Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Πιροσκάκια Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 74
Έχει υποβληθεί από Mary   
Πέμπτη, 27/09/07
Ευρετήριο άρθρου
Πιροσκάκια
Σελίδα 2
Σελίδα 3
Σελίδα 4
100_0304_400

Συνταγούλα που την κάνω κατά καιρούς γιατί αρέσει πολύ στα παιδιά. Είναι και ιδανικό για το σχολείο τους. Τα βάζω στην κατάψυξη και όποτε βαρεθούν το τοστ που τους δίνω στο σχολείο βγάζω από 2-3 για τον καθένα από βραδύς στο ψυγείο για να μισοξεπαγώσουν και το πρωί τα τηγανίζω. Τα παιδιά θα το λατρέψουν.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ. νωπή
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • Ζεστό νερό (περίπου 1-1 1/2 ποτήρι του νερού)
  • 3-4 σακουλάκια λουκάνικα μπουκίτσες
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ρίχνετε σε μια λεκανίτσα 1/2 ποτήρι ζεστό νερό (προσοχή όχι καυτό), τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα διαλύετε. Προσθέτετε το λάδι και ανακατεύετε. Ρίχνετε το αλεύρι όλο μαζί και αρχίζετε να ζυμώνετε ρίχνοντας λίγο λίγο ζεστό νερό μέχρι να πάρετε μια ζύμη ελαστική (όπως περίπου είναι του ψωμιού).
100_0292_400
Την αφήνετε 1/4 να ξεκουραστεί. Παίρνετε μικρά μπαλάκια ζύμης τα ανοίγετε στην παλάμη σας και βάζετε στη μέση 1 λουκανικάκι. Το κλείνετε πολύ καλά. Φροντίζετε να αφήσετε και 1 μπαλάκι ζύμης σκέτο (χωρίς λουκανικάκι).
100_0295_400
Αραδιάζετε τα πιροσκάκια σε μια λαμαρίνα και τα αφήνετε 1/2 ώρα περίπου να φουσκώσουν. Βάζετε σε μια φριτέζα (αν δεν έχετε φριτέζα καλή είναι και η κατσαρολίτσα του γάλακτος) και βάζετε αρκετό λάδι να κάψει. Ρίχνετε το μπαλάκι της ζύμης που κρατήσατε και το αφήνετε να πάρει το πολύ κάψιμο. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στο μισό, πετάτε το καμμένο ζυμάρι και αρχίζετε να τηγανίζετε τα πιροσκάκια μέχρι να ροδίσουν απ όλες τις μεριές.
100_0298_400_01


Παραλλαγή με πατάτα

Υλικά

  • 2 πατάτες μέτριες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1/2 φλυτζάνι τυρί τριμμένο (εγώ έριξα ρεγκάτο)
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. δυόσμο ξερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
100_0299_400
Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες τις ρίχνουμε σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με το πηρούνι (όχι πουρέ). Μαραίνουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο και το ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το αυγό, το τυρί, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα ζυμαράκια. Ακολουθούμε τις οδηγίες ψησίματος από την βασική συνταγή.

Καλή επιτυχία!!

100_0300_400

Προσθήκη ως Αγαπημένο (152) | Εμφανίσεις: 147837
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (46)
31. 16-10-2008 09:43
 
Μπορεί να γίνει και με τους δύο τρόπους (φουσκωμένα ή μη). Επειδή εγώ συνήθως τα τηγανίζω το χάραμα για να τα πάρουν φρέσκα για το σχολείο τα παιδιά τα αφήνω και φουσκώνουν πρώτα και μετά τα καταψύχω. Τα βγάζω από την κατάψυξη το βράδυ και τα αφήνω στην συντήρηση του ψυγείου. Το πρωί είναι έτοιμα για τηγάνι. Αν δε τα αφήσω να φουσκώσουν και τα καταψύξω κατευθείαν θα πρέπει όταν βγουν από την κατάψυξη να ξεπαγώσουν να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, να φουσκώσουν και μετά να τηγανιστούν. Σαφώς θα σου πάρει πολύ περισσότερη ώρα. Εσύ λοιπόν αποφασίζεις τον τρόπο! :zzz :zzz :zzz
 
Mary
32. 16-10-2008 12:51
 
Ρένα σε ευχαριστώ. 
Κι εγώ έτσι τα έβαλα στην κατάψυξη Μαίρη. 
Έφτιαξα 5-6 να φάει ο μικρός (3 έφαγε...) και τα υπόλοιπα τα πάγωσα σε ένα δίσκο, και μετά όλα μαζί τα έβαλα σε μια σακουλίτσα στην κατάψυξη. 
Την υπόλοιπη ζύμη την έβαλα κι αυτή κατάψυξη αφού φούσκωσε, για μελλοντική χρήση.
 
