GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum

Μαγειρέματα => Αναζήτηση Συνταγής => Μήνυμα ξεκίνησε από: crystal στις Φεβρουάριος 10, 2008, 21:56:07 μμ



Τίτλος: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: crystal στις Φεβρουάριος 10, 2008, 21:56:07 μμ
Γειααααα
Μηπως ξερει καποιος πως φτιαχνεται η σαλατα-αλοιφη θα λεγα ''κηπουρου'' ή αλλιως ''φαρμα'' που πουλιεται στα super markets;
ξερω πως εχει μεσα ρεπανι και καροτο..αλλα ψαχνω καποιον να .... συμπληρωσει την συνταγη...
Thankssss


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: margarita79 στις Φεβρουάριος 11, 2008, 09:55:44 πμ
χωρις να ειμια βεβαιη μιας και δεν την εχω φτιαξει αλλα απο γευση και μονο νομιζω πως εχει μαγιονεζα,καροτο,ρεπανι οπως λες ή λαχανο και πολλες φορες αγγουρακι τουρσι.
το καροτο γενικα γλυκαινει πολυ τη σαλατα.
αν τη δοκιμασεις μας λες...
επι τη ευκαιρια καλως ορισες στην παρεα μας!!! 


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: Nena στις Φεβρουάριος 11, 2008, 10:23:51 πμ
Νομίζω πως σωστά τη λέει η Μαργαρίτα. Δεν ξέρω μόνο, επειδή βρίσκω πιο άσπρη και πιο αραιή τη "σάλτσα", μήπως η μαγιονέζα είναι κάπως αραιωμένη με γιαούρτι που και δροσίζει και πιο ελαφρυά την κάνει.


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: margarita79 στις Φεβρουάριος 11, 2008, 10:31:39 πμ
οχι εγω απλα νομιζω επειδη και καλα... τη σαλατα κηπουρου την πλασαρουν για πιο λαιτ μαλλον χρησιμοποιουν λατι μαγιονεζα που ειναι πιο αραιη αλλα και η ιδεα με το γιαουρτι μου φαινεται πολυ καλυτερη και πιο υγιεινη
φιλια


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: giota στις Φεβρουάριος 11, 2008, 12:26:25 μμ
ευκολο ακουγεται :o


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: crystal στις Φεβρουάριος 11, 2008, 13:03:31 μμ

Ευχαριστω πολυ παιδια..
δεν νομιζω να περιεχει γιαουρτι και απλως επειδη μου φαινεται κι εμενα καπως γλυκεια η μαγιονεζα γι'αυτο ρωτησα μηπως ριχνουν και κατι αλλο,αλλα ισως καινα ειναι το καροτο που γλυκαινει..


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: arhontia στις Φεβρουάριος 11, 2008, 17:53:25 μμ
Νομίζω πως οι έτοιμες σάλτσες και μαγιονέζες την έχουν τη ζαχαρίτσα τους γι αυτό βγαίνουν γλυκές σε σχέση με τις σπιτικές.

Αυτού του τύπου τη σαλάτα την κάνω με λάχανο, καρότο, ραπανάκι σαν βάση, και ανάλογα την όρεξη προσθέτω κι άλλα υλικά. Ψιλοκόβω το λάχανο και τρίβω τα υπόλοιπα στον χοντρό τρίφτη. Τα αλατίζω και τα τρίβω λίγο με τα χέρια να μαραθούν, και τα αφήνω στην άκρη να στραγγίζουν για κανά 15' μέχρι να κάνω και τη σάλτσα. Για σάλτσα βάζω μαγιονέζα, που την αραιώνω με λίγο λάδι και ανάλογα πώς θα την κάνω τελικά τη σαλάτα προσθέτω και κάτι ακόμα. ( Π.χ. Αν βάλω στη σαλάτα γαριδούλες βρασμένες , βάζω στη σάλτσα 1-2 κουτ. λευκό κρασί γλυκό. Ή βάζω στη σαλάτα σολωμό καπνιστό και στη σάλτσα λίγο ουίσκυ.)

Μου άρεσε και η ιδέα με το γιαούρτι.


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: crystal στις Φεβρουάριος 20, 2008, 11:24:04 πμ

Mια κλεφτη ματια στο ραφι του super market και..
η σαλατα περιεχει καυτερο ραπανι,πρασο,σχοινοπρασο,μαγιονεζα,ζαχαρη,-εκυχιλισμα αυγου??μαλλον θα το παραλειψουμε αυτο-και μυρωδικα,καροτο...
να ρωτησω;
αλλο το ραπανι,αλλο το ρεπανι και αλλο το ραπανακι;


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: Ranja στις Φεβρουάριος 20, 2008, 15:48:04 μμ
 ;D κι εγώ την έχω αυτή την απορία!


