Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Πιροσκάκια Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 74
Έχει υποβληθεί από Mary   
Πέμπτη, 27/09/07
Ευρετήριο άρθρου
Πιροσκάκια
Σελίδα 2
Σελίδα 3
Σελίδα 4
100_0304_400

Συνταγούλα που την κάνω κατά καιρούς γιατί αρέσει πολύ στα παιδιά. Είναι και ιδανικό για το σχολείο τους. Τα βάζω στην κατάψυξη και όποτε βαρεθούν το τοστ που τους δίνω στο σχολείο βγάζω από 2-3 για τον καθένα από βραδύς στο ψυγείο για να μισοξεπαγώσουν και το πρωί τα τηγανίζω. Τα παιδιά θα το λατρέψουν.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ. νωπή
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • Ζεστό νερό (περίπου 1-1 1/2 ποτήρι του νερού)
  • 3-4 σακουλάκια λουκάνικα μπουκίτσες
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ρίχνετε σε μια λεκανίτσα 1/2 ποτήρι ζεστό νερό (προσοχή όχι καυτό), τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα διαλύετε. Προσθέτετε το λάδι και ανακατεύετε. Ρίχνετε το αλεύρι όλο μαζί και αρχίζετε να ζυμώνετε ρίχνοντας λίγο λίγο ζεστό νερό μέχρι να πάρετε μια ζύμη ελαστική (όπως περίπου είναι του ψωμιού).
100_0292_400
Την αφήνετε 1/4 να ξεκουραστεί. Παίρνετε μικρά μπαλάκια ζύμης τα ανοίγετε στην παλάμη σας και βάζετε στη μέση 1 λουκανικάκι. Το κλείνετε πολύ καλά. Φροντίζετε να αφήσετε και 1 μπαλάκι ζύμης σκέτο (χωρίς λουκανικάκι).
100_0295_400
Αραδιάζετε τα πιροσκάκια σε μια λαμαρίνα και τα αφήνετε 1/2 ώρα περίπου να φουσκώσουν. Βάζετε σε μια φριτέζα (αν δεν έχετε φριτέζα καλή είναι και η κατσαρολίτσα του γάλακτος) και βάζετε αρκετό λάδι να κάψει. Ρίχνετε το μπαλάκι της ζύμης που κρατήσατε και το αφήνετε να πάρει το πολύ κάψιμο. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στο μισό, πετάτε το καμμένο ζυμάρι και αρχίζετε να τηγανίζετε τα πιροσκάκια μέχρι να ροδίσουν απ όλες τις μεριές.
100_0298_400_01


Παραλλαγή με πατάτα

Υλικά

  • 2 πατάτες μέτριες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1/2 φλυτζάνι τυρί τριμμένο (εγώ έριξα ρεγκάτο)
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. δυόσμο ξερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
100_0299_400
Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες τις ρίχνουμε σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με το πηρούνι (όχι πουρέ). Μαραίνουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο και το ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το αυγό, το τυρί, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα ζυμαράκια. Ακολουθούμε τις οδηγίες ψησίματος από την βασική συνταγή.

Καλή επιτυχία!!

100_0300_400

Προσθήκη ως Αγαπημένο (152) | Εμφανίσεις: 147911
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (46)
16. 13-05-2008 11:29
 
donna πήρα το θάρρος να σου απαντήσω πριν την Μαίρη εγώ γιατί τα δοκίμασα στον φούρνο ,ήθελα να τα τα κάνω πιο ελαφριά όπως λές και εσύ αλλά όντως χάνει στην γεύση μοιάζει πιο πολύ ψωμάκιμε γέμιση. :)
 
xrysa
17. 13-05-2008 18:49
 
Xrysa μου έκανες πολύ καλά και απάντησες στην Donna γιατί εγώ δεν τα έχω δοκιμάσει στο φούρνο. Δεν νομίζω όμως ότι γίνονται ιδιαίτερα βαριά αν τα τηγανίσεις σε ηλιέλαιο. Δεν είναι η ζύμη απορροφητική. Και στην τελική πόσα θα φάμε πια? :x :grin
 
Mary
18. 04-10-2008 19:51
 
Μαιρη, απιθανα τα τσακισαμε. Σε πληροφορώ οτι μπορουμε να φαμε μπολικα (απαντωντας στην προηγούμενη ερωτησή σου). Η μαμα μας τα εφτιαξε σε αραβοσιτελαιο.  
Δεν ξερω αν αυτο σε κανει περηφανη αλλα ειναι η πρωτη συνταγή που σχολιάζω στο μικρο "χωριό" μας.
 
