Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Ριζότο με γαρίδες Νο.01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 11
Έχει υποβληθεί από al1975   
Τρίτη, 23/10/07
Υλικα για 4 άτομα:
  • 24 μέτριες γαρίδες
  • 2 φλυτζάνια ρύζι για ριζότο, εγώ είχα arborio
  • 2 μικρά κολοκυθάκια
  • μάραθο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • αλάτι, πιπέρι πράσινο
  • ούζο
  • ξύσμα απο ένα λεμόνι΄
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κρυμμυδάκια φρέσκα
  • λάδι

Προαιρετικά:

  • 1 κουταλάκι φρέσκο βούτυρο
  • μια χουφτα παρμεζάνα χοντροτριμμένη
Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τις γαρίδες αφαιρούμε το κέλυφος και το κεφάλι και τα φυλάμε.
Καθαρίζουμε τη ράχη τους απο το μαυρο εντεράκι.
Σε μια κατσαρόλα μετράμε περίπου 6-7 φλυτζάνια νερό και τα βάζουμε στην φωτιά.Ρίχνουμε μέσα το ένα κολοκυθάκι, το κρεμμύδι ολόκληρο, λίγους κόκκους πράσινο πιπέρι, τα κοτσάνια απο το μάραθο και τα κεφάλια και το κέλυφος απο τις γαρίδες δεμένα σφιχτά μέσα σε τουλπάνι.Τα αφήνουμε να βράσουν έτσι ώστε να έχουμε έναν αρωματικό ζωμό τον οποίο διατηρούμε καυτό.
Σωτάρουμε με λίγο λάδι τις γαρίδες ελαφρά και τις κρατάμε ζεστές.
Σε κατσαρόλα( προτιμήστε μια με βαρύ πάτο, εγώ δεν έχω τέτοια και παιδεύομαι) ρίχνουμε λάδι και σωτάρουμε ελαφρά το φρέσκο κρεμμυδάκι και το κολοκυθάκι κομμένο σε κύβους και ρίχνουμε και το ρύζι.
Το αφήνουμε 2 λεπτά στη φωτιά μέχρι να ασπρίσει ελαφρά.Σβήνουμε με ούζο και προσθέτουμε το σκόρδο.Εγώ το χοντροκόβω το σκόρδο μου αρέσει να το βρίσκω μέσα στο ριζότο.Το πόσο ούζο θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται απο εσας, εγώ βάζω αρκετό και προσθέτω και κατα τη διάρκεια.
Μόλις εξατμιστεί, βάζουμε 1-2 κουτάλες καυτό ζωμό απο τον οποίο έχουμε αφαιρέσει το τουλπάνι και τα λαχανικά και ανακατευουμε απαλά μέχρι απορροφηθεί.Μόλις απορροφηθεί ξαναρίχνουμε ζωμό και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία συνέχεια μέχρι να μαλακώσει το ρύζι μας.Το αποτέλεσμα που θέλουμε είναι ένα "ζουμερό" ρύζι το οποίο πρέπει να το βγάλετε όταν κρατάει λίγο διότι μέχρι να σερβιριστεί τραβάει συνέχεια υγρά και μαλακώνει.Μόλις ρίξουμε και τα τελευταία υγρά προσθέτουμε αλάτι , το ξύσμα απο λεμόνι( αφήνουμε λίγο στην άκρη για το σερβίρισμα) ψιλοκομμένο μάραθο , τις γαρίδες και λίγες σταγόνες λεμόνι.Μόλις απορροφηθεί το υγρό και έχουμε την επιθυμητή σύσταση του ρυζιού καταβάζουμε απο τη φωτιά και το αφήνουμε να ηρεμήσει για λίγο και σερβίρουμε βάζοντας λίγο ξύσμα λεμονιού απο πάνω και φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι.Αν θέλουμε στο τέλος ρίχνουμε παρμεζάνα και βούτυρο αλλά σε αυτό το ριζότο δεν νομίζω οτι πάει.

Είναι καταπληκτικό πιάτο με πολύ ωραία εμφάνιση, μακάρι να είχα φωτογραφίες να σας το έδειχνα.Το έφτιαξα την Κυριακή και άρεσε πολύ.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 27517
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 23-10-2007 21:43
 
Η προσθήκη ξύσματος κάτι (καλό) μου κάνει. 
Εδώ που τα λέμε έχω κάτι λίγες γαριδούλες στην κατάψυξη... μάλλον θα το επιχειρήσω μια από αυτές τις μέρες.
 
elie
2. 24-10-2007 08:27
 
Nαι Εlie, το ξύσμα, το ούζο και ο μάραθος κάνουν το ριζότο να μοσχοβολάει. 
Επίσης ξέχασα να γράψω οτι χρειαζόμαστε 4 φρέσκα κρεμμυδάκια για το σωτάρισμα και στο τέλος αν θέλετε προσθέτετε ένα κουταλάκι βούτυρο καλό και λίγη παρμεζάνα.Εγώ δεν το έκανα,το ήθελα σκέτο.
 
al1975
3. 24-10-2007 08:46
 
Μμμμ νόστιμο!!! Μπράβο Αγγελική και γύρευα μία συνταγή για ριζότο. Ο γιός μου τρελαίνεται και για τις γαρίδες. Θα το φτιάξω το ΣΚ.
 
EYH2
4. 24-10-2007 09:54
 
Ωραίο ριζότο Αγγελική ! ;)
 
sgr
5. 05-12-2008 11:59
 
αγγελικη σε ευχαριστω εκ των προτερων γιατι εψαχνα μια συνταγη για αυτους που νησρευουν και θα ερθουν στη γιορτη του αντρα μου.θα το φτιαξω και θα σου στειλω τισ εντυπωσεις :grin
 
georgina
6. 05-12-2008 16:52
 
Georgina καλή σου επιτυχία!
 
al1975

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 15/09/10 )