Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Κόλλυβα No.02 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Σάββατο, 12/03/16

Κόλλυβα...πως φτιάχνονται αλλά και τι ακριβώς συμβολίζουν

Κόλλυβα

Κόλλυβα ετοιμάζουμε τα Ψυχοσάββατα (δηλ. τα Σάββατα πριν τις Κυριακές της Απόκρεω, της Τυρινής και της Α΄ Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής) καθώς και κάθε φορά που θέλουμε να τελέσουμε στο Ναό επιμνημόσυνη δέηση για να τιμήσουμε αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι πια κοντά μας. Πολλές κυρίες δεν γνωρίζουν την παρασκευή τους και για αυτό θέλησα να μοιραστώ την γνώση μου, με έμαθε μια γιαγιά από την Καλαμάτα και πραγματικά είναι πολύ ωραία!

Τι συμβολίζουν τα κόλλυβα και τα υλικά τους!

Το στάρι: Είναι το σύμβολο της γης και συμβολίζει και τις ψυχές των πεθαμένων.
Το ρόδι: Με αυτό ο Άδης κράτησε την Περσεφόνη στον κάτω κόσμο, βέβαια οι χριστιανοί στο ρόδι συμβολίζουν την λαμπρότητα του παραδείσου.
Τα ασπρισμένα αμύγδαλα: συμβολίζουν τα γυμνά οστά για να μας θυμίζουν την μοίρα που θα έχουμε όλοι (Ναι λίγο μακάβριο το ξέρω).
Τα μπαχαρικά: Είναι τα αρώματα αυτού του κόσμου.
Ο μαϊντανός : Είναι η ευχή για ανάπαυση «εν τόπω χλοερώ».
Οι ξηροί καρποί: Είναι η ζωή που αναπαράγεται
Το τρίμμα από τα στραγάλια ή η φρυγανιά ή το αλεύρι: Συμβολίζει το ελαφρύ χώμα (Μακριά από εδώ!).
Η σταφίδα: Από τα αρχαία χρόνια τον Διόνυσο και την γλύκα της ζωής έως τον Χριστό που είναι η άμπελος, και τέλος
Η ζάχαρη που συμβολίζει τον γλυκό παράδεισο.

Υλικά που θα χρειαστείτε (για 250 γρ. σιτάρι) (αν θέλετε περισσότερα απλά αυξάνετε αναλογικά τις ποσότητες)
  • 250γρ. αποφλοιωμένο σιτάρι (εγώ παίρνω πάντα 3αλφα)
  • 1φλ. κομμένα καρύδια (όλα τα υλικά τα ψιλοκόβω με το χέρι, όχι στο μούλτι)
  • 1φλ. λευκά αμύγδαλα ελαφρώς καβουρντισμένα(ζεσταίνω το φούρνο, τα βάζω σε ταψάκι και αφήνω για 5-6 λεπτά)
  • 1/2 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά
  • ½ φλ. σταφίδα μαύρη και ½ φλ. σταφίδα ξανθιά
  • 1/2 φλ. τριμμένα πτι μπερ
  • 3 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι (σε τηγάνι ρίχνω ελάχιστο λάδι και το σουσάμι και καβουρδίζω)
  • 1φλ. ρόδι
  • 1κ.σ. κανέλα και γαρύφαλλο
  • Άχνη ζάχαρη, κουφέτα και ασημένια για το στόλισμα!
Εκτέλεση
  • Γεμίζω κατσαρόλα με νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνω μέσα το σιτάρι αφού το έχω ξεπλύνει! Αφήνω να βράζει σε χαμηλή φωτιά. Κλείνω το μάτι και αφήνω επάνω την κατσαρόλα έως ότου το νερό έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Συνολικός χρόνος 2-3 ώρες. Στραγγίζω το σιτάρι σε σουρωτήρι (αφήνω πάνω από μια ώρα).Στρώνω καθαρό άσπρο τραπεζομάντηλο και απλώνω το σιτάρι, κλείνω σε φάκελο και αφήνω όλη τη νύχτα! (εγώ ανάβω καντηλάκι και βάζω δίπλα εικόνισμα).Έχω όλα τα υπόλοιπα υλικά έτοιμα στον πάγκο μου!
  • Το πρωί κάνω τη μίξη. Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνω το σιτάρι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τις σταφίδες, το μαϊντανό, το ρόδι, το σουσάμι, τη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύω απαλά. Στρώνω σε δίσκο ή πυρέξ (το μείγμα είναι εύκολο να στρωθεί και να του δώσουμε σχήμα, συνήθως κάνω κάτι σαν βουναλάκι).Πασπαλίζω με το πτι μπερ, έτσι δημιουργώ μόνωση για να απλώσω την άχνη και να στολίσω!
  • Φτιάξτε ένα σταυρό στο κέντρο με κουφέτα ή ασημένια!
  • Έτοιμα για την εκκλησία για να διαβαστούν! Όπως λέει η παράδοση τα κόλλυβα πρέπει να μοιραστούν σε γνωστούς και μη, με την ευχή να συγχωρεθούν οι αγαπημένοι μας και να καταναλωθούν πριν τη δύση του ηλίου!
  • Πριν μοιράσετε τα κόλλυβα, ανακατεύετε ελαφρά, για να απλωθεί και η ζάχαρη.

Ας συγχωρεθούν οι ψυχούλες τους!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 2141
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 14/03/16 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός