GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Κουβεντούλα => Η ζωή στο σπίτι => Μήνυμα ξεκίνησε από: ArXoS στις Δεκέμβριος 30, 2012, 18:14:44 μμ



Τίτλος: Crash test σε 8 πηγές θέρμανσης - Δείτε ποια σας συμφέρει
Αποστολή από: ArXoS στις Δεκέμβριος 30, 2012, 18:14:44 μμ
Οδηγός για 8 πηγές θέρμανσης, που μπορούν να επιλέξουν οι καταναλωτές ανάλογα με τα οικονομικά τους.

(https://img689.imageshack.us/img689/1227/househome.jpg)

Στη ζυγαριά... μπαίνουν το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, τα κλιματιστικά, το ενεργειακό τζάκι, οι σόμπες πέλετ, οι καυστήρες βιομάζας, τα panel υπέρυθρης ακτινοβολίας και τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα.

Το συγκριτικό test ανάμεσα στις 8 μορφές θέρμανσης έγινε με βάση τις ανάγκες μιας οικογένειας που ζει σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. - Οι εκτιμήσεις θέλουν πως τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν θα καταναλωθούν 1.200 λίτρα πετρελαίου. Για να γίνει πιο εύκολη η σύγκριση, βρήκαμε ότι η ισοδύναμη ποσότητα των λίτρων σε kWh (κιλοβατώρες) ηλεκτρικού ρεύματος είναι 12.630.


1. Πετρέλαιο θέρμανσης
Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνονται φέτος στα 1,35 με 1,40 ευρώ. Έστω, ότι η τιμή είναι στα 1,40 ευρώ. Τότε η οικογένεια θα χρειαστεί για να ζεσταθεί 1.680 ευρώ. Βέβαια, η ποιότητα της θέρμανσης με πετρέλαιο είναι η ανώτερη, ενώ οι καυστήρες έχουν μεγάλη απόδοση σε σχέση με άλλους τρόπους. Επίσης η χρήση του θερμοστάτη μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση δαπάνης.


2. Φυσικό αέριο
Ένα από τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου είναι πως η οικογένεια δεν έχει την έγνοια αν άδειασε η δεξαμενή, αν ο διανομέας έκλεψε κατά τη διάρκεια της παράδοσης κλπ. Είναι διαρκής η παροχή του καύσιμου. Για τις 12.630 kWh και με χρέωση στα 0,077 ευρώ ανά kWh το κόστος είναι 972,51 ευρώ. Πολύ, χαμηλό κόστος θέρμανσης.

Για όσους δεν είναι στο δίκτυο το κόστος για την εσωτερική εγκατάσταση κυμαίνεται σε 3.500 - 4.500 ευρώ για μια μέση πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα. Οπότε το κόστος ανά διαμέρισμα ανέρχεται μέχρι 300 ευρώ). Σε περίπτωση που απαιτείται και αλλαγή λέβητα, το κόστος ανέρχεται σε 6.500 - 7.000 ευρώ. Η Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής έχει ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα με διευκολύνσεις πληρωμής.

Στα μειονεκτήματα συμπεριλαμβάνονται επίσης και το γεγονός πως δεν έχουν όλες οι περιοχές, δίκτυο.


3. Κλιματιστικά

Πρόκειται για μία από τις μέτριες λύσεις. Επίσης πολλά νοικοκυριά διαθέτουν κλιματιστικό και άρα δεν θα μπουν στη διαδικασία του να αγοράσουν συσκευή. Όπως προαναφέρθηκε απαιτείται κατανάλωση ρεύματος 12.360 kWh. Ωστόσο με τα κλιματιστικά ισχύει ο κανόνας πως για κάθε κιλοβατώρα που δαπανούμε, θερμαινόμαστε με διπλάσια ενέργεια. Κι αυτό επειδή η απόδοσή τους είναι στο 1,7 με 2. Άρα δε θα χρειαστούμε 12.360 κιλοβατώρες το χειμώνα αλλά 7.270. Έτσι με 0,20 ευρώ την κιλοβατώρα θα χρειαστούμε όλο το χειμώνα 1.454 ευρώ.

Τα κλιματιστικά με inverter πετυχαίνουν ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Στα «πλην» των κλιματιστικών είναι η δαπάνη για την αγορά συσκευών, για όσους δεν έχουν, και επιπλέον η θέρμανση δεν διαρκεί.


4. Θερμαντικά σώματα (ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα)
Πολύ πιο ακριβά, αφού καίνε περισσότερο. Για τις 12.360 κιλοβατώρες η χρέωση των νοικοκυριών στο τετράμηνο θα μεταπηδήσει στην υψηλότερη κλίμακα των 2.000 kWh ίσως και στη μεγαλύτερη. Συνεπώς το νοικοκυριό θα χρεωθεί με περίπου 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Άρα για τη θέρμανση το κόστος θα είναι στα 2.472 ευρώ.


5. Σόμπες πέλετ
Το κόστος τους κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα, από 900 έως 2.000 ευρώ. Για τη χειμερινή σεζόν χρειάζονται 4.000 με 5.000 κιλά πέλετ. Η μέση τιμή είναι στα 0,28 ευρώ το κιλό. Οπότε χρειάζονται 1.120 με 1.400 ευρώ το χρόνο, πολύ χαμηλότερα από το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Βέβαια, χρειάζονται εργασίες στο σπίτι καθώς για παράδειγμα θα πρέπει να τοποθετηθεί σωλήνας για την εξαγωγή των καυσαερίων. Επίσης απαιτείται κι ένας σχετικός χώρος για την αποθήκευση των πέλετ. Επιπλέον, θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα να εφοδιάζεται η σόμπα.


6. Καυστήρας βιομάζας
Έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση από τη σόμπα, αν και «καίει» πέλετς. Χρειάζονται περίπου 3.000 με 4.000 κιλά το χρόνο. Με μέση τιμή τα 0,28 ευρώ το κιλό, το κόστος θέρμανσης κυμαίνεται από 840 μέχρι 1.120 ευρώ. Οι δαπάνες αγοράς είναι από 2.500 έως 5.000 ευρώ και χρειάζονται αποθηκευτικός χώρος αλλά και τακτικός καθαρισμός.


7. Ενεργειακό τζάκι
Το ενεργειακό τζάκι είναι καλύτερης απόδοσης από το κλασικό τζάκι. Φτάνει στο 75% η απόδοσή του. Καταναλώνει λιγότερα ξύλα και θερμαίνει πολύ περισσότερο. Εκπέμπει μέσα από ειδικούς αεραγωγούς, θερμό αέρα. Χρειάζονται όμως μετατροπές στην κατοικία και το μέσο κόστος είναι γύρω στα 3.000 ευρώ. Σε ξύλα απαιτούνται περίπου 7.000 κιλά. Με 0,20 ευρώ το κιλό τότε η συνολική δαπάνη είναι 1.400 ευρώ.


8. Panel υπέρυθρης ακτινοβολίας
Πρόκειται για καινούρια στην Ελληνική αγορά μορφή θέρμανσης. Τα πάνελ μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους ή στις οροφές και με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, εκπέμπεται ακτινοβολία στα αντικείμενα και τα σώματα. Αυτή είναι και η διαφορά με τις άλλες μορφές θέρμανσης.

Το κόστος ανά πάνελ ανάλογα με τα watt που καταναλώνει κυμαίνεται από 300 έως και πάνω από 500 ευρώ. Οι εταιρίες διαφημίζουν θέρμανση με 400 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, ο υπολογισμός που κάνουν είναι με την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,09 ευρώ (καθαρή τιμή). Με συνυπολογισμό των υπολοίπων χρεώσεων στα τιμολόγια ρεύματος και με δεδομένο ότι η κατανάλωση ρεύματος θα κυμανθεί στις 2.000 κιλοβατώρες και πάνω... τότε προκύπτει ένα εύρος κόστους από 810 έως 1.110 ευρώ το χρόνο.

Τα πάνελ πρέπει όμως να είναι τοποθετημένα ώστε να βλέπουν αντικείμενα καθώς αυτά θερμαίνουν και όχι τόσο τον αέρα.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Ημερησία


Τίτλος: Απ: Crash test σε 8 πηγές θέρμανσης - Δείτε ποια σας συμφέρει
Αποστολή από: sgr στις Δεκέμβριος 30, 2012, 23:19:04 μμ
Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σου Arxo !  *THUMBS%%__%%UP*

Εγώ συμπληρωματικά έχω πάρει ένα από αυτά τα τζάκια χωρίς καμινάδα, λειτουργούν με βιοαιθανόλη αλλά δεν είναι φυσικά για βασική θέρμανση του σπτιού, το πήρα γιατί είχαμε πει ότι θα αργήσουμε να ανάψουμε τα καλοριφέρ στην πολυκατοικία και τελικά είδα ότι ήταν αποδοτικό. Όμως δεν είναι οικονομικό, απλά έχω την αίσθηση του τζακιού στο σπίτι, τη θαλπωρή.


