Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Κρέατα arrow Κοκορέτσι (στο φούρνο μας) Νο.02
Κοκορέτσι (στο φούρνο μας) Νο.02 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από azulini   
Πέμπτη, 26/03/15

Η εκδοσή αυτή είναι για αυτούς  τα ψήσουν το κοκορέτσι στο σπίτι τους και δεν θα έχουν την ευκαιρία του κάρβουνου και της σούβλας για τα παραδοσιακά τους Πασχαλιάτικα έθιμα. 

 Θα χρειαστούμε
  • Χρησιμοποιώ σούβλες όσο το μέγεθος που χωράει ο φούρνος με την πόρτα κλειστή φυσικά. Διαλέξτε πλατιές σούβλες και όχι στρογγυλές ή τετράγωνες εφ όσον δεν πρόκειται να το ψήσετε σε σούβλα στα κάρβουνα.
  •  Θα αγοράστε από 2-3 συκωταριές.
    Γιατί δύο έως τρεις: εγώ δεν θέλω να βάζω πολλά λίπη μέσα, φυσικά βάζω τα γλυκάδια που είναι απαραίτητα, αλλά πιο αραιά. Προτιμώ κυρίως να βάζω συκωτάκια νεφράκια και λιγότερα πνευμονάκια ώστε όταν προσφέρεις το κοκορέτσι να πάρει ο ένας γλυκάδια και ο άλλος πνευμόνια, όλα τα άλλα σε λιγότερο ποσοστό. Προτιμήστε αν μπορείτε εντόσθια από μικρά ζώα και να τα δείτε να τα κόβει εκείνη την ώρα από τα αρνιά για τα κατεψυγμένα πέφτουν σύννεφο.
  • Επίσης μαζί με τις συκωταριές από το ίδιο αρνάκι θα πάρετε και τα αντεράκια από δύο γλυκούλικα αρνάκια.
    Θα γκρινιάσει ο χασάπης σας αλλα θα απαιτήσετε να σας δώσει δύο αρνίσιες σκέπες. Οι σκέπες είναι ένα υπόστρωμα λίπους σαν αραχνοΰφαντο ύφασμα, που βοηθάει πολύ στο κοκορέτσι.
  • 8 λεμόνια
  • Ρίγανη
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Το άλφα και το ωμέγα για ένα καλό σπιτικό κοκορέτσι είναι η σχολαστική καθαριότητα των υλικών και πρώτα απ’ όλα τα αντεράκια.

Τα αντεράκια τα καθαρίζουν με δύο τρόπους, πλύσιμο απ έξω και μετά γύρισμα του αντέρου από μέσα έξω δουλειά πολύ δύσκολη που εγώ δεν την κάνω.
Προσαρμάζω την άκρη του εντέρου στην βρύση, συνήθως χρησιμοποιώ ένα χωνί και ρίχνω άφθονο νερό μέσα στο άντερο αποτέλεσμα είναι να μην μείνει καμιά βρωμιά στο άντερο. Αλλάξτε πολλά νερά και επαναλάβατε την διαδικασία 2-3 φορές.
Στύψτε τα λεμόνια βάλτε τα σε μια λεκάνη και ρίξτε μέσα τα άντεράκια μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν.

Κόβουμε τα εντόσθια σε μέγεθος μικρού μανταρινού. Τα πλένουμε καλά καλά τα στραγγίζουμε τους ρίχνουμε αλατάκι πιπεράκι και ριγανούλα.

Παίρνουμε την σούβλα μας (ή τις δύο σούβλες) τις πλένουμε καλά και τις λαδώνουμε με ένα ελαιόλαδο. Ξεκινάμε να περνάμε τα εντόσθια εναλάξ ανα είδος συκωτάκι πνευμονάκι νεφράκι γλυκάδι κλπ. Το πιέζουμε για να είναι σφιχτή η σούβλα μας.
Όταν τα περάσουμε όλα, σκεπάζουμε την σούβλα με τις σκέπες καλά καλά.
Στην κορυφή της σούβλας δένουμε την μια άκρη από το αντεράκι και στην αρχή τυλίγουμε τα αντεράκια όχι γύρω γύρω αλλά πάνω κάτω όπως κάνουμε περίπου με την καλούμπα με το σχοινί. Αφού σκεπαστεί λίγο ξεκινάμε το γύρισμα γύρω γύρω.
Γύρισμα χαλαρό στην αρχή σφιχτό αμέσως μετά μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του κοκορετσιού μας.
Το αλείφουμε πάλι με λεμονάκι και το αλατίζουμε και είναι έτοιμο να μπεί πάνω σε μια σχάρα ή σε κλήματα στον φούρνο μας.
Να το ψήσετε αργά πάνω από 2-2 ½ ώρες στους 190 βαθμούς περίπου.
Όταν είναι έτοιμο και ξεροψημένο παρουσιάστε το πριν κάτσετε να φάτε στο τραπέζι με ουζάκι μπιρίτσα ή παγωμένο κρασάκι , πασπαλίστε με ριγανούλα και είμαι σίγουρος ότι δεν θα προλάβει να φτάσει στο τραπέζι θα έχει γίνει ανάρπαστο.

Καλή Ανάσταση

Τη δημοσίευση τη βρήκα στο πολύ καλο φορουμ acrobase.gr


Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 11350
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 29/03/15 )