sgr
33. 17-02-2009 11:16
 
Δοκίμασα και αυτά με την πατάτα που δεν είχα φτιάξει εγώ.  
Ένα θα πω : Κ Ο Λ Α Σ Η
 
sgr
34. 21-09-2009 04:56
 
Μαιρούλα δεν ξέρω αν έχει ρωτήσει κάποιος άλλος (είναι και πολλά τα σχόλια!!!!) αλλά στην φωτό σου βλέπω αυγό στην ζύμη ενώ στα υλικά δεν την αναφέρεις  
Το αυγό χρειάζεται? ? ? 
Υ.Γ. Τα έχω ήδη φτιάξει και ήταν άπαιχτα και χωρίς αυγό απλά ρωτάω κάτι θα ξέρεις εσύ :x
 
mariazouganeli
35. 21-09-2009 05:02
 
Αστο το βρήκα, το αυγό ήταν για την γέμιση πατάτας  
Εμ βέβαια έχω ζαλιστεί απο τις γεύσεις η γυναίκα :upset
 
mariazouganeli
36. 21-09-2009 12:27
 
Το καταλάβαμε Μαριώ ότι έχεις ζαλιστεί! :upset :grin :grin :grin
 
Mary
37. 23-12-2009 21:17
 
kouklitsa moy teleia ta piroskakia soy molis twra ta teleiosa........pws tha mporoysa na anebasw syntages?graftika twra k then xerw..
 
xristina1988
38. 22-01-2010 09:39
 
Καταπληκτικα..τα τσακίσαμε οικογενειακώς!  
Μια ερώτηση όμως...τα άφησα στη λαμαρίνα να φουσκώσουν αλλά χρειαζόταν προφανώς περισσότερος χρόνος απο μισή ώρα και τα έβαλα σε φούρνο σβησμένο που είχα ζεστάνει για λίγο στους 50 βαθμούς. Φούσκωσαν μια χαρά όμως έτσι όπως τα έπιανα ένα -ένα να τα βάλω να τηγανιστούν μου ξεφούσκωναν στο χέρι και χάναν το σχήμα τους στο δευτερόλεπτο! Είναι φυσιολογικό αυτό? Ή μήπως δεν έπρεπε να τα αφήσω να φουσκώσουν τόσο πολύ?
 
Magica
39. 22-01-2010 12:52
 
Χαίρομαι που σας άρεσαν Magica, αλλά νομίζω ότι σου παραφουσκώσανε. Κατ’ εμέ, δεν έπρεπε να τα βάλεις στο φούρνο. Αν έβλεπες ότι το μισάωρο δεν είναι αρκετό (ίσως και λόγω χαμηλών θερμοκρασιών του καιρού) ας τα άφηνες κανένα τεταρτάκι ακόμα. Είναι υπέρ αρκετό. Μάλλον γι’ αυτό σου «καθόντουσαν» όταν πήγαινες να τα πιάσεις! :)
 
Mary
40. 22-01-2010 19:34
 
Οκ λοιπον, την επόμενη φορά θα περιμένω να φουσκώσουν μόνα τους κι όσα δεν θέλω να τηγανίσω τα βάζω αφού έχουν φουσκώσει στη κατάψυξη απ ότι κατάλαβα.Ευχαριστώ :)
 
Magica
41. 22-01-2010 19:34
 
Οκ λοιπον, την επόμενη φορά θα περιμένω να φουσκώσουν μόνα τους κι όσα δεν θέλω να τηγανίσω τα βάζω αφού έχουν φουσκώσει στη κατάψυξη απ ότι κατάλαβα.Ευχαριστώ :)
 
Magica
42. 26-04-2010 21:12
 
αν τα ψησω αντι να τα τηγανισω πειραζει?θα ειναι το ιδιο ωραια?????
 
whitechocolate
43. 27-04-2010 08:10
 
Όχι δεν θα γίνουν καλά αν τα ψήσεις. Το έχουν δοκιμάσει άλλα κορίτσια και απ’ ότι είπαν, έγιναν σαν ψωμάκια με λουκάνικο. Δεν έχουν καμμία σχέση με αυτά που βλέπεις στις φωτό. :)
 
Mary
44. 21-09-2010 22:51
 
κανω ακριβως την ιδια συνταγη μονο που αντι νερο βαζω γαλα κι ενα αυγο στη ζυμη και την αφηνω να διπλασιασει τον ογκο της
 
ahina
45. 26-05-2011 18:26
 
Εξαιρετικά. Συγχαρητήρια. :)
 
KATERINA71


Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 17/02/11 )