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: crystal στις Φεβρουάριος 20, 2008, 17:45:19 μμ
:o :o :o :o :o :o :o :o :o
Κι εσυ;Τί θα πει κι εσυ;
εχεις και 2 αστερακια,θα επρεπε να ξερεις!
εγω εμαι αρχαριο μελος,1 αστερι, δικαιολογουμαι...
νομιζω εχεις υποχρεωση να μαθεις κ να με ενημερωσεις..
χοχοχοχο


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: arhontia στις Φεβρουάριος 20, 2008, 23:06:39 μμ
Παιδιά, απορία κι αν την έχω, στο σούπερ μάρκετ και στη λαική έτσι κι αλλιώς ένα είδος βρίσκω, αυτό βάζω.
Αν υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες (θα μας απαντήσει κάποια στιγμή κανένας που ξέρει), στην περιοχή μου δεν μπορώ να τις βρώ.


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: margarita79 στις Φεβρουάριος 21, 2008, 10:15:33 πμ
εγω παντως εντελως εμπειρικα να σας πω οτι ραπανακι ειναι αυτο το μικρο που ροζιζει εξωτερικα και εχει και πρασινο κοτσανακι και το τρωμε για την ορεξη χαχαχαχα
ρεπανι επειδη η μητερα μου το περνει συχνα και πολλες φορες το λεει και ρεβα ειναι μαλλον της ιδια οικογενειας με το ραπανακι αλλα ειναι πιο μεγαλο σαν πατατα δηλαδη λευκο και αναλογα το ειδος αλλες φορες καιει δηλαδη μαλλον η ρεβα καιει αλλα τα ρεπανια ειναι πιο γλυκο.
σας μπερδεψα?
ξεχωριστε τα απο το μεγεθος ραπανακι μικρο και ροζ ρεπανι μεγαλο και ασπρο
αυταααααα
φιλια


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: Ranja στις Φεβρουάριος 21, 2008, 10:45:34 πμ
Ά! Μάλιστα! Σ'αυτό το βιβλίο που αναφέρω στην ενότητα ΒΙΒΛΙΑ, στις "Μαρμελάδες του Χωρισμού" έχει μια συνταγή για αλμυρό ζελέ με ρέβες! ... Ευχαριστούμε για τη διευκρίνηση ;)


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: Nena στις Φεβρουάριος 21, 2008, 13:22:44 μμ
Το καυτερό ραπάνι δεν νομίζω ότι είναι η ρέβα. Η ρέβα δεν είναι καυτερή τόσο. ΄Ισως λιγάκι και αν. Νομίζω ότι καυτερό ραπάνι ή ρεπάνι είναι το χρένο. Ανοίξτε λεξικά και βλέπουμε.


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: margarita79 στις Φεβρουάριος 21, 2008, 16:22:37 μμ
πασχει τελικα η πληροφορηση σχετικα με το θεμα ρεπανι και ραπανακι...
βρε τι παθαμε!!! :D :D


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: Flora στις Φεβρουάριος 21, 2008, 16:25:30 μμ
Το ρεπάνι κοινώς γνωστό και σαν ραπάνι είναι μονοετές ή διετές φυτό του γένους Ράφανος και ανήκει στην οικογένεια Βρασσικίδες .

Καλλιεργείται για τη σαρκώδη ρίζα του σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.

Ο βλαστός του είναι σε σχήμα δίσκου όπως του καρότου και των τεύτλων.

Τα φύλλα του τριχωτά συνήθως ακέραια και φύονται σαν ρόδα κοντά στο δίσκο.

Η σαρκώδης ρίζα του (ριζοκόνδυλος) έχει σχήμα σφαιρικό ή κωνικό και μακρύ ανάλογα με την ποικιλία.

Το χρώμα της ρίζας ποικίλει από λευκό , κόκκινο, ροζ και πορφυρό .Το βάρος της είναι από μερικά γραμμάρια και φτάνει μέχρι 1 κιλό στη ποικιλία dalkon της Ιαπωνίας.

Τα ρεπάνια είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι διάφορες ποικιλίες διακρίνονται σε ανοιξιάτικες πού δίνουν ριζοκόνδυλους για λίγο χρόνο και 30 περίπου μέρες μετά τη σπορά. Η γεύση τους είναι ήπια καυστική.

Τυπικά καλοκαιρινές που δίνουν ριζοκόνδυλους για αρκετό χρονικό διάστημα και 40-50 μέρες μετά τη σπορά.

Χειμωνιάτικες που οι ρίζες τους αναπτύσσονται αργά , έχουν πιο καυτερή γεύση.

Η σπορά των ρεπανιών αρχίζει από την Άνοιξη και συνεχίζεται κάθε 10 μέρες για να υπάρχει συνεχής παραγωγή.

Όταν αποκτήσουν μέγεθος κατάλληλο τότε ξεριζώνονται και στέλνονται στο εμπόριο.

Τα ρεπάνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και έχουν πολλές φυτικές ίνες συμβάλλοντας στην κινητικότητα του εντέρου. Τρώγονται ωμά και σε σαλάτες είναι δε περίφημο ορεκτικό λόγω της πικάντικης γεύσης τους.

Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες λιγότερο γνωστές στην Ελλάδα που δεν καλλιεργούνται για τη ρίζα τους αλλά για τα φύλλα τους και τους καρπούς τους και τρώγονται κυρίως στις περιοχές της Ασίας.

Ανακτήθηκε από "https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%B5%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9"


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: margarita79 στις Φεβρουάριος 21, 2008, 16:28:31 μμ
thanks flora
τελικα εγω καταλαβα οτι ειναι ολα το ιδιο πραγμα αλλα αλλαζουν μεγεθος χρωμα και σχημα και γευση αναλογα με την εποχη.
λυθηκε το μυστηριο!!
φιλια


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: Lia_P στις Φεβρουάριος 21, 2008, 16:34:30 μμ
Το καυτερό ραπάνι δεν νομίζω ότι είναι η ρέβα. Η ρέβα δεν είναι καυτερή τόσο. ΄Ισως λιγάκι και αν. Νομίζω ότι καυτερό ραπάνι ή ρεπάνι είναι το χρένο. Ανοίξτε λεξικά και βλέπουμε.
Ναι, Νένα, το χρένο είναι το πολύ καυτερό ρεπάνι. Στο εμπόριο υπάρχει η σάλτσα horseradish από χρένο που την ανακατεύουμε σε μαγιονέζα και φτιάχνουμε διάφορες σάλτσες. Την έχω δε στο ψυγείο, αν ενδιαφέρεσαι για τα συστατικά της.


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: SOULAPAPAF στις Φεβρουάριος 21, 2008, 20:36:23 μμ
θελω να προσθεσω ακομα, στη μαγιονεζα εκτος απο τη χορςραντις, μπορουμε να προσθεσουμε δυο κουταλιες κετσαπ, γι,αυτο γλυκιζει!
και κατι για τη ρεβα


https://www.gourmed.gr/greek/mediterranean-diet/inseason/9/79/6623/%CE%A6%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BA%CE%B9%CE%BF,-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9--%CF%81%CE%AD%CE%B2%CE%B5%CF%82.htm :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-*


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: Ranja στις Φεβρουάριος 21, 2008, 21:05:40 μμ
Kόκκινη ρέβα, επιστημονικά γογγυλοκράμγη, εισαγόμενο λαχανικό. Φυτό που δεν αναπτύσσεται στην Ελλάδα γιατί δεν το ευνοεί το κλίμα. Φτάνει το ένα μέτρο ύψος και βγάζει γογγύλι, σε σχήμα χοντρού καρότου ή μεγάλου ραπανιού που πρέπει να κοπεί στα μισά της ανάπτυξης, αλλιώς δεν τρώγεται. Μαγειρεύεται με κρέας, γίνεται ζελέ ή μαρμελάδα αλλά το βάζουν και σε πίτες.

Οι μαρμελάδες του χωρισμού, εκδ. ελληνικά γράμματα

Να υποθέσω ότι όλα αυτά με τις ρέβες γίνονται μόνο στο εξωτερικό, γιατί δεν έχω ματαδεί ελληνική συνταγή με ρέβες  ;D


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: sgr στις Φεβρουάριος 21, 2008, 21:36:33 μμ
Είναι αυτό που λέμε τα βρήκαμε μπαστούνια ????

Crystal αχνόμαστε ακόμα  ;D


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: crystal στις Φεβρουάριος 22, 2008, 13:05:08 μμ
 ::)


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: crystal στις Φεβρουάριος 22, 2008, 13:13:11 μμ
 ::)
επομενως η σαλατα εχει μεσα ''ΧΡΕΝΟ'' και ΡΑΠΑΝΙ που ειναι λευκο..δηλαδη την ριζα,το βολβο αυτης της ποικιλιας που εχει λευκο χρωμα.

ναι,η ketchup του παει πολυ σε λιγη ποσοτητα,αλλα και σκετο μονο με μαγιονεζα ειναι εξισου ωραιο..

α!!!εχει και αγγουρακι τουρσι μεσα...

Το ειχα προβλεψει οτι θα μπλεκαμε μεχρι να τα ξεμπερδεψουμε,διοτι ειχα ''τσακωθει'' με εναν χριστιανο που στην Λαικη Αγορα πηγε να με

πεισει οτι υπαρχει μονο το κοκκινο ραπανακι...

Πρεπει να το μαραινουμε με αλατι πριν το βαλουμε στην μαγιονεζα,οπως το καροτο;;


Τίτλος: Απ: Σαλατα Κηπουρου..
Αποστολή από: margarita79 στις Φεβρουάριος 22, 2008, 13:15:54 μμ
εγω το μονο λαχανικο που τριβω με αλατι πριν το βαλω στις σαλατες ειναι το λαχανο κα ιιδιαιτερο το κοκκινο που νοστιμευει πολυ.
το καροτο δεν το κανω ετσι και γλυκιζει αρκετα οποπτε δε θα εκανα ουτε το ρεπανι.