Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Πίτες και Ψωμιά arrow Κρεατόπιτα Νο.01 (Κεφαλλονίτικη)
Κρεατόπιτα Νο.01 (Κεφαλλονίτικη) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 24
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Κυριακή, 16/09/07
p1010445_400
Η κρεατόπιτα αυτή είναι αυθεντική συνταγή κεφαλλονίτικης κρεατόπιτας με τη μόνη διαφορά ότι στην κεφαλλονια χρησιμοποιούν 3 είδη κρέατος μοσχάρι, τραγιο και χοιρινό. Εγώ για πιο ελαφριά την έκανα με μοσχάρι και χοιρινό
Υλικά

Για τη γέμιση:

  • ½ κιλό μοσχάρι ελιά κομμένο σε μικρές μπουκιές
  • ½ κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μικρές μπουκιές
  • Ι κονσέρβα ντοματακια
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 ξυλάκι κανέλλας
  • ½ ποτήρι κρασί λευκό ξηρό
  • 1 φλιτζανάκι ρύζι Καρολίνα
  • 1 και μισό κτγ μαντζουράνα(σαψυχο)
  • Λάδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το φύλλο:

  • 1 φλιτζάνι καλαμποκελαιο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • Μισό κτγ αλάτι
  • 1 κτγ πελτέ
  • ½ κιλό- ¾ του κιλού αλεύρι

Εκτέλεση

Εκτέλεση γέμισης:

  • Σοτάρουμε το κρέας με το κρεμμύδι μας
  • Σβήνουμε με το κρασί
  • Προσθέτουμε τα ντοματακια την κανέλλα το αλατοπίπερο και τη μαντζουράνα .
  • Βάζουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε το κρέας μας να μαγειρευτεί για 40 λεπτά στη χύτρα.
  • Ανοίγουμε την χύτρα και αφαιρουμε το ξυλακι κανελλας .Αφού κρυωσει και πριν βάλουμε το κρέας στο ταψί προσθέτουμε το ρύζι.
  • Προσοχη:το κρέας μας πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι.

Εκτέλεση ζύμης και άνοιγμα φύλλου:

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και βάζουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας αλλά να είναι αφρατη.
  • Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  • Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση σε 2 μπαλάκια
  • Το καθένα από τα δυο μπαλάκια το χωρίζουμε σε επιμέρους τρία μπαλάκια.
  • παίρνουμε τα τρία πρώτα τα πατάμε με το χέρι μας να γίνουν πλατιά και βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο πασπαλίζοντας κορν φλαουρ ανάμεσα τους
  • τα ζουπάμε όλα μαζί και ανοίγουμε το κάτω φύλλο μας σε μέγεθος μεγαλύτερο του ταψιού μας.
  • Την ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθούμε και για το πάνω φύλλο.

Εκτέλεση κρεατόπιτας:

  • Λαδώνουμε το ταψί μας
  • Στρώνουμε το κάτω φύλλο
  • Κρατάμε από το κρέας μας ένα φλιτζάνι σάλτσα και προσθέτουμε το ρύζι
  • Ρίχνουμε το κρέας στο ταψί μαζί με την υπόλοιπη σάλτσα.
  • Στρώνουμε το πάνω φύλλο
  • Διπλώνουμε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα.
  • Αλείφουμε το φύλλο με λίγο λάδι.
  • ρίχνουμε από πάνω το μισό ζουμί του κρέατος από το φλιτζάνι που έχουμε κρατήσει.
  • ΔΕΝ χαράζουμε την πίτα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο για μια ώρα με μια ώρα και ένα τέταρτο περίπου στους 180ο C.
  • Στο μισό χρόνο ακριβώς ανοίγουμε το φούρνο και περιβρέχουμε την πίτα μας με το υπόλοιπο ζουμί.
  • Σβήνουμε το φούρνο όταν το πάνω φύλλο έχει ξεροψηθεί.
  • Το κάτω φύλλο όταν την κόψουμε φυσιολογικά θα είναι πιο μαλακό.
  • Κόβουμε και σερβίρουμε

Καλή επιτυχία!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (19) | Εμφανίσεις: 28201
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (7)
1. 17-09-2007 09:54
 
Πολύ καλή η συνταγή Μαργαρίτα αλλά τον έχει τον μπελά της έ ? :upset
 
sgr
2. 17-09-2007 10:22
 
μεγαλο μπελα θες να πεις..... 
ναι ειναι μπελαλιδικη αλλα πολυ νοστιμη εν τελει για εξαιρετικες περιπτωσεις βεβαια.
 
margarita79
3. 17-09-2007 10:32
 
Αχ ωραία! Θα την επιχειρήσω το ΣΚ γιατί θέλει το χρόνο της... 
Ευχαριστούμε Μαργαρίτα :grin :grin
 
lydia
4. 17-09-2007 10:46
 
να σαι καλα λυδια απλα να πω οτι η δοση που σας δινω ειναι για μετριο ταψακι εγω εχθες για το μεγαλο ταψι του φουρνου μου εκανα τη δοση x 4 δηλαδη εβαλα 4 κιλα κρεας!!!! 
αλλα πολυ μεγαλο ταψι ετσι?καλη επιτυχια
 
margarita79
5. 04-12-2008 09:19
 
ola kala ektos apo to kreas to kreas prepi na einai moynoyxi h vergadi
 
GEORGE
6. 04-12-2008 11:21
 
george προφανως ειμαστε συμπατριωτες? 
εγω ξερω οτι τα κρεατα πρεπει να ειναι 3 ηδη μοσχάρι, τραγιο και χοιρινό. 
βεβαια η αληθεια ειναι οτι εχω φαει κρεατοπιτα κεφαλλονιτικη σε πολλααα σπιτια και μαγαζια και ποτε δεν ειναι ιδια... :grin κατελληξα οτι το καθε σπιτι την φτιαχνει συμφωνα με την οικογενειακη του συνταγη.δοκιμασε την παντως οπως την δινω ειναι μουρλια.
 
margarita79
7. 28-11-2011 09:23
 
we love kafalonia 
αγαπαμε και την κεφαλονιτικη κουζινα. 
Υπερθέαμα η πιτα σου 
μπράβο
 
susudi

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 20/02/11 )