Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Ζύμες arrow Ψωμί ολικής αλέσεως Νο.05
Ψωμί ολικής αλέσεως Νο.05 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από qabak   
Σάββατο, 19/12/15
Υλικά:
  • 4 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι πολύσπορο, ή ολικής άλεσης ή μισό μισό (εγώ μισό μισό βάζω όταν έχω και τα δύο)
  • ρίχνουμε τη μαγιά μέσα στο αλεύρι (όπως ανέφερα πιο πάνω)
  • ρίχνουμε και 5 κοφτά κουταλάκια αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
  • ένα κοφτό κουταλάκι μικρό μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
  • 2 φλυτζάνια νερό χλιαρό προς ζεστό
  • 1/4 φλιτζανιού γάλα
  • λίγο λαδάκι
Εκτέλεση

Κατ'αρχάς χρησιμοποιώ ξηρή μαγιά. Αν έχω προζύμι από άλλο προηγούμενο ψωμί μου, βάζω 2 φακελάκια ξηρής μαγιάς συν το προζύμι μου. Αν δεν έχω προζύμι, βάζω 3 ή και 4 φακελάκια.

Αν έχουμε φουρνάκι για το ψωμί, τα ρίχνουμε μέσα με τη σειρά που υπέδειξα, το βάζουμε μπρος κι αρχίζει να κάνει τη δουλειά του. Κάποια στιγμή μετά το πρώτο φούσκωμα, παίρνουμε μια χούφτα ζύμη για προζύμι. Μετά το αφήνουμε να ψηθεί.

Αν δεν έχουμε φουρνάκι, ζυμώνουμε καλά, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο φούρνο στους χαμηλότερους δυνατούς βαθμούς (στο 50 το βάζω εγώ για 10 λεπτά μετά σβήνω το φούρνο) αφήνουμε να φουσκώσει καλά, το ξαναζυμώνουμε, ξαναφήνουμε με την ίδια διαδικασία (στο φούρνο) να φουσκώσει καλά, το ξεσκεπάζουμε, δεν το βγάζουμε απ'το φούρνο, απλά τον ανάβουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίσει να ψήνεται, μετά το κατεβάζουμε στους 150 για να μην ξεροκαεί από πάνω και το ψήνουμε.

Καλή επιτυχία !


Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 3159
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 22/12/15 )