα καβουρδίζω ανακατεύοντας τακτικά, σε χαμηλή θερμοκρασία (3/9) για 90’ μέχρι να γίνουν τραγανά, εξωτερικά και εσωτερικά. Κι αν δεν έχω αμύγδαλα, του πάνε πολύ και τα φρέσκα καρύδια, ακαβούρδιστα.
|
| Χαράσσω την φλούδα κάθε πορτοκαλιού (από την κορυφή προς την βάση) σε 4-5 φέτες και μετά τις ξεφλουδίζω. Τις τοποθετώ την μία πάνω στην άλλη και τις κόβω σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, τύπου ζουλιέν. |
| Τοποθετώ τις κομμένες φλούδες σε μία κατσαρόλα, προσθέτω την ζάχαρη και καλύπτω μέχρι την επιφάνεια τους, με νερό. Μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνω την θερμοκρασία (4/9) και βράζω τις φλούδες με ανοιχτό το καπάκι για 45’, μέχρι αυτό να εξατμισθεί. Αφήνω τις φλούδες στην άκρη να κρυώσουν για λίγο. |
|
| Εν τω μεταξύ καθαρίζω τα πορτοκάλια από τις άσπρες ίνες.
|
| Στην συνέχεια, τα κόβω πρώτα σε φέτες και μετά σε κύβους. Τις φέτες πορτοκαλιών τις κόβω ανάμεσα στις μεμβράνες τους (όπως φαίνεται στην εικόνα) για να είναι περισσότερο εμφανίσιμα τα κομμάτια. |
| Αφού τα κόψω όλα, τα φυλάω στην άκρη. |
| Ετοιμάζω το ζελέ σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνοντας το περιεχόμενο του φακέλου και προσθέτοντας το φλιτζάνι βραστού νερού. Ανακατεύω πολύ καλά να λιώσουν οι κρύσταλλοι και στην συνέχεια προσθέτω το φλιτζάνι με το κρύο νερό. |
|
| Αφού είναι έτοιμο το ζελέ, το αφήνω για λίγο να γίνει χλιαρό (σε θερμοκρασία δωματίου) και προσθέτω τις κομμένες φλούδες και τους κύβους πορτοκαλιού κι ανακατεύω ελαφρά. Σκεπάζω το μπολ και τοποθετώ το επιδόρπιο στο ψυγείο, όπου πρέπει να μείνει για αρκετές ώρες ή ιδανικά όλο το βράδυ.
| | Έτοιμο το γλυκό για το ψυγείο.
Την επομένη, το επιδόρπιο θα έχει ένα ελαφρώς παχύρευστο ζουμί από το ζελέ το οποίο θα έχει πήξει ελαφρά, δίχως όμως να έχει σταθεροποιηθεί.
|
Σερβίρω το επιδόρπιο πορτοκαλιού σε ατομικά μπολάκια, γαρνιρισμένο με άφθονα καβουρδισμένα αμύγδαλα (τα οποία αφήνω για το τέλος για να μην νοτίσουν). Τέλος, αυτό είναι από τα γλυκά που γίνεται καλύτερο με κάθε μέρα που περνάει.
Το επιδόρπιο είναι έτοιμο!
Καλή απόλαυση! Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 3870 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |
Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 16/01/14 )
|