Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Άγιο Βασίλης απο ζυμάρι! Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Δευτέρα, 28/12/15

Πώς να φτιάξετε έναν Άγιο Βασίλη απο ζυμάρι! Συνταγή + Οδηγίες Βήμα βήμα!

πρώτη δημοσίευση : http://www.toftiaxa.gr/

Ο ζυμαρένιος Άγιος Βασίλης είναι μία απο τις καλύτερες ιδέες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
Είναι τόσο ιδιαίτερος που νομίζω όλοι θα τον προσέξουν, μικροί και μεγάλοι. Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο να φτιαχτεί αλλά πιστέψτε με είναι πολύ εύκολο. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει.
Τυλίγοντας τον σε σελοφάν και διακοσμώντας με κορδέλες μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό δώρο για τους αγαπημένους σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε ζύμη για ψωμί σας αρέσει.

Υλικά:
  • 4 με 4μιση φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 1μιση κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 1/4 φλιτζάνι νερό
  • 1/4 φλιτζάνι βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 2 αυγά
  • 2 σταφίδες
  • 2 κρόκους αυγών
  • 2 με 3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. (Εδώ να σημειώσω αν και δεν το έχω δοκιμάσει, οτι τη δουλειά του χρωματισμού μπορεί να την κάνει και το ζουμί απο παντζάρι)
Οδηγίες
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τα 2 φλιτζάνια αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεστάνετε το γάλα, το νερό και το βούτυρο (Δεν θέλουμε να καίνε απλά να είναι αρκετά ζεστά).
  • Προσθέστε το υγρό μείγμα στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατέψτε όλα τα υλικά πολύ καλά. Χτυπήστε τα 2 αυγά και ρίξτε τα στο μείγμα. Προσθέστε και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να γίνει μία ωραία ελαστική ζύμη.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε καλά για 6-8 λεπτά.
    Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ.Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα.
  • Προθερμαίνεται το φούρνο στους 180 βαθμούς.
    Βάλτε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίστε τη σε δύο κομμάτια, ένα μεγαλύτερο για να φτιάξουμε το πρόσωπο και ένα μικρότερο για τα υπόλοιπα μέρη.
  • Φτιάξτε ένα φύλλο τρίγωνο με στρογγυλές γωνίες για το πρόσωπο και το σκουφί του Άγιου Βασίλη.
  • Χωρίστε το μικρότερο κομμάτι ζύμης στα δύο. Ανοίξτε και σχηματίστε το μούσι. Με ένα ψαλίδι ή κόφτη πίτσας κάντε λωρίδες όπως φαίνεται παρακάτω στη φωτογραφία.
  • Τοποθετήστε το με προσοχή πάνω στο πρόσωπο και εαν θέλετε στρίψτε τις λωρίδες.
  • Χρησιμοποιήστε την υπόλοιπη ζύμη για το μουστάκι, τη μύτη, το σκουφί, τη φούντα και το γείσο.
    Το σκουφί διπλώστε το για να φαίνεται πιο όμορφο.
  • Στη θέση των ματιών κάντε δυο σχισμές με το ψαλίδι ή το μαχαίρι και τοποθετήστε μέσα τις σταφίδες.
  • Σε δύο μπολ ξεχωριστά βάλτε το κάθε κρόκο αυγού και χτυπήστε τα. Στο ένα προσθέστε το χρώμα και αλείψτε προσεκτικά το καπέλο, τη μύτη και τα μάγουλα.
    Με τον κρόκο που δεν έχει χρώμα αλείψτε τον υπόλοιπο να να γυαλίσει.
  • Καλύψτε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 15 λεπτά. Μόλις περάσουν αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα. Αφήστε το να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα. Αυτό ήταν! Ο πεντανόστιμος ζυμαρένιος Άγιος Βασίλης είναι έτοιμος να πάρει μία εξέχουσα θέση στο γιορτινό σας Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 1147
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 02/01/16 )