THANOS
19. 07-10-2008 10:59
 
Αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανη. Θέλω να ευχαριστήσω τη μαμά μου, τον μπαμπά μου, τον σύζυγό μου, τον ατζέντη μου, τον θείο μου, τη θεία μου και όλους αυτούς που πίστεψαν σε μένα. :grin :grin :grin
 
Mary
20. 07-10-2008 15:53
 
Βρε Μαιρούλα που τις βρίσκεις αυτές τι ατάκες !!!!! γέλασα πάρα πολύ !!! :zzz :zzz :zzz :zzz
 
mb04
21. 07-10-2008 16:12
 
Θα ήθελα να προσθέσω σε αυτο το σημείο πως η Μαίρη παρά την τεράστια επιτυχία και την παγκόσμια αναγνωριση που έχει παραμένει ένας απλός άνθρωπας, το κοριτσι της διπλανης πόρτας που στον ελευθερο χρόνο του τηγανίζει πιροσκι.
 
al1975
22. 07-10-2008 16:21
 
Όπως είδες Μαριώ δεν είμαι η μοναδική ταλαντούχα.  
Το από πάνω «τάλαντο» μπορώ να πω ότι το «έχει» περισσότερο από μένα!! :grin :grin :grin
 
Mary
23. 07-10-2008 21:46
 
βρε αθεόφοβες δεν σας προλαβαίνω !!! 
μιλαμε για πολυ γέλιο :zzz :zzz :zzz
 
mb04
24. 12-10-2008 19:07
 
Μόλις τα έφτιαξα. 
Να πω ότι στο ένα κιλό αλεύρι, μου πήρε περίπου 2 ποτήρια νερό και νομίζω για τα δικά μου γούστα ήθελε λίγο παραπάνω αλάτι. Επίσης να πω για τις άσχετες σαν κι εμένα ότι πρέπει το ζυμάρι ίσα να καλύπτει το λουκάνικο γιατί στο τηγάνισμα φουσκώνουν κι άλλο τα άτιμα και άρχισα και αφαιρούσα ζύμη από αυτά που ήταν στην αναμονή. 
Μου περίσεψε δε, η μισή τουλάχιστον ζύμη (είχα 24 μικρά λουκανικάκια), την οποία έβαλα σε διάφανη ζελατίνα και μετά μισή ώρα είχε βγει η ζύμη απ' όπου βρήκε. Τη βρήκα διπλάσια και ξεχυμένη από παντού. Τη μάζεψα όπως μπορούσα, έβαλα κι άλλη ζελατίνα και επειδή ήταν κακό παιδί, την έβαλα τιμωρία στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Να κι εγώ. 
Πάντως Μαίρη μου βγήκαν πεντανόστιμα. 
Νόοοοοοοοστιμα .... :upset τέεεελεια !!!! 
Άντε δημιούργησα πάλι 8)
 
sgr
25. 13-10-2008 11:16
 
Έχεις δίκιο Sgr. Αυτό ήταν δική μου αμέλεια. Έπρεπε να σας αναφέρω ότι αυτή η δόση είναι για περίπου 50-60 πιροσκάκια. Με τα 24 που είχες εσύ έπρεπε να κάνεις το μισό ζυμάρι. Δεν πειράζει όμως!!! Κράτησες κάβα για άλλη δόση!!
 
Mary
26. 15-10-2008 15:40
 
Άραγε αυτή τη ζύμη σε τί άλλο θα μπορούσα να τη χρησιμοποιήσω ?
 
sgr
27. 15-10-2008 21:19
 
Φαντάζομαι ότι μπορεί να γίνει και πίτσα. Γιατί όχι!!! Ή να την γεμίσεις με διάφορα τυριά και να την ψήσεις. Θα γίνει σαν γεμιστό ψωμί.
 
Mary
28. 15-10-2008 21:42
 
Sugaritsa, αν προσθέσεις γάλα εβαπορέ φτιάχνεις ωραιότατα πεϊνιρλί. Δες εδώ  
 
https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2115&Itemid=49 
 
Ποσότητα δε σου δίνω γιατί δεν ξέρω ακριβώς πόση ζύμη σου χει περισσέψει. Αν είναι στο μισό όπως λέει η Μαιρη βάλε μισή κούπα. Αν δεις ότι στερείται σε αλεύρι και κολλάει στα χέρια πολύ πρόσθεσε λίγο αλεύρι.  
 
Επίσης ωραιότατα ντονατς συνταγή εδώ  
 
https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1567&Itemid=49 
 
προσθέτεις ότι λείπει από τα υλικά και αναπροσαρμόζεις ποσότητες.
 
rena
29. 15-10-2008 21:44
 
Sorry, δεν έβαλα link απευθείας για τις συνταγές. :sigh
 
rena
30. 15-10-2008 22:27
 
Σε ποια φάση Mary μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη;Πριν να φουσκώσουν ή μετά; Ευχαριστώ
 
KapaV


Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 17/02/11 )