Yλικά - 1 kg κιμά μοσχάρι & χοιρινό
- 1 λάχανο σε μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου
- 1 κολοκύθι (σε περίπτωση που περισσέψει γέμιση)
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
- 2 γεμάτες κ.σ. δυόσμο
- 2 φλ. καφέ ελαιόλαδο
- χυμό από 3 λεμόνια
- 3 ποτήρια νερό
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση Πλένουμε το λάχανο και καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεματάμε το λάχανο στο οποίο έχουμε χαράξει με Χ το σκληρό κάτω μέρος του. Περιμένουμε λίγο και αρχίζουμε να βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι, μέχρι να τελειώσει όλο το λάχανο.
Σε ένα βαθύ μπωλ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το χυμό του ενός λεμονιού, 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε καλά. Ρίχνουμε και λίγο νερό για να γίνει πιο αφράτη η ζύμη μας. Παίρνουμε ένα κομμάτι από το λάχανο σε διάσταση 10εκ. Χ 13 εκ. περίπου, βάζουμε 1 κ.σ. γέμιση και τυλίγουμε κλείνοντας τα πλαϊνά. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα (όπου κάτω έχουμε στρώσει 1 φύλλο λάχανο) κυκλικά, και ρίχνουμε από πάνω 3 ποτήρια νερό, 1 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο και το χυμό από 2 λεμόνια. Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο και το καπάκι και ψήνουμε σε μεσαία θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα, ανάλογα πόσο σκληρό είναι το λάχανο.
Προσέχουμε να υπάρχει αρκετό νερό για να μπορέσουν να ψηθούν. Σε περίπτωση που περισσέψει γέμιση, αδειάζουμε ένα κολοκύθι και το γεμίζουμε και αυτό. Προσθήκη ως Αγαπημένο (15) | Εμφανίσεις: 17142 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |