Χριστουγεννιάτικο σοκολατόψωμο (ψωμί εορταστικό) |
|
Έχει υποβληθεί από pastaflora
|
Πέμπτη, 11/12/14 |
Υλικά - 450 γραμ.(3 ½ φλυτζ ) αλεύρι και επιπλέον 50 γραμ για το πασπάλισμα των φύλλων κατά το άνοιγμα.
- 180 ml (3/4 φλυτζ ) γάλα
- 2 κρόκους αυγών και τα ασπράδια για το άλειμμα για ρόδισμα
- 8 γραμ η 1 ½ κουταλάκι φρέσκια ξερή μαγιά
- 30 γραμ η 2 κουταλιές βούτυρο
- 70 γραμ η 1/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 200 γραμ (περίπου 1 φλυτζάνι σοκολάτα λιωμένη, μπορεί να είναι πραλίνα, κουβερτούρα ή γάλακτος λιωμένη ή και ένα ωραίο γλάσσο σοκολάτας).
Βήματα εκτέλεσης - Ξεκινάμε έχοντας γύρω μας τα εργαλεία και τα υλικά μας, έχουμε επίσης βγάλει από το ψυγείο το βούτυρο
- Τώρα ζεσταίνουμε πολύ ελαφρά το γάλα στους 30ο Κελσίου σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε την μαγιά και ένα κουταλάκι από την ζάχαρη για να την ενεργοποιήσουμε περισσότερο και κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι, τα ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε την ζύμη να σταθεί και να φουσκώσει περίπου 15 λεπτά της ώρας σκεπασμένη.
- Για την καλύτερη ποιότητα της ζύμης (πιο αφράτη), κοσκινίστε το αλεύρι μέσα από κόσκινο. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε όλα τα στεγνά υλικά, δηλ: αλεύρι, ζάχαρη και αλάτι
- Ξεχωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Όταν χωρίσετε τους κρόκους προσθέστε τους μαζί με τα υλικά του βούτυρου και της μαγιάς μέσα στο αλεύρι την ζάχαρη και το αλάτι.
- Ανακατέψτε τα όλα μαζί με ένα ξύλινο κουτάλι. Ζυμώνουμε ζύμη για περίπου 7 λεπτά. Εάν η ζύμη σας γινει απαλή, τότε την βαζετε σε ένα μπώλ και την σκεπάζετε παλι να φουσκώσει σε ένα μερος ζεστό αφήνουμε περίπου 40 λεπτά να φουσκώσει να γίνει διπλάσιο σε ογκο. Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο Κελσίου. Εν τω μεταξύ εχουμε λιώσει σε μπαίν μαρί την σοκολάτα.
- Και πάλι ξεκινάμε με την ζύμη. Την μεταφέρουμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, την ζυμώνουμε περίπου για 1 λεπτό και πλαθουμε φρατζολα και την κόβουμε σε 4 ίσια μέρη. Ανοίγουμε με το κάθε κομμάτι ένα στρογγυλό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστά. Τοποθετουμε το πρώτο φύλο επάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολα και με ένα πατο μεγάλο στρογγυλό κάνουμε το μεγάλο περίγραμα του κύκλου του γλυκού και απλώνουμε το 1/3 της σοκολατας με ένα κουταλι
- Κάνουμε και ένα άλλο φύλλο και το βάζουμε επάνω από το προηγούμενο με σοκολάτα πάλι μέχρι να φτιάξουμε και το τελευταίο το οποιο βάζουμε επάνω χωρίς σοκολάτα.
- Ξαναβαζουμε τον δίσκο και σημαδεύουμε με ένα μαχαίρι τον κύκλο, κόβοντάς τον να είναι ολοστρόγγυλο το γλυκό ψωμί μας.
- Παίρνουμε ένα γυάλινο ποτήρι και σημαδεύουμε το κέντρο χωρίς να το χαράξουμε. Με ένα κοφτερο μαχαίρι χωρίς δόντια χαράσομε αρχίζοντας απο τον μεσα κύκλο στα 4 ισια μερη το γλυκό, και κατόπιν αυτά πάλι στα 4 και πάλι στα 4 μέχρι να έχουμε 16 ισες λωρίδες.
- Παίρνουμε με τα δυο χέρια απο μια λωρίδα και τις στρίβουμε ταυτόχρονα και αντίθετα σαν ανάποδα οχτάρια και ετσι σχηματίζουμε ενα όμορφο μεγάλο αστρο.
- Τέλος στρογγυλεύουμε ελαφρά τις μύτες του εξωτερικου περιγράματος και το αστέρι μας είναι σχεδόν έτοιμο! Αλείψτε το με ένα πινέλο με ασπράδι αυγού για να γιαλίσει και να ροδίσει στο ψήσιμο.
- Ψήστε το στους 180 ο βαθμούς Κ. αλλά στην αρχή για τα 10 πρώτα λεπτά σε λίγο χαμηλότερα, μεχρι να φουσκώσει και κατόπιν δυναμώστε το περισσότερο να ψηθεί καλά.
Καλή επιτυχία! Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 4637 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |
Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 14/12/14 )
|