Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Ψάρια και θαλασσινά arrow Μπακαλιάρος παστός με τραγανό κουρκούτι
Μπακαλιάρος παστός με τραγανό κουρκούτι Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 7
Έχει υποβληθεί από voula   
Δευτέρα, 23/03/15
P1050213

Ο παστός ή υγράλατος μπακαλιάρος συνηθίζεται να καταναλώνεται τις δυο Κυριακές μέσα στην Σαρακοστή σύμφωνα με τα έθιμα μας. Η μια είναι του Ευαγγελισμού και η άλλη η Κυριακή των Βαΐων.

Γιατί όμως καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος και όχι κάποιο άλλο ψάρι; Παλιά, όσοι ζούσαν σε παραθαλάσσιες περιοχές, δεν είχαν πρόβλημα να τρώνε φρέσκα ψάρια. Για τον ορεινό πληθυσμό όμως, η μεταφορά του ήταν δύσκολη, μιας και δεν υπήρχαν τα μέσα μεταφοράς του φρέσκου ψαριού. Έτσι καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος που  ήταν εύκολο να διατηρηθεί λόγω του αλατιού αλλά και λόγω  του ότι ήταν ένα φτηνό ψάρι και μπορούσαν να το προμηθευτούν όλοι ακόμα και από τα μικρά μπακάλικα των χωριών τους.

Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους αλλά ο πιο διαδεδομένος είναι ο τηγανιτός είτε μόνο αλευρωμένος ή με κουρκούτι και συνοδεύεται με σκορδαλιά. Το σημερινό κουρκούτι είναι του Ακη Πετρετζίκη και είναι πολύ  τραγανό και δεν τραβάει πολύ λάδι στο τηγάνισμα.

Υλικά
  • 1  ½ κιλό μπακαλιάρο παστό ξαρμυρισμένο

Για το κουρκούτι

  • 330 ml μπύρα
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 2 φακ. μαγιά ξερή
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 500 ml νερό
  • 2κ.σ ούζο
Εκτέλεση
  • Σε  μπολ βάζουμε το  νερό, την μπύρα, τη μαγιά, τη  ζάχαρη, το αλάτι, το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα έως ότου έχουμε ένα χυλό απαλό.  Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Βουτάμε τα κομμάτια μπακαλιάρου αφού τα έχουμε στεγνώσει καλά πρώτα στο αλεύρι, τινάζουμε και μετά στο κουρκούτι.
  • Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο λάδι, κρατάμε το ψάρι για λίγο να πιάσει κρούστα από κάτω και μετά αφήνουμε να πέσει όλο στην κατσαρόλα. Δεν βάζουμε πολλά κομμάτια για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Γυρίζουμε και βγάζουμε όταν πάρει ωραίο χρώμα.  
  • Ξεκινάμε με πολύ ζεστό   λάδι και μόλις κάνει κρούστα χαμηλώνουμε λίγο για ψηθεί καλά το ψάρι μας και μέσα.

Για το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου:

  • Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε λεπτά κομμάτια τον ξεπλένουμε και τον βάζουμε σε νερό. Τον αφήνουμε 30 ώρες στο νερό και ενδιάμεσα αλλάζουμε το νερό 1-2 φορές.
  • Το ξαρμύρισμα εξαρτάται από τα κομμάτια του μπακαλιάρου, την ποιότητα και το πόσο χοντρά είναι.

Καλή επιτυχία

Εγώ έβαλα 1 φακελάκι μαγιά, θεωρώ τα δυο υπερβολή και τις 2 κουταλιές ούζο του δίνει μια φίνα γεύση.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 2964
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 25/03/15 )