Τίτλος: Απ: Crash test σε 8 πηγές θέρμανσης - Δείτε ποια σας συμφέρει
Αποστολή από: noucca στις Δεκέμβριος 31, 2012, 01:49:16 πμ
Ό,τι και να κάνεις, τα χίλια ευρώ τα έχεις μέσα στο νερό.  *THUMB%%__%%DOWN*

Εγώ κατέληξα στην εξής οικονομικότατη λύση: 2 κουβέρτες φλις από το σούπερ μάρκετ. Κόστος αγοράς: 16 ευρώ. Συντήρηση: ένα πλύσιμο μια φορά στο τόσο. Απόδοση: Μέτρια, εξαρτάται από τα ρούχα που φοράτε κάτω από την κουβέρτα. Μειονεκτήματα: Δεν καλύπτει τα αυτιά, ρίχνεις πράγματα όταν περιφέρεσαι φορώντας την κουβέρτα.
Στα θετικά: Παίζουμε το Μπάτμαν στο σπίτι. :D


Τίτλος: Απ: Crash test σε 8 πηγές θέρμανσης - Δείτε ποια σας συμφέρει
Αποστολή από: ArXoS στις Δεκέμβριος 31, 2012, 13:25:48 μμ
Άργησα λίγο να βάλω ένα τέτοιο άρθρο, αλλά φαίνεται οτι ο χειμώνας τώρα ξεκινάει και θα έχει διάρκεια, επομένως εξακολουθεί να είναι επίκαιρο

Υπάρχουν επίσης και τα κεραμικά panels, πολύ χαμηλού κόστους αγοράς και κατανάλωσης. Είναι μικρών διαστάσεων (εως 80Χ80) κεραμικά καδράκια τοίχου, βαφόμενα, πλενόμενα κτλ κτλ.  Η κατανάλωσή τους είναι ελάχιστη (εξακριβωμένο, έχουμε πάρει 2) για χρήση όλη την μέρα. Καίνε 0,05-0,06 ευρώ/ωρα. Το μειονέκτημά τους είναι η απόδοση, καθώς κρατάνε σωστά πολύ μικρούς χώρους (μέχρι 10τετραγωνικά).
Έχουμε βάλει από ένα στα 2 μικρότερα δωμάτια του σπιτιού μας και τα πάει μια χαρά. Για μεγαλύτερα δωμάτια δεν κάνουν με τίποτε


Τίτλος: Απ: Crash test σε 8 πηγές θέρμανσης - Δείτε ποια σας συμφέρει
Αποστολή από: jslam στις Δεκέμβριος 31, 2012, 15:53:46 μμ
συγγενης μου στην αθηνα που μενει σε 90m2 Αγ Παρασκευη, καλυπτει ολο το διαμερισμα με μια σομπα καθαρου πετρελαιου,καταλυτικη,inverter kerosun.
περσυ ολο το χειμωνα μεχρι πριν το πασχα..γιατι ειναι και χουχουλιαρα πληρωσε 170 ευρω.
εξεταστετο!!


Τίτλος: Απ: Crash test σε 8 πηγές θέρμανσης - Δείτε ποια σας συμφέρει
Αποστολή από: sgr στις Ιανουάριος 01, 2013, 12:56:32 μμ
Ό,τι και να κάνεις, τα χίλια ευρώ τα έχεις μέσα στο νερό.  *THUMB%%__%%DOWN*

Εγώ κατέληξα στην εξής οικονομικότατη λύση: 2 κουβέρτες φλις από το σούπερ μάρκετ. Κόστος αγοράς: 16 ευρώ. Συντήρηση: ένα πλύσιμο μια φορά στο τόσο. Απόδοση: Μέτρια, εξαρτάται από τα ρούχα που φοράτε κάτω από την κουβέρτα. Μειονεκτήματα: Δεν καλύπτει τα αυτιά, ρίχνεις πράγματα όταν περιφέρεσαι φορώντας την κουβέρτα.
Στα θετικά: Παίζουμε το Μπάτμαν στο σπίτι. :D



xaxaxaxaxa το καλύτερο !  *THUMBS%%__%%UP* έχουν βγει και μπέρτες νομίζω που μένει έξω μόνο το κεφάλι  :)


Τίτλος: Άρθρο για την Υπέρυθρη Θέρμανση
Αποστολή από: kambog στις Οκτώβριος 04, 2013, 13:51:35 μμ
Tεχνολογία θέρμανσης υπερύθρων

Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε την τεχνολογία θέρμανσης με υπέρυθρη ακτινοβολία (χωρίς επιστημονικούς όρους).

Τα πάνελ υπέρυθρης δεν είναι τίποτα παραπάνω από σώματα με αντίσταση.
Διαφέρουν μόνο στον τρόπο μετάδοσης και στα υλικά κατασκευής.
Ένα πάνελ υπέρυθρης αποτελείται από το εξωτερικό περίβλημα που μπορεί να είναι η από μέταλλο (γαλβανιζέ λαμαρίνα) η από αλουμίνιο.
Εσωτερικά έχει την αντίσταση που μπορεί να είναι από χάλυβα (μικροϊνες χάλυβα) η από φιλμ (πλαστική μεμβράνη με λεπτή στρώση άνθρακα και λωρίδες χαλκού).
Και το βασικότερο που είναι η μόνωση του (συνήθως υαλοβάμβακας).
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε σε ένα πάνελ είναι η ποιότητα κατασκευής δηλ.πόσο καλή μόνωση έχει και αν είναι ομοιόμορφη η θερμοκρασία στην μπροστινή επιφάνειά του.
Τα πάνελ που έχουν χονδρή επιφάνεια μπροστά (μάρμαρο,γυαλί,κ.τ.λ) θέλουν περισσότερη ενέργεια (watt) για να ζεστάνουν έναν χώρο λόγο το ότι δουλεύουν και σαν θερμοσυσσωρευτές.


Σωστός τρόπος τοποθέτησης


Η τοποθέτηση των πάνελ υπέρυθρης (εκτός γυαλιού,μαρμάρου με πάχος 7 χιλιοστών και άνω) γίνετε η στον τοίχο η στο ταβάνι ανάλογα με τον κατασκευαστή.
Το ύψος που πρέπει να μπει για την καλύτερη λειτουργία στον τοίχο είναι περίπου 1,50 μέτρο από το πάτωμα (όπως ένα κάδρο),καλό είναι η τοποθέτηση να γίνει σε τοίχο που απέναντι του δεν έχει τζαμαρίες η μεγάλες μπαλκονόπορτες (όσο μεγαλύτερη επιφάνεια τοίχου έχει απέναντι του τόσο καλύτερη απόδοση έχει),και να μην ξεπερνάει η απόσταση τα 3,50 με 4 μέτρα (ανάλογα με τον κατασκευαστή).
Σε ταβάνι καλό είναι να το βάλουμε κοντά στο κέντρο και το ύψος να ξεπερνάει τα 2,80m (ακόμα καλύτερη απόδοση θα έχει αν το πλακάκι που έχουμε δεν είναι γυαλιστερό).


Σωστός τρόπος λειτουργίας


Η υπέρυθρη θέρμανση δεν λειτουργεί όπως η κλασική θέρμανση δυστιχώς αυτό είναι το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι που βάλανε πάνελ από πολυκαταστήματα η από μη εξουσιοδοτημένα μαγαζιά και δεν τους ενημέρωσαν σωστά.
Καταρχήν ένα πάνελ δεν μπορεί να θερμάνει έναν χώρο πάνω από 20 τ.μ. που σημαίνει ότι σε μεγαλύτερους χώρους βάζουμε δυο η τρία ανάλογα.
Δεν μπορεί να μεταδώσει την θερμοκρασία του σε άλλους χώρους δηλ.αν έχουμε πάνελ στο σαλόνι μας και δεν έχουμε σε ένα δωμάτιο πρέπει η πόρτα του δωματίου να είναι κλειστή (αλλιώς θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα).
Καλύτερα αποτελέσματα έχει ένα σπίτι που έχει πάνελ σε όλους τους χώρους γιατί ενεργοποιούνται (ζεσταίνονται)σταδιακά όλοι οι τοίχοι και δίνουν στον χώρο μία ομοιόμορφη θερμοκρασία.
Καλό είναι το σπίτι να έχει τουλάχιστον την στοιχειώδη μόνωση (διπλό τούβλο και παράθυρα με διπλά τζάμια),και όπως όλες έτσι και αυτή η θέρμανση όσο καλύτερη είναι η μόνωση τόσο μεγαλύτερη οικονομία θα έχουμε.
Είναι κατάλληλα για μόνιμη θέρμανση και όχι μόνο για δευτερεύουσα.
Τα πάνελ υπέρυθρης επειδή θερμαίνουν ύλη και όχι αέρα πρέπει να λειτουργήσουν ως εξής:
Τα τοποθετούμε με θερμοστάτη χώρου κατά προτίμηση όχι πρίζας γιατί πολλές φορές οι πρίζες βρίσκονται σε ακατάλληλα σημεία (χαμηλά,πίσω από αντικείμενα κ.τ.λ.).
Ο θερμοστάτης να είναι σε ύψος από 1,20m και επάνω.
Βάζουμε τον θερμοστάτη στην επιθυμητή θερμοκρασία που θέλουμε π.χ.21-22 βαθμούς και δεν τον ξανά κλείνουμε σε όλη την διάρκεια του χειμώνα είμαστε δεν είμαστε στο σπίτι,σε περίπτωση που λείπουμε από το σπίτι μπορούμε να το κατεβάσουμε ελάχιστα (2-3 βαθμούς το πολύ).


Γιατί είναι η πιο οικονομική θέρμανση


Της πρώτες μέρες μετά την εγκατάσταση των πάνελ θα δουλεύουν για αρκετές ώρες (10-15) μέχρι να τραβήξουν την τυχόν υγρασία από τους τοίχους και να τους ζεστάνουν (ο τοίχος μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασία 25-28 βαθμούς περίπου),μετά άπλα θα συντηρούν τον χώρο σε σταθερή θερμοκρασία και θα δουλεύουν 2-5 ώρες το 24ωρο εκεί ξεκινάει και η πραγματική οικονομία των πάνελ.
Αν τα κλείσουμε μέσα στον χειμώνα για 2-3 μέρες και κατέβει η θερμοκρασία σε πατώματα ,ταβάνια τοίχους θα πρέπει να ξανά δουλεύουν αρκετές μέρες για πολλές ώρες την ημέρα για να φτάσουμε πάλι στα επιθυμητά αποτελέσματα.


Κάποια από τα πλεονεκτήματα της υπέρυθρης είναι:


Δεν δημιουργείται μούχλα η εξαφανίζει σταδιακά την υπάρχουσα.
Έχει ομοιόμορφη θερμοκρασία στον χώρο.
Και να ανοίξουμε τα παράθυρα για να αεριστεί το σπίτι φεύγει μόνο ο ζεστός αέρας,με το που κλείσουμε τα παράθυρα μέσα σε μισό λεπτό η θερμοκρασία στον χώρο θα είναι ίδια επειδή είναι ζεστοί οι τοίχοι μας.
Και πάνω από όλα αν μπουν πάνελ καλής ποιότητας και τα watt που χρειάζεται ο χώρος μας με την σωστή λειτουργία θα έχουμε την οικονομία που θέλουμε.

Υ.Γ: Τα παραπάνω ισχύουν για πάνελ χαμηλών θερμοκρασιών (85-105 βαθμούς)


Τίτλος: ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Αφιέρωμα στη θέρμανση
Αποστολή από: dolly στις Νοέμβριος 05, 2013, 21:19:46 μμ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Αφιέρωμα στη θέρμανση

Δείτε επισυναπτόμενo:
Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης

Δείτε ακόμη στη σελίδα μας: https://www.enkavolou.gr/ :

Ισχυρισμοί εξοικονόμησης ενέργειας κατά την προώθηση συσκευών θέρμανσης.
Οδηγίες για την αγορά καυσόξυλων
Επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία
Οδηγίες χρήσης αστικών τζακιών
Βίντεο για το πετρέλαιο θέρμανσης: https://www.youtube.com/watch?v=1tjHUQGBbUk (Προεπισκόπηση)


Δείτε επίσης τη μελέτη του ΕΜΠ με θέμα «Σύγκριση του κόστους θέρμανσης
από διάφορες τεχνολογίες» : www.lsbtp.mech.ntua.gr/el/node/1051


Διαδώστε το ή στείλτε μας τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις φίλων σας για
να τους ενημερώνουμε.
Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε τη συμμετοχή σας στη λίστα αποδεκτών
της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, παρακαλούμε να στείλετε απαντητικό
e-mail με τη λέξη "διαγραφή"

Ένωση Καταναλωτών Βόλου & Θεσσαλίας  Δημ.Γεωργιάδου 177α Βόλος τηλ.& fax 2421045615 ώρες λειτουργίας  8.00-12.00 π.μ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης
Η θέρμανση της κατοικίας αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα της εποχής, μετά την υπερβολική αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Όμως τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να μην πέσουν θύματα παραπλανητικής διαφήμισης.
Δείτε μια σύγκριση  του κόστους ανάμεσα σε διάφορους τρόπους θέρμανσης των κατοικιών αλλά και τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το κόστος.
Σύγκριση κόστους των συστημάτων θέρμανσης
Επιλέγουμε σύστημα θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος του καυσίμου, τη πιθανότητα αύξησης του, το κόστος για την αγορά των συσκευών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Για την ευκολότερη κατανόηση θα συγκρίνουμε το κόστος θέρμανσης των διάφορων συστημάτων, με το κόστος 1,5 m3 πετρελαίου (2.000 €) που καταναλώνει περίπου το χρόνο μία τυπική κατοικία, με χαμηλή θερμομονωτική κάλυψη. 
Για τον υπολογισμό λάβαμε υπόψη τη θερμογόνο δύναμη του καυσίμου, την τιμή αγοράς του και την ενεργειακή απόδοση των συστημάτων θέρμανσης.
Ας δούμε τι θα πληρώσει αυτή η κατοικία χρησιμοποιώντας τις διάφορες διαθέσιμες πηγές θέρμανσης:
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ  Ηλεκτρικός λέβητας - ηλεκτρικά σώματα
(Βαθμός Ενεργειακής Απόδοσης, ΒΕΑ=1,00 ή 100%)            2.400 €

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ   Θερμογόνος Δύναμη ΘΔ=10kWh/lt, Τιμή 1,3 €/lt, 
Τιμή ενέργειας = 1,35/10 = 0,13 €/kWh
Κεντρική Θέρμανση (ΒΕΑ=0,8 ή 80%)                  2.000 €
Σόμπα                    (ΒΕΑ=0,90)                     1.730 €
Δεν έχει ληφθεί υπόψη η επιδότηση  σε καταναλωτές που το δικαιούνται.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ  Τιμή ενέργειας 0,077 €/kWh                 
Λέβητας παλιάς τεχνολογίας  ΒΕΑ=0,80                  1.150 €
Λέβητας νέας τεχνολογίας     ΒΕΑ=0,90                  1.030 €
Λέβητας συμπυκνώματος    ΒΕΑ=0,97                         950 €

ΠΕΛΕΤ (με υγρασία <8%) ΘΔ=5kWh/Kg, τιμη 0,35€/Kg,
Τιμή ενέργειας 0,35/4 = 0,07 €/kWh
Κεντρική Θέρμανση (ΒΕΑ=0,8)                     1.050 €
Σόμπα (ΒΕΑ=0,90)                              930 €

ΞΥΛΟ (στεγνό υγρασιας<15%) ΘΔ=4 kWh/kG και τιμη 0,15€/Kg 
Τιμή ενέργειας 0,15/4 = 0,037 €/kWh)
Κλασσική σόμπα (ΒΕΑ=0,6)                       740 €
Αερόθερμη σόμπα – ενεργειακό τζάκι (ΒΕΑ=0,8)              550 €

ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ
(ΒΕΑ=3,6, μεσος ΒΕΑ=2,6 ή 260%)                                                  650 €

Ποιοτική σύγκριση διάφορων πηγών θέρμανσης
Ηλεκτρισμός
Ο ηλεκτρισμός είναι  μια ακριβή μορφή ενέργειας και θεωρείται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για θέρμανση. Το 67% της ενέργειας που ξοδεύεται για τη παραγωγή του χάνεται στην πορεία και μόνο το 33% φθάνει στον καταναλωτή. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ  με κοινή παροχή ηλεκτρικής ισχύος 8 κιλοβάτ δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως την ανάγκη θέρμανσης μεγάλων χώρων. 
Πανελ υπέρυθρων, σόμπες απογόνου, θερμοπομποί         
Οι θερμοπομποί παρέχουν άμεση θέρμανση επιφανειών και σώματος με ακτινοβολία. Δίνουν μια άμεση αίσθηση ζεστασιάς  (όπως ο ήλιος το χειμώνα), χωρίς να ζεσταίνεται ο χώρος. Όταν διακοπεί η λειτουργία τους η αίσθηση του κρύου επανέρχεται.
Αν χρησιμοποιηθούν για ζέσταμα του χώρου έχουν την ίδια απόδοση (μέχρι 100%), άρα και το ίδιο κόστος, με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. Πρόκειται για συσκευές που παράγονται με χαμηλό κόστος και δεν δικαιολογείται να πωλούνται ακριβά στο όνομα μιας βελτιωμένης τεχνολογίας. 
Ενδείκνυνται για εξοχικές κατοικίες και γενικά για προσωρινή διαμονή ή σαν συμπληρωματική της κύριας πηγής θέρμανσης. Για την κάλυψη μιας κανονικής μέσου μεγέθους κατοικίας θα απαιτηθεί μεγάλη ηλεκτρική ισχύς και τριφασική παροχή.
Πετρέλαιο      
Για να λειτουργεί αποδοτικά ένας λέβητας χρειάζεται ρύθμιση του καυστήρα έτσι ώστε ο φυσητήρας να παρέχει τον απολύτως απαραίτητο αέρα καύσης  και η θερμοκρασία των καυσαερίων να μην είναι υπερβολικά υψηλή και χάνεται ενέργεια.
Επιπλέον το πετρέλαιο  δημιουργεί επικαθήσεις στις επιφάνειες του λέβητα και τότε η απόδοση πέφτει σημαντικά. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται συχνά, ακόμη και 2 φορές το χρόνο, καθάρισμα.
Φυσικό αέριο   
Το φυσικό αέριο είναι πιο καθαρή πηγή και δεν απαιτεί συχνό καθάρισμα. Όσον αφορά τη ρύθμιση του, ισχύει ότι και με το πετρέλαιο. Πληρώνεται μετά τη χρήση του και δεν απαιτεί φροντίδα για τη προμήθεια του αφού είναι πάντα διαθέσιμο από το δίκτυο.
ΠΕΛΕΤ 
Το πελετ παράγεται από υπολείμματα φυτικών υλών και θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.  Το πελετ δεν είναι βολική πηγή ενέργειας αφού χρειάζεται συνεχή τροφοδότηση.
Ξύλα   
Τα ξύλα πρέπει να είναι στεγνά, (υγρασία μέχρι 15%), δηλ. να έχουν κοπεί από Νοέμβρη μέχρι Μάρτη και να χρησιμοποιηθούν μετά από 18 μήνες.
Απαιτείται η τοποθέτηση θερμομέτρων σε όλους τους χώρους για να έχουμε τον έλεγχο της θερμοκρασίας.
Σε αντίθεση με τα κλασσικά τζάκια που αποδίδουν στο χώρο περίπου το 20% της θερμότητας, τα ενεργειακά τζάκια αποδίδουν μέχρι 75%. 
 Αντλία θερμότητας – κλιματιστικό                 
Το κλιματιστικό είναι η μοναδική περίπτωση που εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια επειδή δεν ζεσταίνει απλώς αλλά αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και την φέρνει μέσα στην κατοικία. Αποδίδει κατά μ.ο.  2,5 φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει (βαθμός απόδοσης 250%).
Παραπλανητική διαφήμιση για συσκευές
Στην αγορά κυκλοφορούν ηλεκτρικές συσκευές που υπόσχονται βαθμό απόδοσης 300%, 500% ή και παραπάνω. Υπόσχονται μικρό κόστος ανά ώρα χωρίς καμιά τεκμηρίωση.
Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια και τη μετατρέπουν σε θερμότητα. Επομένως δεν μπορούν να έχουν απόδοση πάνω από 100%, δηλαδή όσο και ένα απλό ηλεκτρικό σώμα καλοριφέρ. Είτε πρόκειται για τεχνολογία ιόντων ή για κάποια λεγόμενη «θερμομαγνητική τεχνολογία» ή οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, ισχύει η βασική αρχή ότι αποδίδεται τόση ενέργεια όση καταναλώνεται. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η αντλία θερμότητας, όπως είναι το κλιματιστικό, η οποία όμως δεν μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα αλλά την αντλεί από το περιβάλλον.
Μόνωση
Η κατανάλωση του καυσίμου δεν καθορίζεται μόνο από το μέγεθος της κατοικίας, αλλά και από τη μόνωση της κατοικίας.  Η θέρμανση δεν λειτουργεί μόνο για να ζεστάνει το σπίτι, αλλά για να αναπληρώνει τη θερμότητα που χάνεται. Μια συνηθισμένη κατοικία είναι σαν ένας τρύπιος κουβάς που πρέπει συνεχώς να τον τροφοδοτούμε για να παραμένει γεμάτος!  Αν ήταν δυνατό να μηδενίσουμε τις απώλειες, με τέλειες μονώσεις, τότε αυτό το σπίτι δεν θα χρειαζόταν καν θέρμανση! 
Εξοικονόμηση
Διατηρούμε τη θερμοκρασία σε ένα επίπεδο που να μας προσφέρει άνεση και συγχρόνως δεν ροκανίζει το πορτοφόλι μας. Στην κουζίνα συνήθως εργαζόμαστε όρθιες/οι και επομένως 19 οC θα ήταν αρκετοί. Στο καθιστικό διατηρούμε τη θερμοκρασία στους 21 οC.   Στο υπνοδωμάτιο είναι πιο υγιεινό να κοιμόμαστε με 17 -  18 οC. Για να πετύχουμε τέτοιες ρυθμίσεις θα χρειασθεί να τοποθετήσουμε στα σώματα κάθε χώρου μια θερμοστατική βαλβίδα.

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί σε όσα υπόσχονται οι διάφορες εταιρείες και να συμβουλεύονται ειδικούς πριν προχωρήσουν σε μεγάλου κόστους αγορά ή αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.
 
Το θέμα επιμελήθηκε το μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Ι. Μανόπουλος, Μηχ – Ηλ μηχανικός
 


 
 



Τίτλος: Απ: Crash test σε 8 πηγές θέρμανσης - Δείτε ποια σας συμφέρει
Αποστολή από: kambog στις Νοέμβριος 21, 2013, 11:35:11 πμ
Με σωστά πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης (καλής ποιότητας) θα έχετε μεγάλη οικονομία και την καλύτερη απόδοση στον χώρο.
Στο site παρακάτω θα βρείτε της περισσότερες και πιο φερέγγυες μάρκες της αγοράς (που της έχω τεστάρει προσωπικά στον χώρο μου).

www.infraredpower.gr (https://www.infraredpower.gr)


.


Τίτλος: Οικονομία τουλάχιστον 50% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Αποστολή από: Pastaflora στις Μάρτιος 28, 2015, 20:16:14 μμ
ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΠΛΑΚΑ: Παγκόσμια ελληνική πατέντα θέρμανσης – Καίει ρεύμα όσο μια τοστιέρα και μπαίνει ακόμη και σε μια παπουτσοθήκη..
archangelosmichail
 
 
Ο Προμηθέας είναι ένα νέο εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης, το οποίο μάλιστα είναι και παγκόσμια ελληνική πατέντα…

Υπόσχεται οικονομία τουλάχιστον 50% σε σχέση με το πετρέλαιο η διάθεση του οποίου θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου με τιμή από 1,40 εως 1,60 ευρώ κάνοντας το απλησίαστο για χιλιάδες νοικοκυριά που αναζητούν άλλους τρόπους για να ζεσταθούν.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Το σύστημα «Προμηθέας» λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια και με τη μέθοδο της ηλεκτροδιέγερσης καταφέρνει να καίει ελάχιστο ρεύμα και μπορεί να εγκατασταθεί όχι μόνο σε σπίτια αλλά και σε μεγάλα κτίρια όπως ένα νοσοκομείο, ένα σχολείο η μια βιομηχανία.
Οπως δήλωσε o εφευρέτης του καινοτόμου συστήματος θέρμανσης, Μπάμπης Ψωμιάδης «αναπτύξαμε μια τεχνολογία που βασίζεται στη μέθοδο της ηλεκτροδιέγερσης, δηλαδή φανταστείτε το φούρνο μικροκυμάτων αλλά χωρίς ακτινοβολία για παράδειγμα».
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ – ΚΑΙΕΙ ΡΕΥΜΑ ΟΣΟ ΜΙΑ ΤΟΣΤΙΕΡΑ
«Για να μπει ο Προμηθέας σε ένα σπίτι με κεντρική θέρμανση  δε χρειάζεται να σκάψουμε και να βάλουμε σωληνώσεις ούτε να βάλουμε λέβητες στο μπαλκόνι ή σε κάποιο άλλο χώρο καθώς υπάρχουν καλοριφέρ υψηλής αισθητικής τα οποία έχουν το σύστημα ηλεκτροδιέγερσης, δηλαδή τον λέβητα ενσωματωμένο μέσα τους.
Απλά τοποθετούμε νέου τύπου σώματα και τα ενώνουμε μεταξύ τους με ένα καλώδιο όχι μεγάλης ισχύος. Φανταστείτε ότι όλο το σύστημα δουλεύει με ρεύμα από μια πρίζα και καίει ρεύμα όσο μια τοστιέρα. Επίσης μπορούμε να ανάψουμε όποιο καλοριφέρ θέλουμε σε όποιο δωμάτιο επιλέξουμε με αποτέλεσμα να κάνουμε  μεγάλη οικονομία και να καίμε εως 0,3 του κιλοβάτ, δηλαδή 5 λεπτά του ευρώ την ώρα» εξηγεί ο κύριος Ψωμιάδης.
Ο ΛΕΒΗΤΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΟΘΗΚΗ
«Εάν κάποιος είχε ήδη στο σπίτι του καλοριφέρ με αυτονομία τότε ο Προμηθέας τοποθετείται σε ένα πολύ μικρό χώρο και συνδέεται με τα παλιά καλοριφέρ και πάλι ζεσταίνει αμέσως τα σώματα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη Οικονομία τουλάχιστον 50% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Έχουμε εγκαταστήσει κεντρική μονάδα σε σπίτι μέσα σε μια παπουτσοθήκη επειδή η πελάτισσά μας δεν ήθελε να κάνουμε κάποια τεχνική παρέμβαση στο χώρο της. Βάλαμε λοιπόν το λέβητα μέσα σε ένα συρτάρι στο έπιπλο της παπουτσοθήκης» δήλωσε ο κύριος Ψωμιάδης.
ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Το κόστος όσον αφορά στο λέβητα ξεκινά από τα 1400 ευρώ συν ΦΠΑ  για ένα σπίτι 100 εως 120 τετραγωνικών μέτρων με μονοφασικό ρεύμα. Από εκεί και πέρα για σπίτια ή χώρους εως 600 τετραγωνικά μέτρα με τριφασικό ρεύμα το κόστος είναι 1600 ευρώ συν ΦΠΑ και για χώρους εως και 1.000 τετραγωνικά μέτρα και παραπάνω το κόστος του λέβητα είναι 2.000 ευρώ συν ΦΠΑ που είναι και το ακριβότερο σύστημα. Η μέση τιμή των καλοριφέρ είναι ανά σώμα 500 ευρώ με την εγκατάσταση να συμπεριλαμβάνεται.
Παρά το γεγονός πως πρόκειται για παγκόσμια ελληνική πατέντας εως τώρα το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον. Από την άλλη πλευρά η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αντιληφθεί τα οφέλη αυτού του συστήματος και ήδη πολλοί Δήμαρχοι έχουν επικοινωνήσει με τον κύριο Ψωμιάδη προκειμένου να προμηθευτούν τον Προμηθέα για τα σχολεία των περιοχών τους.
Ο ίδιος ο εφευρέτης πάντως ξεκαθάρισε πως δε σκοπεύει να πουλήσει την πατέντα του στο εξωτερικό παρά τις προσφορές που έχει δεχθεί.
 



Τίτλος: Απ: Crash test σε 8 πηγές θέρμανσης - Δείτε ποια σας συμφέρει
Αποστολή από: gianni89 στις Νοέμβριος 02, 2016, 14:02:10 μμ
Η καλυτερη πηγη θερμανσης για εμενα ειναι το ενεργειακο τζακι https://www.lithodomin.gr/... Πρωτον γλιτωνεις πολλα χρηματα διοτι δεν βαζεις καθε χρονο πετρελαιο, απλα αγοραζεις μια ποσοτητα ξυλα... Το μονο θεμα ειναι οτι θα πρπει να δωσεις καπου εναμισι χιλιαρικο για να το αγορασεις...