Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Καλιτσούνια ανεβατά Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από dabalia   
Τετάρτη, 16/04/14
Υλικά
Ζύμη:
  • Ενα κύβο μαγιάς σαν μεγάλο λουκούμι
  • 1 φλυτζάνα χλιαρό νερό
  • 2-3 κουταλιές αλεύρι
  • 1 φλυτζάνα λάδι
  • 1-1,5 φλυτζάνα ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε)
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 4-5 αυγά
  • 1 φλυτζάνα γάλα
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Μαστίχα
  • Μαχλέπι
  • Λίγο αλάτι
  • Αλεύρι για τσουρέκι όσο σηκώσει για ζύμη μαλακή (υφή ζύμης τσουρεκιού)
  • Εναλλακτικά: ζύμη από τα τσουρέκια που συνηθίζετε να φτιάχνετε.
Γέμιση:
  • 1 μυζήθρα μετρίου μεγέθους (περίπου 1,5 κιλό)
  • 1 φλυτζάνα ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • Λίγη μαστίχα
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  • Ανακατεύουμε την μαγιά, 2-3 κουταλιές αλεύρι και 1 φλυτζάνα χλιαρό νερό και αφήνουμε να αφρίσουν (περίπου 20 λεπτά).
  • Χτυπάμε αρκετή ώρα στο μίξερ το λάδι, το γιαούρτι, τα αυγά και την ζάχαρη, προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλάτι, το μίγμα της μαγιάς και το αλεύρι.
  • Αφήνουμε την ζύμη να ανεβεί.
  • Γέμιση: Περνάμε την μυζήθρα από την μηχανή του πουρέ ή την πατάμε με ένα πιρούνι ώστε να γίνει σχεδόν σαν κρέμα και ρίχνουμε την ζάχαρη, τον δυόσμο, την μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και το αυγό.
  • Οταν η ζύμη μας έχει περίπου διπλασιάσει τον όγκο της την πατάμε να ξεφουσκώσει και ανοίγουμε φύλλο όχι πολύ λεπτό.
  • Κόβουμε κυκλικά κομμάτια μεγέθους πιάτου φρούτου και βάζουμε σε καθένα αρκετή ποσότητα μυζήθρας, αφήνοντας όμως περιθώρια στις άκρες.
  • Σκεπάζουμε με τα περιθώρια τελείως την μυζήθρα διπλώνοντας τα αντικριστά ώστε να δημιουργηθούν παραλληλόγραμμα ή τετράγωνα. Στις γωνίες πατάμε με το πίσω μέρος ενός στυλό ώστε να σιγουρέψουμε ότι έχουν κολλήσει.
  • Αφήνουμε να ανεβούν στα ταψιά που θα τα ψήσουμε για να μην χαλάσει το σχήμα τους με την μεταφορά, και αλείφουμε με κρόκο αραιωμένο με λίγο νεράκι.
  • Πασπαλίζουμε με αποφλοιωμένο σουσάμι ή με αμυγδαλάκι φιλέ και ψήνουμε στους 180 C ως ότου χρυσίσει η επιφάνεια τους (εγώ τα βάζω στην πρώτη θέση της σχάρας του φούρνου ξεκινώντας από τη βάση του).
  • Οταν θέλουμε να τα σερβίρουμε τα κόβουμε συνήθως σε 4 κομμάτια.

Επειδή τα ανεβατά καλιτσούνια είναι δύσκολο να έχουν ωραίο σχήμα (ανοίγει η ζύμη όταν ανεβούν και χαλάει η εμφάνισή τους) αν δεν έχει μεγάλη εμπειρία η νοικοκυρά ένας εύκολος τρόπος είναι να κόψουμε το φύλλο σε μέγεθος πιάτου του καφέ και να τα κάνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου φροντίζοντας πάλι να κολλήσουν οι άκρες του φύλλου μεταξύ τους.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 3541
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 24/10/15 )