GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Αναζήτηση Συνταγής => Μήνυμα ξεκίνησε από: Eleni στις Φεβρουάριος 06, 2008, 22:25:38 μμ



Τίτλος: Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Αποστολή από: Eleni στις Φεβρουάριος 06, 2008, 22:25:38 μμ
Χαιρετώ όλες τις Λωξάντρες. Πρόσφατα έγινα και εγώ μέλος γιατί εδώ βρήκα καταπληκτικές συνταγές. Συγχαρητήρια σε όλες. Πρόσφατα εφτιαξα και τα τσατάλια... Περιττό να πώ ότι δεν επέζησαν πάνω από τρείς ημέρες.
Ζω στην Αγγλία και πολλά πράγματα μου έχουν λείψει από Ελλάδα αλλά στο μαγείρεμα τα κουτσοκαταφέρνω με τα υλικά που βρίσκω (Η ντομάτα εξακολουθεί να θυμίζει αγγούρι αλλά τι να κάνουμε). Αλλά αυτό που έχω πεθυμήσει πολύ είναι το κουλούρι. Μήπως έχει καμία από εσάς να μου δώσει καμία συνταγή;;;; Μέσα στο συνταγολόγιο δύστυχώς δε βρήκα.
Ευχαριστώ
Ελένη


Τίτλος: Απ: Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Αποστολή από: Lydia στις Φεβρουάριος 06, 2008, 22:41:39 μμ
Καλώς ήρθες Ελένη!

Πιο κάτω παραθέτω μια πολύ καλή συνταγή για τα κουλούρια Θεσσαλονίκης σε πλήρη αντιγραφή από ένα βιβλιάρακι της Βέφας Αλεξιάδου "ΟΙ 20 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙΑ" Το έχω δοκιμάσει (με 1/4 της δόσης φυσικά γιατί με αυτή την συνταγή κάνεις 40 κουλούρια... :D) για αυτό και το συστήνω! Καλή Επιτυχία!

Υλικά

15 γρ. μαγιά νωπή ή 1 1/2 κουταλάκι μαγιά ξερή

2 1/2 κούπες ζεστό νερό (40 βαθμών Κελσίου)

1 κιλό αλεύρι δυνατό

1/3 κούπας ζάχαρη

1/4 κούπας σπορέλαιο

2 κουταλάκια αλάτι

300 γρ. σουσάμι

Γίνονται 40 - 50 κουλούρια

Χρόνος προετοιμασίας: 24 ώρες

Χρόνος ψησίματος: 15'
 
Εκτέλεση
Διαλύστε τη μισή μαγιά σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, ρίξτε 2 - 3 κουταλιές αλεύρι να γίνει χυλός κι αφήστε τη να σταθεί σκεπασμένη σε ζεστό μέρος 24 ώρες. Διαλύστε την υπόλοιπη μαγιά, λίγο πριν ζυμώσετε, σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, ανακατέψτε μέσα 2 - 3 κουταλιές αλεύρι κι αφήστε τη να σταθεί 15', να φουσκώσει. Κοσκινίστε τα 3/4 του αλευριού, μαζί με το αλάτι σε μια λεκάνη ζυμώματος και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τις δύο μαγιές και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι λίγο - λίγο από τριγύρω και προσθέτοντας όσο ακόμη χρειαστεί, για να γίνει μια ζύμη μάλλον σφικτή και εύπλαστη. Σκεπάστε την κι αφήστε τη να σταθεί σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώστε την 5'. Πάρτε κομμάτια ζύμης στο μέγεθος μικρού μανταρινιού και πλάστε κορδόνια, στο πάχος του μικρού δάχτυλου. Βουτήξτε τα στα γρήγορα σ' ένα μπολ με νερό και τυλίξτε τα μέσα στο σουσάμι. Πατήστε τις δύο άκρες να κολλήσουν σε σχήμα Ο και αραδιάστε τα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί φούρνου, στρωμένο σε λαμαρίνα. Ψήστε τα κουλούρια στους 220 βαθμούς Κελσίου, 10' - 15', να ροδοκοκκινίσουν εξωτερικά και να μείνουν εσωτερικά μαλακά. Αφήστε τα να κρυώσουν. Σερβίρετέ τα την ίδια μέρα, κατά προτίμηση ζεστά. Όσα περισσέψουν, κλείστε τα σε πλαστική σακούλα και βάλτε τα στην κατάψυξη. Διατηρούνται φρέσκα αρκετούς μήνες.

 


Τίτλος: Απ: Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Αποστολή από: sgr στις Φεβρουάριος 06, 2008, 23:45:18 μμ
Γεια σου Ελένη καλως μας ήρθες.


Τίτλος: Απ: Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Αποστολή από: Ranja στις Φεβρουάριος 07, 2008, 09:03:04 πμ
Λυδία ευχαριστούμε πολύ. Ήθελα κι εγώ να ξέρω πώς γίνονται γιατί ο διαιτολόγος μου με συμβούλεψε να αποφεύγω των φούρνων, που είναι τίγκα στο βούτυρο! ...


