Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Κρητικό Γαμοπίλαφο Νο.01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 20
Έχει υποβληθεί από EYH2   
Τετάρτη, 19/09/07
ΥΛΙΚΑ:
  • 1 ½ κιλό κρέας (αρνί ή ζυγούρι)
  • Ρύζι άσπρο
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Χυμός λεμονιού
  • 2-3 κουταλιές στακοβούτυρο ή φυτίνη
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ:
  • Πλένουμε το κρέας και το βράζουμε (στην αρχή του βρασμού το ξαφρίζουμε) μέχρι να ψηθεί καλά. Δηλ. να λιώνει στο στόμα.
  • Σουρώνουμε το ζουμί και κρατάμε χωριστά το κρέας σε μία πιατέλα.
  • Ελάτε τώρα να φτιάξουμε το πιλάφι.
  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ζουμί (η αναλογία είναι 3 φλυτζάνες ζουμί – 1 φλυτζάνα ρύζι, οπότε κανονίζουμε εμείς την ποσότητα. Εγώ βάζω 6 ζουμί με 2 ρύζι), ρίχνουμε αλάτι και το χυμό από 1 λεμόνι. Το αφήνουμε να βράσει, σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε μία πετσέτα πάνω και σκεπάζουμε με το σκέπασμα για να αφήσουμε το πιλάφι να φουσκώσει «να μαρουβίσει» Αυτό κρατάει κανένα 10λεπτο.
  • Σ΄ένα κατσαρολάκι αφήνουμε το στακοβούτυρο να κάψει και περιχύνουμε μ’ αυτό το πιλάφι.
  • Σερβίρουμε αμέσως μαζί με το κρέας και........
Καλή Ορεξη!
Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 27327
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 19-09-2007 15:04
 
λοιπν το εφαγα μια φορα στην κρητη και τρελαθηκα. 
και να φανταστειτε οτι δεν το τρωω το αρνι ηταν υπεροχο. 
ευχαριστουμε για την ωραια συνταγη ευη
 
margarita79
2. 19-09-2007 16:08
 
Εύη έχω φάει γαμοπίλαφο Ηρακλειώτικο και Ρεθυμιώτικο. Το πρώτο είναι σαν πιλάφι ενώ το δεύτερο είναι πιο ρευστό και σερβίρετε καυτό. Αυτό που μας περιγράφεις ποιο από τα δύο είναι?? φιλιά
 
zoi
3. 20-09-2007 07:52
 
Το φαγητό που έχω λιμπιστεί πολύ και δυστυχώς δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. 
Πρέπει να πάω στην Κρήτη οπωσδήποτε.
 
al1975
4. 20-09-2007 08:45
 
Zoi και τα δύο είναι τα ίδια. Απλώς το πρώτο το έφαγες και είχε πήξει ενώ το δεύτερο είχε μόλις βγεί από τη φωτιά. Ετσι μ' αρέσει και μένα. Λίγο ζουμάτο να μην έχει προλάβει να φουσκώσει πολύ το ρύζι και να έχει πήξει.
 
EYH2
5. 20-09-2007 10:43
 
Πω πω αυτό το ζουμάτο είναι κόλαση!!! θα προσπαθήσω να το φτιάξω
 
zoi
6. 24-09-2007 07:56
 
ΕΥΗ νασαι καλα γιατι μολις γυρισα απο Κρητη και για καλημερα διαβασα τη συνταγη σου την οποια την εχω φτιαξη αλλα και προσφατα την εφαγα στν νοτια κρητη !!ειναι πραγματι μια ΚΟΛΑΣΗ!!! 
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΖΟΥΜΕΡΟ
 
LITSA5
7. 04-03-2008 00:03
 
:p 
μονο που μου το περιγράφεις ακούγεται φοβερό!θα το δοκιμάσω!δυστυχώς δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω στην κρήτη! 
καλή μου επιτυχία λοιπόν!αλήθεια άλλες παραδοσιακές συνταγές?για το ζουμερό keik ξέρει κανεις?
 
phgoula
8. 28-02-2008 15:44
 
Βεβαίως και εγώ το φτιάχνω με την αναλογία που δίνεις αλλά χρησιμοποιώ φυτίνη ή φρέσκο βούτυρο (1 κ.σ. ανά κούπα ρύζι). Επίσης μπορείτε να το φτιάξετε ακριβώς με την ίδια τεχνική χρησιμοποιώντας κοτόπουλο εκτατικής εκτροφής ΠΙΝΔΟΣ που είναι αρκετά λιπαρό και το ζουμί του είναι πιο πηκτό από τα συνηθισμένα.
 
ATA
9. 14-04-2010 20:00
 
me kotopoulo den einai to idio...kai aparetita staka...
 
egoiste

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 13/10/14 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός