Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 20
Έχει υποβληθεί από Lydia   
Τετάρτη, 22/08/07
Υλικά
  • 1,5 λίτρο γάλα (συνιστώ όχι light)
  • 1,5 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό ή 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό και ½ λεπτό
  • 2 φλ. τσαγιού ακατέργαστη ζάχαρη ή και πιο λίγο
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 6 αυγά
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 βανίλιες
Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το γάλα να φτάσει σχεδόν στο σημείο βρασμού. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύοντάς το σιγά - σιγά το σιμιγδάλι. Σε σιγανή φωτιά βράζετε ανακατεύοντας ώσπου να σφίξει αρκετά η κρέμα. Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια. Συνεχίζετε να ανακατεύετε ώσπου να λιώσει το βούτυρο και να αναμιχθεί με την κρέμα. Προσθέτετε τους χυμούς, τα ξύσματα και τις βανίλιες. Αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία της κρέμας, ανακατεύοντας συχνά για να μην κάνει κρούστα στην επιφάνειά της. Τέλος χτυπάτε τα αυγά ελαφρά και τα προσθέτετε κι αυτά στην κρέμα ανακατεύοντας. Αδειάζετε την κρέμα σε αντικολλητικό ταψί και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο - πάνω κάτω - στους 180ο C για μία περίπου ώρα ή μέχρι να φτιάξει κρούστα και να πάρει χρώμα από πάνω.
Tip: δεν το αφήνουμε ακριβώς στην μέση αλλά πιο χαμηλά στο φούρνο αφ’ ενός για να μην καεί από πάνω αφ’ ετέρου για να ψηθεί από κάτω.

Σερβρίρουμε πασπαλισμένο με κανέλλα. Τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (9) | Εμφανίσεις: 34265
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 22-08-2007 14:58
 
επειδη δεν μου αρεσει η ακετεργαστη ζαχαρη, αν βαλω απο την κανονικη θα ειναι στην ιδια ποσοτητα ?
 
JOANNA
2. 22-08-2007 15:02
 
ναι ιωάννα μου, εμένα δεν μου αρέσει η άσπρη για αυτό και βάζω ακατέργαστη. Στην ποσότητα δεν αλλάζει κάτι. 
Εάν το φτιάξεις πες μου και πως βγήκε!
 
3. 22-08-2007 18:18
 
λυδια μου μπραβο χαρηκα πολυ με τη συνταγη σου.παλαιοτερα μια γνωστη μου απο την ηπειρο εφτιαχνε συχνα γαλατοπιτα και την τσακιζα αλλα ποτε δεν μου πετυχαινε η συνταγη της τι να πω δεν ξερω αυτοι εκει ειδικευονται στις πιτες ειναι μαστοροι.θα δοκιμασω αμεσα να φτιαξω αυτη την πιτα. να σε ρωτησω κατι συχνα ετρωγα και αλμυρη γαλατοπιτα εξαιρετικη ξερεις μηπως την συνταγη ?δεν ειχε τυρι απλα φανταζομαι αλατι αλλα σιγουρα και κατι αλλο αν γνωριζεις βαλε συνταγουλα. 
ευχαριστω
 
margarita79
4. 23-08-2007 08:54
 
λυδια ευχαριστω πολυ ..μολις την φτιαξω θα σου πω !!!!
 
JOANNA
5. 24-08-2007 21:26
 
Margarita79  
Αυτη η συνταγή είναι πολύ ωραία!  
Η παραδοσιακή όμως δεν έχει πορτοκάλι, λεμόνι & βανίλια... έχει όμως ενα φύλλο (χειροποίητο) κάτω και αυγό χτυπημένο με ζάχαρη πάνω από την κρέμα.  
Αυτά έτσι για την ιστορία και για μην γινόμαστε βαρετοί με διπλές συνταγες...
 
kate
6. 27-08-2007 13:15
 
δεν νομιζω οτι γινομαστε βαρετοι ισα ισα αν εχεις καποια αλλη συνταγη σε παρακαλω να την παραθεσεις γιαιτ αυτο που περιγραφεις ειναι εντελως διαφορετικο και με ενδιαφερει να εχω συνταγη. 
ευχαριστω
 
margarita79
7. 13-09-2007 14:52
 
η φωτό από moloch που την εκτέλεσε την σ
 
lydia
8. 15-02-2008 23:52
 
η φωτό από moloch που την εκτέλεσε την σ
η γιαγιά μου η σωρεμένη και η μητέρα μου που κατάγονται από Ήπειρο μας την έφτιαχναν αρκετά αυτή την πίτα. Λέω να της το θυμίσω άυριο το πρωΐ..... Υπέροχη ιδέα για ένα νόστιμο και θρεπτικό πρωϊνό... Και για τα πιτσιρίκια είναι ό,τι πρέπει και για απογευματινό, εκτός από πρωΐνό... ;)
 
Cathreen
9. 28-08-2008 19:16
 
η φωτό από moloch που την εκτέλεσε την σ
Την γαλατόπιτα εμείς στα μέρη μας δηλ. έξω απο την Κυπαρισσία την λέμε γαλόπιτα 
και την φτιάχνουμε μόνο με γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο αυγά βανίλια βούτηρο και αλεύρι. 
Θα σας δώσει την συνταγή και ελπίζω να την φτιάξετε 
βάζουμε 6 μέρη γάλα 2 μέρη αλεύρι  
1 1/2 μέρος ζάχαρι μία βανίλια 3 αυγά, μια κουταλιά βούτηρο φυσικά δεν είναι εύκολο να βρείτε γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο γι' αυτο μπορείτε να βάλετε αγελαδινό. Βάζετε όλα τα υλικά μαζί και τα κτυπάτε με το μίξερ χειρός στη κατσαρόλα όσο είναι κρύα. Βάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και το ανακατεύετε με το αυγοδάρτη μέχρι να γίνει κρέμα. Εντωμεταξύ έχετε βάλει στο ταψί βούτηρο ή λάδι και το έχετε βάλει στο φούρνο να ζεσταθεί και να λιώσει το βούτηρο βάζετε μέσα τη κρέμα και την ψήνετε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για να ψηθεί και να πάρει χρώμα γύρω στα 40 λεπτά ανάλογα το φούρνο και να έχει βέβαια ψηθεί και κάτω ευχαριστώ. Δοκιμάστε την εμείς συνύθως την φτιάχνουμε το Πάσχα.
 
annakouki

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 20/05/12 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news

Μαγειρεύουμε με :

Cuisineware - Διπλό αντιπολιτικό τηγάνι ομελετιέρα
Συνεργασίες
Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρα
Το Top στην φιλοξενία