Τίτλος: Απ: Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Αποστολή από: giota στις Φεβρουάριος 07, 2008, 09:16:40 πμ
να σαι καλα Lydia  ;)


Τίτλος: Απ: Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Αποστολή από: margarita79 στις Φεβρουάριος 07, 2008, 10:57:11 πμ
λοιπον η λυδια με προλαβε εχω και εγω τη συγκεκριμενη συνταγη απο το βιβλιο της βεφας και πραγματικα ειναι εξαιρετικη!!!
λυδια σου ειναι ευκολο να την ποσταρεις στο σαιτ να την εχουμε  ?
να τη δοκιμασεις ελενη οπωσδηποτε.
με την ευκαιρια καλως ηρθες στην παρεα μας...
οσο για τα τσαταλια(αλμυρα κουλουρακια) χαιρομαι παρα πολυ που σου αρεσαν ειναι παραδοσιακη πολιτικη συνταγη και την κανουμε σπιτι πολυ συχνα.
φιλια 


Τίτλος: Απ: Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Αποστολή από: giota στις Φεβρουάριος 07, 2008, 14:29:51 μμ
δικαιο εχει η Μαργαριτα θα ηταν καλα να ειναι μαζι με τις υπολοιπες συνταγες


Τίτλος: Απ: Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Αποστολή από: Lydia στις Φεβρουάριος 07, 2008, 15:00:56 μμ
Εντάξει... το έχω ήδη στείλει στον admin για να το ποστ-άρει.


Τίτλος: Απ: Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Αποστολή από: Eleni στις Φεβρουάριος 08, 2008, 01:15:50 πμ
Καλως σας βρηκα κοριτσια. Πολύ χαίρομαι που βρήκα και άλλους που τους αρέσουν τα μαγειρέματα όσο και σε μένα. Εδώ οι μαγειρικέσ τους ικανότητεσ περιορίζονται στα ετοιμα κατεψυγμένα φαγητα ως επί το πλείστον. Περίεργο γιατί έχουν απίστευτα πολλές εκπομπές μαγειρικής και οι σέφ τους είναι στάρ.  ::) Τέλος πάντων.
Λυδία ευχαριστώ για τη συνταγή. :) Ήδη επιασα τη μαγιά σήμερα οπότε αύριο έχει κουλούρια το μενού.
Απλά μια ερώτηση... οταν λές αντικολλητικό χαρτί εννοείς το λαδόχαρτο; Εδώ μόνο αυτό μπορώ να βρώ. Αν ομως η ζύμη είναι βρεγμένη δε 8α κολλησει στο χαρτί όταν θα ψήνεται? Ρωτάω γιατί πριν από καιρό είχα δοκιμάσει να κάνω ψωμί με μία συνταγή που βρήκα σε περιοδικό εδω και στο τέλος αναγκάστικα να κόψω το ψωμί γιατί δε μπορούσα να βγάλω το χαρτί.  :(
Όσον αφορά για τα τσατάλια Μαργαρίτα μου από εδώ και πέρα θα τα κάνω πολύ συχνά. Βαρέθηκα τα έτοιμα που πρώτον δεν είναι τόσο νόστιμα και δεύτερον τα συστατικά τους θυμίζουν μάθημα Χημείας.
Ευχαριστώ για όλα



Τίτλος: Απ: Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Αποστολή από: Lydia στις Φεβρουάριος 08, 2008, 12:53:40 μμ
Eleni γεια σου,

Τα ψήνω σε λαδόχαρτο Sanitas. Δεν μου έχουν κολλήσει ποτέ. Δοκίμασε να ψήσεις λίγα και εάν υπάρχει πρόβλημα τότε προτείνω αντικολλητικό ταψάκι.

Εύχομαι καλή επιτυχία ;) και αναμένω σχόλια για το αποτέλεσμα. :D


Τίτλος: Απ: Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Αποστολή από: Eleni στις Φεβρουάριος 08, 2008, 23:43:23 μμ
Απλά καταπληκτικά. :D Ήδη έχς φάει 2 και η δίαιτα για σήμερα πήγε περίπατο αλλά είναι τέλεια. Μύρισε το σπίτι. Ο άντρας μου ξετρελάθηκε. Να' σαι καλά Λυδία μου. Ευχαριστώ πολύ. :D


Τίτλος: Απ: Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Αποστολή από: sgr στις Φεβρουάριος 08, 2008, 23:53:48 μμ
Βρε παιδια, βρε παιδιά, μη μας βάζετε σε πειρασμό. Έρχεται και το καλοκαίρι σιγά σιγά .


Τίτλος: Απ: Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Αποστολή από: Eleni στις Φεβρουάριος 10, 2008, 03:21:11 πμ
Sgr Προσπαθώ να μη σκέφτομαι το καλοκαίρι γιατί θα με πιάσει ή κατάθλιψη ή υστερία από τα κιλά που πρέπει να χάσω.  :'( Αλλά και πάλι όταν έχει ζεστά κουλούρια που μοσχοβολάνε να μη δοκιμάσεις;;; Στο κάτω κάτω επιβάλλεται για να δείς αν τα πέτυχες, σωστά;  ;) …. Με αυτό τον τρόπο σκέψης σιγά μη χάσω κιλά…. Μου φαίνεται θα το ράψω το στόμα μου με τη σακοράφα!!!


Τίτλος: Απ: Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Αποστολή από: sgr στις Φεβρουάριος 10, 2008, 12:38:27 μμ
Δίκιο έχεις εξάλλου έχουμε ακόμα περιθώριο πριν τον πανικό. Μέχρι το Πάσχα ας πούμε έ ?  ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)


Τίτλος: Απ: Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Αποστολή από: giota στις Φεβρουάριος 10, 2008, 20:07:12 μμ
τα φτιαξα τελειαααααααα  ;D ;D ;D ;D
αλλα επειδη δεν εφτασς το σουσαμι και σημερα Κυριακη κλειστα τα μαγαζια
εβαλα τριμενο τυρι που ειχα σπιτι κι εγιναν πολυ ωραια  :o :o :o :o :o :o