Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Διατροφή arrow Η μπίρα στη μαγειρική
Η μπίρα στη μαγειρική Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
Έχει γραφτεί από ArXoS   
Σάββατο, 01/09/07
Μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε μαγειρεύοντας με μπίρα:
  1. Πρώτα απ’ όλα χρησιμοποιήστε μία μπίρα που σας αρέσει να πίνετε. Η γεύση της250pxbeer_wuerzburger_hofbraue_v_120 μπίρας, μένει και μετά το μαγείρεμα οπότε διαλέξτε ανάλογα αν θέλετε το φαγητό σας να έχει ελαφριά, φρουτώδη, δυνατή ή πικρή γεύση.
  2. Αν μαγειρεύετε με μία ελαφριά μπίρα, χαμηλώστε τη φωτιά και βράστε την για λίγη ώρα έτσι ώστε να μη χάσει τα αρώματά της. Αν θέλετε όμως μία δυνατή, έντονη γεύση μπίρας, ξεκινήστε το μαγείρεμα με μία σκούρα ή μαύρη μπίρα.
  3. Η μπίρα είναι από την φύση της πικρή. Γι’ αυτό προτιμήστε γλυκά λαχανικά όπως καρότα, κρεμμύδια, καλαμπόκι για να ισορροπήσουν την γεύση.
  4. Το φαγητό πρέπει να σιγοβράζει χωρίς να κοχλάζει για να μη πικρίσει από την μπίρα.
  5. Αν θέλετε να απαλύνετε την γεύση της πριν την μαγειρέψετε, βάλτε την σε σιγανή φωτιά και αφήστε την μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει. Κατεβάζετε από την φωτιά, την αφήνετε να κρυώσει και είναι πλέον έτοιμη για να την χρησιμοποιήσετε για να κάνετε μαρινάδες ή να μαγειρέψετε με αυτήν. (Όχι όμως και να κάνετε χυλό για τηγάνισμα ή να την προσθέσετε σε κέικ).

Μερικές ιδέες για να χρησιμοποιήσετε την μπίρα στην μαγειρική:

  • Μουσκέψτε ξερά φρούτα σε μπίρα μέχρι να μαλακώσουν. Τα χρησιμοποιείτε στη συνέχεια ολόκληρα ή ψιλοκομμένα για να κάνετε σάλτσες φρούτων, για να τα βάλετε σε γέμιση για κρέας ή να τα προσθέσετε σε κέικ ή σε οποιαδήποτε άλλο γλυκό που έχει μουσκεμένα ξερά φρούτα στην συνταγή του.
  • Ετοιμάστε μαρινάδα με μπίρα για χοιρινό ή κοτόπουλο. Η μπίρα μαλακώνει το κρέας και ενισχύει την γεύση του. Ταιριάζει πολύ με κυνήγι και ειδικότερα με αγριογούρουνο.
  • Φτιάξτε χυλό μπίρας για τηγανητά λαχανικά ή ψάρια : Σε ένα μπολ βάλτε 2 φλιτζάνια μπίρα, 1 φλιτζάνι αλεύρι, ¾ του φλιτζανιού κορν φλάουρ και λίγο αλάτι. Ανακατέψτε καλά για να διαλυθούν οι σβόλοι. Βάζετε τον χυλό στο ψυγείο για 30 λεπτά και στη συνέχεια βουτάτε λαχανικά ή ψάρι (μπακαλιάρο ή μικρά ψάρια) και τα τηγανίζετε.
    Η μπίρα κάνει την κρούστα τραγανή, αέρινη και πιο νόστιμη από την κλασσική συνταγή με νερό ή σόδα.
  • Μαγειρέψτε θαλλασινά με μπίρα. Αχνίστε μύδια ή γαρίδες με λίγη μπίρα ή κάντε ένα ψάρι στον ατμό, αντικαθιστώνταας το νερό που βράζει με μπίρα.
  • Προσθέστε μπίρα σε σάλτσες με τυριά. Ρίξτε μερικές σταγόνες μπίρας για να σπάσετε την λιπαρότητα και να δροσίσετε την γεύση της σάλτσας.
  • Ζυμώστε ψωμί αντικαθιστώντας το νερό της συνταγής με μπίρα. Η μπίρα θα δώσει υγρασία στο ψωμί και θα το κάνει πιο νόστιμο.
  • Για πιο αφράτα μπιφτέκια μουσκέψτε το ψωμί που θα προσθέσετε στον κιμά σε μπίρα.
  • Τολμήστε να χρησιμοποιήσετε μπίρα στην ζαχαροπλαστική. Η μαγιά της κάνει τις ζύμες πιο αέρινες και τραγανές.
  • Η μπίρα ταιριάζει με την σοκολάτα ή τις λεμονάτες γεύσεις. Αντικαταστείστε λοιπόν σε brownies ή κέικ λεμονιού ένα μέρος από τα υγρά υλικά της συνταγής (νερό, γάλα, γιαούρτι) με μπίρα.

Μαρινάδες με μπίρα

Για κρέας κατσαρόλας ή φούρνου:

  • 3 φλιτζάνια μπίρα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. της σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. του γλυκού θυμάρι
  • 1 κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα ή μπούκοβο
  • 1 κουτ. της σούπας πικάντικη μουστάρδα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Για κρέας στη σχάρα:

  • 3 φλιτζάνια μπίρα
  • ¼ του φλιτζανιού σόγια σος
  • 2 κουτ. της σούπας τριμμένο τζίντζερ
  • 4 κουτ. της σούπας μαύρη ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ¼ του φλιτζανιού χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. του γλυκού ρίγανη ή θυμάρι

Για θαλασσινά:

  • 2 φλιτζάνια μπίρα
  • ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. του γλυκού σόγια σος
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • ¼ κουτ. του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μία χούφτα φρέσκο θυμάρι
Το άρθρο είναι του ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΡΙΣΚΑ

Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 14616
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 02-09-2007 19:26
 
Πολύ καλά εκανες Λία που μας αναφέρης αυτες τις συμβουλές για τη μπίρα ειναι ενα υλικό αυτο μαζι με το κρασι που το χρησιμοποιούμε συχνα στη μαγειρική μας ,βέβαια ποτε δεν τοχω τολμήση στη ζαχαροπλαστική.ΣΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
 
litsa5

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 30/05/08 )