Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Κιμάδες arrow Λαχανοντολμάδες και κολοκύθια γεμιστά
Λαχανοντολμάδες και κολοκύθια γεμιστά Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
Έχει υποβληθεί από sgr   
Τρίτη, 18/09/07
laxanontolmades_400
Yλικά
  • 1 kg κιμά μοσχάρι & χοιρινό
  • 1 λάχανο σε μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου
  • 1 κολοκύθι (σε περίπτωση που περισσέψει γέμιση)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 2 γεμάτες κ.σ. δυόσμο
  • 2 φλ. καφέ ελαιόλαδο
  • χυμό από 3 λεμόνια
  • 3 ποτήρια νερό
  • αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση

Πλένουμε το λάχανο και καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα.

kimas_400Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεματάμε το λάχανο στο οποίο έχουμε χαράξει με Χ το σκληρό κάτω μέρος του. Περιμένουμε λίγο και αρχίζουμε να βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι, μέχρι να τελειώσει όλο το λάχανο.

Σε ένα βαθύ μπωλ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το χυμό του ενός λεμονιού, 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε καλά. Ρίχνουμε και λίγο νερό για να γίνει πιο αφράτη η ζύμη μας.

Παίρνουμε ένα κομμάτι από το λάχανο σε διάσταση 10εκ. Χ 13 εκ. περίπου, βάζουμε 1 κ.σ. γέμιση και τυλίγουμε κλείνοντας τα πλαϊνά.

laxano_400Τα βάζουμε στην κατσαρόλα (όπου κάτω έχουμε στρώσει 1 φύλλο λάχανο) κυκλικά, και ρίχνουμε από πάνω 3 ποτήρια νερό, 1 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο και το χυμό από 2 λεμόνια.

Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο και το καπάκι και ψήνουμε σε μεσαία θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα, ανάλογα πόσο σκληρό είναι το λάχανο.

Προσέχουμε να υπάρχει αρκετό νερό για να μπορέσουν να ψηθούν.

Σε περίπτωση που περισσέψει γέμιση, αδειάζουμε ένα κολοκύθι και το γεμίζουμε και αυτό.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (15) | Εμφανίσεις: 17142
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (8)
1. 18-09-2007 11:42
 
Μπράβο Λίζα!!! Τέλειο φαγητό αλλά λίγο μπελαλίδικο. Την επομενη φορα που θα τους φτιάξεις μην ξεχάσεις τη φιλενάδα σου.... :zzz
 
vago
2. 18-09-2007 12:10
 
Kαλά ήταν να μην πάρεις φωτο...φόρα. :grin :grin
 
Lia_P
3. 18-09-2007 12:22
 
χαχα κορίτσια
 
sgr
4. 18-09-2007 13:13
 
Λιζάκι λαχταριστοί οι λαχανοντολμάδες σου. Τους φτιάχνω με τον ίδιο τρόπο μόνο που αντι δυοσμο βαζω μαιντανό και τους κάνω με αυγολέμονο αντι σκετο λεμονάκι.
 
RENA
5. 19-09-2007 11:37
 
Ωραίο φαγητό!!! 
Το κάνει η μαμά μου συχνά, είτε με λεμονάκι σκέτους ή με αυγολέμονο. Εγώ δεν τα καταφέρνω στο τύλιγμα. Μου παίρνει πολύ ώρα. 
Γειά στα χέρια σου κορίτσι μου.
 
EYH2
6. 13-04-2010 15:51
 
Επειδή κάνω συχνά λαχανοντολμάδες, αντί για δυόσμο (δεν το είχα σκεφτεί καλό ακούγεται), βάζω άνηθο και επιπλέον βάζω και φρέσκα κρεμμυδάκια. Επίσης φοβερή ιδέα για τα κολοκυθάκια με τη γέμιση που τυχόν περισσέψει. Ασε που σχεδόν πάντα περισσεύει και τη βάζω στην κατάψυξη για την επόμενη φορά, αλλά έτσι κάνει δύο φαγητά χωρίς επιπλέον κόπο!!
 
fatsouli
7. 25-04-2010 18:09
 
Ωραιο φαγητο.Ειναι το παραδισιακο φαγητο της Ελασσονας.το κανουμε καθε χριστουγεννα.Εγω βαζω και πρασο ψιλοκομμενο ,ειναι το αγαπημενο φαγητο μου.
 
lorita
8. 10-12-2010 11:05
 
Αυγολέμονο δεν κάνεις; :?
 
linmak88

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 16/04/14 )